Отидете към основна версия

12 487 23

Адът слезе на земята в Източна Гута (СНИМКИ)

  • сирия-
  • източна гута-
  • башар асад-
  • руслан трад-
  • свободна сирийска армия

В района ще бъде приложена същата стратегия за смазване на бунтовническите сили както в Алепо преди две години

Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Земеделският район Гута, който обкръжава столицата Дамаск и подслонява някои от най-големите предградията на града, е свидетел на ожесточени сражения между опозиционните и правителствени сили още от началото на бунта в Сирия през 2011 година.

Някога известен като "градините на Дамаск", днес Гута е район, определян от "Лекари без граници" като ад. Това заяви за Факти.бг анализаторът на Близкия Изток Руслан Трад - съосновател на журнала за военни конфликти De Re Militari.

Докато Западна Гута беше до голяма степен превзета от правителствените части и техните съюзни милиции, то източната част на областта продължава да е епицентър на сражения. От почти пет години над Източна Гута действа наложена пълна блокада от страна на правителствените сили, а от началото на февруари има отново военна офанзива, включваща въздушни удари, артилерийски обстрел и наземни операции.

Блокадата влошава хуманитарната обстановка, обяснява Трад. Източна Гута в момента подслонява около 400 000 души, от които 370 000 имат нужда от спешна хуманитарна помощ. В Източна Гута се намират някои от най-населените предградия на Дамаск като Джобар, Хараста и Дума, които са бомбардирани ежедневно от сирийската и руската авиация.

Досега силите на режима и ирански милиции опитват над 14 пъти да навлязат в Източна Гута, но без успех. Самите предградия към момента се контролират предимно от бунтовнически групи от състава на Свободната сирийска армия. До преди година присъствие имаше и свързвания с "Ал Кайда" преди време алианс от фракции "Хаят Тахрир ал Шам", но след няколко сражения с бунтовници, те бяха изтласкани.

В района присъствие има и ислямистката фракция "Джайш ал Ислям", която също има нелеки отношения с бунтовниците. В южните предградия на Дамаск територия има и "Ислямска държава", но техните позиции не са бомбардирани до ден днешен.

Последната резолюция на ООН е нарушена още на следващата сутрин, като включително на 27 февруари има въздушни удари - от сутринта до обяд на същия ден са регистрирани 31 удара. В сила не влезе до 27 февруари дори и паузата от пет часа за установяване на хуманитарен коридор, който руският президент Владимир Путин заяви, че ще има, отбелязва специалистът по Близкия изток.

Хуманитарен коридор е повече от нужен предвид ситуацията с цивилното население, смята Руслан Трад. Заради блокадата има ширещ се глад, а ранените след последните удари са близо 4000. Убитите между 18 и 25 февруари са около 700 души. Отделно, 1500 души трябва да бъдат незабавно изведени от Гута, но това се случи единствено през миналия декември. В резултат на провала за установяване на хуманитарен контрол загинаха около 30 цивилни.

Ако се съди по думите на руския външен министър Сергей Лавров, в Гута ще бъде приложена същата стратегия за смазване на бунтовническите сили както в Алепо преди две години, прогнозира Руслан Трад. Това означава, че след въздушните удари ще има наземна операция и впоследствие принудителна евакуация - т.е. изселване - на цивилни, твърди в заключение журналистът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини