Last news in Fakti
  Тема: Украйна

22 Октомври, 2017 06:00 4 857 29

Донбас: Лицето на врага

  • украйна-
  • донбас-
  • минск-
  • русия

Въпросът за "опълченците" и преди всичко за състава на техните формации по време на "руската пролет" през 2014 г. в Донбас

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Продължаваме да публикуваме материали за Донбас от нещатния кореспондент на eNews Молдова Вадим Малахов.

Той е нещатен кореспондент на eNews Молдова. Материалът е предоставен за Факти.бг.

Необходимо е да се разгледа отделно въпросът за "опълченците" и преди всичко за състава на техните формации по време на "руската пролет" през 2014 г. в Донбас.

Тази композиция разкрива много от "движещите сили", които са работили при установяването на господство на "руския свят" в отделни части от териториите на Донецк и Луганск.

Във всеки случай, по-внимателното разглеждане на този въпрос не оставя камък върху камък за приказката на Путин за "воюващите миньори".

Възможно е да се отделят следните основни компоненти на състава на НВГ (незаконни въоръжени групи), по време на тяхното създаване когато преди повече от три години:

- служители на регионалните и местните звена на украинските правоохранителни органи, главно Министерството на вътрешните работи и Службата за сигурност на Украйна, които взеха страната на сепаратистите. Този контингент се състоеше от най-професионално подготвената част от милицията и не е трудно да си представим, че вчерашните полицаи или представители на службата за сигурност могат перфектно да използват сложни видове оръжия като системи за противовъздушна отбрана, средства за радиоелектронна борба или ракетни системи «Град», но употребата на такова военно оборудване беше фиксирано в Донбас практически от първия етап на военните операции;

- пристигащи от Русия "експерти" като И. Гиркин и неговите най-близки съратници. Жителите на Славянск твърдят, че от първите дни на "руската пролет" основните кадри в незаконните въоръжени групировки бяха "зелените човечета" от руски произход, които се занимаваха с организирането на екипи на тези незаконни въоръжени групи, тяхното осигуряване и снабдяване, което идваше непрекъснато от Русия. Без такива руски "експерти" славянските незаконни въоръжени формации нямаше да могат да направят необходимите фортификационни работи: според очевидците Славянск беше заобиколен в най-кратки срокове от мощни отбранителни съоръжения по периметъра му. Лесно е да се разбере, че вчерашните милиционери и сътрудниците на Служба на сигурност които се прехвърлеха към страната на «врага» и особено някои "миньори", нямаха представа за изграждането на конкретни съоръжения и умения по този въпрос;

- част от "идеологическите бойци" с "Киевската хунта" и "бандеровците", които искрено се поддадоха на руската пропаганда. По време на събитията в Донбас през 2014 г. делът на "идеологическите" участници в незаконни въоръжени формации беше много по-нисък, отколкото по време на събитията в Приднестровието преди 25 години. Понастоящем почти всички споменати "идеологически бойци" вече са напуснали редиците на незаконните въоръжени групи (НВГ);

- почти основният компонент (в количествено отношение) в НВГ, които се появиха в Донбас през пролетта на 2014 г., се състоеше от разнообразни местни маргинали, многобройни в този район - наркомани, алкохолици, хора с криминална история и други социални "отпадъци". За активната роля на тези терикати в процеса на "защитата на Донбас от фашистите" по време на събитията от пролетта на 2014 г. може да каже всеки в гр. Славянск. След като получиха оръжие, тези маргинали незабавно започнаха да го използват по "предназначение": грабежи, гняв, насилие и масово оправяне на сметки със сънародници и съседи, които по някакъв начин не харесаха на "опълченците" в бившия им мирен живот.

- и накрая, гореспоменатите руски специални сили. Директно в състава на НВГ, образувани през пролетта на 2014 г., те не бяха включени и, според съществуващи доказателства, "след като направиха своето дело", доста бързо напуснаха региона. Но тяхната роля не може да бъде подценявана - както бе отбелязано по-горе, без тях, изобщо нямаше да има "ДНР и ЛНР". Още веднъж трябва да се подчертае, че агресията на Москва срещу Украйна не започна в края на август 2014 г. с пристигането на първия руски псевдохуманитарен конвой в Донбас и временния коварен удар от региона на Ростов в гърба до звената на въоръжените сили на Украйна, които се сражаваха около Иловайск и Саур-Могила. Агресията получи отворен характер непосредствено след победата на "Революцията на достойнството", а латентният период на тази агресия обхваща дълъг предишен период от време.

За методите на действие в Донбас на местните сепаратисти и руските нашественици по време на «Руската пролет» 2014 г. има свидетелства.

Налагаше се да изслушаме много доказателства за жестокости, извършени от сепаратистите. Натрупахме достатъчно материал, не само да разкажем за тези престъпления, но и да представим определена типология на такива.

Първо. Става въпрос за т.нар. "оттискане" (жаргон) на публична или частна собственост, т.е. специфични форми на въоръжен грабеж, маскиран под форма на "възстановяване на справедливостта" или "оперативно-тактическа целесъобразност". "Конфискациите" се правеха по прост начин - собствениците на коли имаха основание да се радват да са живи, ако превозните им средства са били присвоени или по време на тяхното отсъствие, или без съпротива. Тези, които се противопоставяха, ги разстрелваха на място, Дори имаше случаи и на убити жени. Впечатляващи са не само методите, но и мащабът на " оттисканията". Само през първите дни на въстанието през пролетта на 2014 г. около 600 коли бяха взети от бандитите в Луганск.

Второ. Обектите на "оттискането" стават не само частни автомобили, а е много по-голям. Така че през пролетта на 2014 г. бандата на И. Безлер ("Бес") в Мариупол превзима три инкасаторски коли с немалка сума пари. Според очевидците, сепаратистите и нашествениците не се въздържат от отчуждаването на големи публични финансови ресурси за "нуждите на републиките" и защитата на "руския свят".

Третата област на тази дейност е добре познато от медийните съобщения, и което се случва особено в ранните етапи на съществуването на сепаратистките републики, изземването на административни сгради и други обществени институции. Предмет на "експроприация" са и икономическите мощности и инфраструктурните съоръжения.

Четвърто. Доказателствата за този целенасочен кървав терор срещу цивилни лица са още по-впечатляващи.

Пето. Не може да не се споменава и за любимото тактическо посрещане на сепаратистите (едно "ноу-хау") - за предизвикване на огън от украинската страна върху мирни обекти с помощта на обстрелване на позициите на ВС на Украйна, провеждано от "опълченците" от място, което се намира в непосредствена близост до тези цивилни обекти. Такива провокативни и коварни тактики имат друго, не по-малко, но много по-варварско намерение.

Шесто. От самото начало на "руската пролет" в Донбас и в последвалите военни действия сепаратистите проявяват тенденция да използват най-дивите форми на отношение към врага в хода на въоръжената конфронтация, най-зловещите методи на война, свързани с грубо нарушаване не само на международно признати норми, а и елементарни представи на човешкия морал. Най-ярките примери за такива нарушения са свързани с действията не само и не толкова на местните сепаратисти, колкото и с престъпните действия на руските нашественици, нахлуващи в Украйна

Специфичният тип на престъпления, извършени от сепаратистите след "Минските спогодби", е постоянното използване на забранени оръжия - както срещу украински войници, така и срещу цивилни. Постоянното провокиране от страна на сепаратистите.

Украинският Донбас беше нападнат от добре въоръжени (предимно с бронирана техника) и добре екипирани, обучени и организирани професионални руски войници. Очевидци свидетелстват за жестокостите и злоупотребите, на които руската армия подложи заловените от нея украински войници.

В същото време, продължаването на хибридната война срещу Украйна напълно отговаря на интересите на руската страна. .


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо

    72 18 Отговор
    Още една про-украинска гледна точка а къде е тази на опълченците
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Извън закона

    55 11 Отговор
    То се вижда колко са добре Украйнците след като се подведоха по ЦРУ.Чудат се как да имигрират ))

    Коментиран от #4

  • 4 Дада

    16 26 Отговор

    До коментар #3 от "Извън закона":

    А ти що мислиш, че при руснаците не е така?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ганьо Говнарев Говньо

    18 11 Отговор
    Аз мисля, че виновниците са от двете страни на барикадите! Ако беше проявена политическа воли и грамотен диалог, можеше да се избегнат повече от десет хиляди жертви!
  • 8 antimediator

    15 29 Отговор
    Този ,който е написал статията е руснак и въпреки това е написал истината.
    А ,тук някакви ,,русофили,, се опитват да ни манипулират.
  • 9 юрист

    12 32 Отговор
    ФАКТИ.БГ, ПУБЛИКУВАЙТЕ ОЩЕ, И ОЩЕ , И ОЩЕ ТАКИВА СТАТИИ, НАЙ- ВЕЧЕ- СЪС СВИДЕТЕЛСТВА НА УКРАИНЦИ ЗА РУСКИТЕ УБИЙСТВА НА ЖЕНИ В ДОНБАС, ДОКАТО НА РУСКИТЕ ДЕБЕЛОГЛАВИ ТРОЛОВЕ НЕ ИМ УВРАТ КУХИТЕ ТИКВИ, ЧЕ НИТО ЕДНО РУСКО ЗЛОДЕЯНИЕ НЯМА ДА ОСТАНЕ НЕРАЗКРИТО, НЕРАЗКАЗАНО И НЯМА ДА СЕ ЗАМЕТЕ ПОД КИЛИМА! ВРЕМЕ Е ЗА ИСТИНАТА ЗА НАМЕСАТА НА ДЪРЖАВНАТА РУСКА АРМИЯ И НЕЙНИ СЛУЖИТЕЛИ, В СЪБИТИЯТА В ДОНБАС И ОПОВЕСТЯВАНЕ ПУБЛИЧНО НА ТАЗИ ИСТИНА!

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гусь

    11 23 Отговор
    Русофилчета , така наречени ))) ., Като толково много обичате рф защо бягате по европа , а да и не забравайте как рф (помага ) на България , припомнете си лукойла - минусово предприятие монополизиращо целия пазар на горива в Бг.,
  • 12 Путин

    26 7 Отговор
    Крим е руски,за Луганск и Донбас ще си помисля.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 стоян георгиев

    9 23 Отговор
    няма как да се спре истинатата за ситуацията в донбас.ще излизат и още гадни истории свързани с руската окупация на части от украина.

    Коментиран от #25

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Morgoth

    18 8 Отговор
    Надали има особена разлика между въоръжените сепаратисти в Сирия и в Украйна и като методология и като състав. Но е интересно как едните и другите се представят в медиите. Истината е, че където има водене на партизански бой много хора отиват просто за да безчинстват на воля.
    Запада трябва да изчисти отношенията си с Русия, да се примири, че Крим няма да се върне на Украйна, защото той е основно населен с руснаци и защото е от огромно стратегическо значение за Русия. Тогава тези бунтовници ще станат излишни. Преди това Русия ще ги подпомага просто за да увеличи разменните си монети по време на преговорите.
  • 18 БГБ

    15 5 Отговор
    А бе каквото и да си говорите украинците излязоха много тъпи хора.
    Сега ги е..т като тракачка и от запад и от изток - ама щом им харесва.
    Докато не направят народен съд няма да се оправят.

    Коментиран от #22

  • 19 Сибирь

    18 4 Отговор
    Удивително е как някои хора нямат грам срам!!! Мариупол значи! Що не кажете как бяха разстреляни полицаите там и от кого ,а ?!!! Зелени човечета ?! Марсианци?! Щото тия в Крим бяха въоръжени с най-модерно оръжие,каквото никой не извади в ДОнбас. АКо е редовна руска армия ,тя ще е с най-модерно оръжие! Отделно за жестокостите - то се видя кой гори живи хора,кой изтгезаваше затворници,включително и бременни жени с патологична бременност, кой стреля срещу цивилните!
  • 20 Пеньо

    6 13 Отговор
    Другари безродници, истаната боли!
  • 21 Пеньо

    5 12 Отговор
    Истината ви бърка, където боли, нали!
  • 22 Morgoth

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "БГБ":

    Украинците са жертва на борбата между запада и Русия.

    Коментиран от #28

  • 23 Вълчо

    3 8 Отговор
    Това, което е написал тоя руснак за руснаците в донбаските лайна е абсолютно вярно. Съгласен съм. Ако излезе украинец и извади на показ насраните гащи на украинците, също ще го подкрепя на 100%. Сега вече може да започне замерянето ми с руски фекалии от платените безродници. И автомата да ми щрака минуси, не че ми дреме.
  • 24 Weiss

    6 3 Отговор
    я, Пеньо, Вълчо и Мунчо са излезнали да пишат :-) за тях нито дума, в ерата на интернет невежеството е избор. за друго иде реч: преди си мислех, че по-голямо недоразумение от македонците няма, сега знам е има - укропитеците.
  • 25 Лафчи

    12 4 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Ако Путин искаше да си вземе Донбас и Луганск мислиш ли, че нямаше да стане, като в Крим?

    Коментиран от #29

  • 26 Видяхте ли

    2 5 Отговор
    за това нашите тролчета горещо защитават ушанките - мъчи ги миши страх, че ако стане нещо такова и по-близко да нас - видиш ли те ще имат по-големи шансове за оцеляване по русифилистична линия. Ама не си дават сметка, че мишоците никой не ги иска. Дерзайте тролчета
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 БГБ

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Morgoth":

    Ако бяха по-разумни политиците им дали щеше да стигне до това?
    Ако бяха по-разумни повечето дали щяха още да търпят тези политици?
  • 29 стоян георгиев

    1 11 Отговор

    До коментар #25 от "Лафчи":

    ами то е като в крим само дето се потдържа нестабилността на цяла украина в този консервиран конфликт.путин цели с малко средства да цака огромен регион къвто е 50 милионната страна и за сега го постига на гърба на руснаците там.щото те са използвани като тъпана и тъпанарката в тази ситуация.от 6 млн. руснаци в украина 4 ри са заложници на конфликта ,а два са имигранти.тва се нарича руски свят или загриженост за сънародниците!