Отидете към основна версия

1 216 3

Соломон Паси: Имаме потенциал да бъдем лидери

  • соломон паси
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България може да се наложи като европейски лидер по електронната стандартизация, а от там и по ключови аспекти на климатичните промени. Това заявява в ProИнтервю Соломон Паси в отговор на въпрос какво от биографията на Стив Джобс може да се пренесе в България. Според него българското постижение с общото зарядно GSM устройство и новият ни проект с универсалния достъп до Wi-Fi показват потенциала на страната в това отношение.
Но за всичко това е необходима ясна правителствена воля и визия, които засега не изпъкват много ярко.
Ако страната ни има две последователни правителства с ясни приоритети, само за няколко години може да се присъединим към кръга на 40-те най-добри икономики в света, обединени в ОИСР – организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
От 2007 г. Атлантическият клуб се опитва да наложи този национален приоритет, но явно ще ни трябва още време, отбелязва Соломон Паси.
Според него  може да формулира и по-амбициозна средносрочна цел – България да стане член на Г-20, т.е. да стане една от водещите 20 световни икономики.
Това вече е задача, която истински си струва и която достойно ще запълни нишата в националните приоритети, отворена след присъединяването ни към НАТО (2004 г.) и подписването на договора за членство в ЕС (2005 г.).
„Скандалът с посланиците с досиета” си е изцяло за вътрешна употреба, при това води до едно абсолютно ненужно международно самобичуване на страната ни, от което тя не печели.
Не бих се впуснал в теорията за колективната вина и дружното покаяние, не съм свидетел, че десетки от хората, набедени днес в седемте смъртни гряха, ми помогнаха съвсем акуратно и всеотдайно да влезем в НАТО и да подпишем договора с ЕС.
Да управляваме Съвета за сигурност на ООН, както и още впрочем, един куриоз: един от тези дипломати е в немилост затова, че е разузнавал Северна Корея, нещо което и днес Запада прави с интерес.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • България се лута без посока

    Гражданското общество у нас може да променя обществото край себе си и държавата си и то към добро. Това каза Соломон Паси, основател и президент на ...
    28.02.2012
    762
    1
  • България с ново приложение за смартфони

    Да намерим по-лесно зони за свободен достъп до интернет. Това е основната функция на представеното днес ново приложение за мобилните операционни си ...
    31.01.2012
    3 400
    0