Отидете към основна версия

5 099 27

Притча за Сиромахов, Паралиев и държавния бюджет

  • бюджет-
  • притча-
  • данъци
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имало едно време малка страна (на края на света), в която живеели Сиромахов (не Иво) и Паралиев. Двамата се трудели неуморно (от сутрин до здрач), но Сиромахов заработвал по 300 лв. на месец, а Паралиев – по 1 800 лв., защото бил 6 пъти по-умен, образован и продуктивен. В един слънчев летен ден (преди 10 години) тяхната Държава решила да въведе плосък пропорционален данък върху доходите на физическите лица в размер на 10%. Речено – сторено, започнала Държавата да взима по 30 лв. на месец от Сиромахов и по 180 лв. на месец от Паралиев (общо 210 лв. месечно, които стигали за покриване на разходите).

Държавата била много горда със своя новаторски акт (развитият свят не познавал тази техника за данъчно облагане на личния доход), Паралиев се радвал (защото преди плащал повече), но Сиромахов едва свързвал двата края с 270 лв. чист доход на месец. Годините се нижели и Сиромахов започнал да линее – просто не си дояждал човекът. Стискал зъби, но работата не отивала на добре.

Здравомислещите (още имало такива хора) многократно предлагали Сиромахов да бъде освободен от данъчно облагане.

– А какво ще стане с бюджетния баланс? – питала Държавата. Само 180 лв. месечно не стигат!
– Вземете всичките 210 лв. от Паралиев! – отговаряли Здравомислещите.

Въпросните 30 лв. означават много повече за Сиромахов, отколкото за Паралиев. Ако ги вземете от Паралиев (вместо от Сиромахов), ползата за бедния Сиромахов ще бъде много по-голяма от загубата за богатия Паралиев.

Замислила се Държавата и (О, чудо!) един хубав ден обявила, че възнамерява да се вслуша в гласа на Здравомислещите. Паралиев веднага спретнал грандиозен протест срещу данъка – убиец, който ще намали неговите стимули за труд, предприемачество и други подобни. Сиромахов шепнешком приветствал идеята – той по принцип говорел тихо (от немощ) и хората не го чували.

Държавата пак потънала в размисли. Недоволството на Паралиев е проблем, голям проблем. От друга страна обаче, с тези 270 лв. на месец Сиромахов наистина може да се спомине от глад (нали знаете историята за Настрадин Ходжа – тъкмо научил магарето си да не яде и то взело, че умряло)!? Това ще отвори дупка в държавния бюджет по средата на годината и фискалната стабилност ще бъде поставена на карта.

В крайна сметка Държавата събрала кураж и променила Закона за данъците върху доходите на физическите лица – въвела необлагаем минимум от 300 лв. месечно (3 600 лв. годишно) и повишила плоската данъчна ставка с 4 процентни пункта (от 10% на 14%). Сиромахов оцелял (с непокътнатите си 300 лв. на месец), Паралиев преглътнал обидата (с 1 590 лв. месечен доход след данъчното облагане), а държавният бюджет останал балансиран (210 лв. месечни разходи = 210 лв. месечни приходи).
И заживели весело и щастливо!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини