Отидете към основна версия

3 974 13

Български снаряди, купени от ЦРУ, са попаднали при ИДИЛ

  • български снаряди-
  • цру-
  • ислямска държава

9m111 „Фагот“ е създаден в оръжените заводи в Тула по времето на СССР, а в България се произвежда от Вазовските машиностроителни заводи

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мощно противотанково оръжие, тайно придобито от ЦРУ в България, е попаднало в ръцете на Ислямска държава – съобщава Buzzfeed, позовавайки се на доклад на групата за мониторинг на въоръженията Conflict Armament Research (CAR).

Противотанковите снаряди са закупени в края на 2015 и само два месеца по-късно са се оказали в ръцете на терористите от ИД. Това е показателно за слабостите на американската тайна програма за въоръжаване на сирийските бунтовници, коментира авторът Арам Ростън.

CAR е проучвала в продължение на три години оръжията използвани от Ислямска държава. Организацията е наблюдавала какви оръжия на терористите са попадали в плен на иракските, сирийските и кюрдските въоръжени сили. Противотанковият снаряд „Фагот“ не е изключение. В доклада е записано, че са „засечени значителни количества противотанкови муниции“ доставени на сирийските опозиционни сили от Саудитска Арабия и САЩ.

Противотанковият управляем снаряд – 9m111 „Фагот“ е създаден в оръжените заводи в Тула по времето на СССР, а в България се произвежда от Вазовските машиностроителни заводи. BuzzFeed News проучва от три години доставките на „Фагот“ от ЦРУ. Според изданието, американската централа е сключила през 2014 г. договор за 600 такива снаряда с фирмата Kiesler Police Supply.

Засеченият от CAR снаряд е доставен именно от Kiesler и е закупен в България на 15 декември 2015, според CAR. Само 59 по-късно той e бил използван от Ислямска държава в Рамади, Ирак.

България се споменава повече от 200 пъти в дългия 201 страници доклад. Страната ни доставя над 50% от оръжията в конфликтната зона, с превес на доставките за Сирия, твърди проучването.

Проблемът с американските военни доставки е, че се нарушава оръжейното ембарго като се заобикалят редица международни споразумения, но не само това. По-рано отново разследване на Buzzfeed разкри, че сред посредниците за тези доставки са фирми свързани с българската организирана престъпност.

Друго разследване на международен екип на BIRN и OCCRP с участието на Биволъ доказа, че българската държава е един от най-големите доставчици за тайните програми на Пентагона и ЦРУ. Българските власти изразяват задоволство от финансовите постъпления и новосъздадените работни места в оръжейния сектор.

Разследванията на BuzzFeed, BIRN и OCCRP за българското оръжие доставяно в Сирия от САЩ и Саудитска Арабия можете да проследите в нашата специална рубрика „Убийствен удар„. Разследването „Убийствен удар“ получи една от най-престижните награди за разследваща журналистика – Global Shining Light Award за 2017 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини