Отидете към основна версия

4 237 15

Македония е вратата към интеграцията на Западните Балкани

  • македония-
  • име-
  • спор-
  • интеграция

Влизането на Скопие в ЕС ще разреши натрупаните исторически митологеми и страхове в региона

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Македония е вратата към интеграцията в Европейския съюз на Западните Балкани. Това заяви за Факти.бг Аспарух Панов, първият ръководител на българската делегация в ПАСЕ.

Организираните в Гърция протести срещу името Македония са смехотворни. Важно е да се постигне съгласие за името на бившата югославска република. В същото време Гърция ясно показва, че не се интересува от разрешаването на спора, отбеляза Аспарух Панов.

За него е важно България като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз да упражни дипломатическите лостове за намиране на решение.

Членството на Македония в НАТО само ще е от полза за сигурността на Балканите. Влизането на Скопие в ЕС пък ще разреши натрупаните исторически митологеми и страхове в региона.

По тази причина Македония е вратата към интеграцията в Европейския съюз на Западните Балкани, припомни Аспарух Панов. Той смята, че България много точно е избрала за свои приоритет Западните Балкани.

Факти.бг припомня, че в неделя пред близо 1,5 млн. гърци в центъра на Атина говори известният гръцки композитор Микис Теодоракис. В разтърсваща реч световноизвестният композитор призова стотиците хиляди гърци, събрали се на атинския площад "Синтагма", "никога да не дадат името Македония, докато на този свят има гърци". Според Микис Теодоракис "всяко отстъпление ще има катастрофални последици".

"Дошли сме на тъжно място и сме принудени да се извиняваме за нашия патриотизъм. Мисля, че трябва да признаем нашите грешки пред гръцкия народ и да останем обединени в гръцка Македония. Питам ви - имаме ли отговорности и трябва ли да се позволи на Скопие да вярва в националния си мит?", попита Микис Теодоракис.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини