Last news in Fakti

18 Януари, 2012 13:43 1 210 3

Соломон Паси: Имаме потенциал да бъдем лидери

  • соломон паси
Соломон Паси: Имаме потенциал да бъдем лидери - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

България може да се наложи като европейски лидер по електронната стандартизация, а от там и по ключови аспекти на климатичните промени. Това заявява в ProИнтервю Соломон Паси в отговор на въпрос какво от биографията на Стив Джобс може да се пренесе в България. Според него българското постижение с общото зарядно GSM устройство и новият ни проект с универсалния достъп до Wi-Fi показват потенциала на страната в това отношение.
Но за всичко това е необходима ясна правителствена воля и визия, които засега не изпъкват много ярко.
Ако страната ни има две последователни правителства с ясни приоритети, само за няколко години може да се присъединим към кръга на 40-те най-добри икономики в света, обединени в ОИСР – организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
От 2007 г. Атлантическият клуб се опитва да наложи този национален приоритет, но явно ще ни трябва още време, отбелязва Соломон Паси.
Според него  може да формулира и по-амбициозна средносрочна цел – България да стане член на Г-20, т.е. да стане една от водещите 20 световни икономики.
Това вече е задача, която истински си струва и която достойно ще запълни нишата в националните приоритети, отворена след присъединяването ни към НАТО (2004 г.) и подписването на договора за членство в ЕС (2005 г.).
„Скандалът с посланиците с досиета” си е изцяло за вътрешна употреба, при това води до едно абсолютно ненужно международно самобичуване на страната ни, от което тя не печели.
Не бих се впуснал в теорията за колективната вина и дружното покаяние, не съм свидетел, че десетки от хората, набедени днес в седемте смъртни гряха, ми помогнаха съвсем акуратно и всеотдайно да влезем в НАТО и да подпишем договора с ЕС.
Да управляваме Съвета за сигурност на ООН, както и още впрочем, един куриоз: един от тези дипломати е в немилост затова, че е разузнавал Северна Корея, нещо което и днес Запада прави с интерес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не разбрал

    0 0 Отговор
    Какъв е тоя и какво работи?До кога ще ни манипулира?Ще прави разписание на космическия трафик.
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    НО ГОСПОДИН ПАСИ
    НИЕ ВИНАГИ СМЕ БИЛИ ЛИДЕРИ ПО БЕДНОСТ !
  • 3 хай-тек

    0 0 Отговор
    Ха,ха,ха,ха-...."българското ПОСТИЖЕНИЕ с общото
    зарядно GSM устройство"....на СП-тоя,който го е
    написал или измислил това смешно творение-
    разбира ли всъщност каква глупост е сътворил??!!
    Хи,хи,хихихихихихихихихихихихихихи..........