Last news in Fakti

31 Януари, 2012 13:44 3 400 0

България с ново приложение за смартфони

  • проинтервю-
  • интернет-
  • приложение-
  • соломон паси
България с ново приложение за смартфони - 1
Снимка: М. Богданова ©

Да намерим по-лесно зони за свободен достъп до интернет. Това е основната функция на представеното днес ново приложение за мобилните операционни системи Android и iOS под името Free Internet. Приложението ще помогне на потребителите да локализират най-близките до тях free WiFi спотове и им помага да стигнат до тях. Приложението също така позволява доставянето на нови хотспотове от страна на потребителите. Целта е събирането на едно място на всички свободни за достъп до интернет точки на територията на България.

Основното предимство е, че приложението няма нужда от наличието на интернет, тъй като базата данни с free WiFi се актуализира при връзка с мрежата, а ако липсва такава посочва кои са трите най-близки хотспота до потребителя.

С цел популяризиране на платформата, Vivacom ще инсталира предварително на всички предлагани от нея смартфони андроид версията „Освободи интернет”. Към декември 2011 г. делът на абонатите на компанията, които използват смартфони е 12%, посочи Атанас Райков – мениджър „Мобилни услуги” във Vivacom.

Инициативата за „освободен интернет” беше подета през септември 2012 г., когато Соломон Паси и неговата съпруга Гергана в писмо до Европейската комисия поискаха на обществените места в Европейския съюз да има гарантиран безплатен, безжичен и кабелен интернет.

„Достъпът до интернет, беше сравнен от ООН с основните човешки права, като правото на живот, свобода, сигурност или гражданство. И ЕС естествено трябва да стане водещ в прилагането на това право. Не бих искал да поставям техническите решения преди политиките. Крайната ни цел е интернет да бъде третиран както електричеството, топлата и студена вода или тоалетните, които са задължителни за всяка сграда. Както гражданите си плащат за тези комунални услуги, така ще си плащаме и за интернет. Но да си дадем сметка, че универсалният достъп рязко ще умножи броя на потребителите на интернет, от което печалбите на компаниите ще нараснат, а цената за потребителите ще падне чувствително”, обясни Паси в ПроИнтервю.

Димитър Танков - мениджър "Продукти и услуги", Vivacom, Соломон Паси - президент на Атлантическия клуб в България и Атанас Райков - мениджър "Мобилни услуги, Vivacom по време на дискусията посветена на инициативата "Освободи интернет"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА