Last news in Fakti

1 Март, 2018 07:39 12 475 23

Адът слезе на земята в Източна Гута (СНИМКИ)

  • сирия-
  • източна гута-
  • башар асад-
  • руслан трад-
  • свободна сирийска армия

В района ще бъде приложена същата стратегия за смазване на бунтовническите сили както в Алепо преди две години

Адът слезе на земята в Източна Гута (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Земеделският район Гута, който обкръжава столицата Дамаск и подслонява някои от най-големите предградията на града, е свидетел на ожесточени сражения между опозиционните и правителствени сили още от началото на бунта в Сирия през 2011 година.

Някога известен като "градините на Дамаск", днес Гута е район, определян от "Лекари без граници" като ад. Това заяви за Факти.бг анализаторът на Близкия Изток Руслан Трад - съосновател на журнала за военни конфликти De Re Militari.

Докато Западна Гута беше до голяма степен превзета от правителствените части и техните съюзни милиции, то източната част на областта продължава да е епицентър на сражения. От почти пет години над Източна Гута действа наложена пълна блокада от страна на правителствените сили, а от началото на февруари има отново военна офанзива, включваща въздушни удари, артилерийски обстрел и наземни операции.

Блокадата влошава хуманитарната обстановка, обяснява Трад. Източна Гута в момента подслонява около 400 000 души, от които 370 000 имат нужда от спешна хуманитарна помощ. В Източна Гута се намират някои от най-населените предградия на Дамаск като Джобар, Хараста и Дума, които са бомбардирани ежедневно от сирийската и руската авиация.

Адът слезе на земята в Източна Гута (СНИМКИ)

Досега силите на режима и ирански милиции опитват над 14 пъти да навлязат в Източна Гута, но без успех. Самите предградия към момента се контролират предимно от бунтовнически групи от състава на Свободната сирийска армия. До преди година присъствие имаше и свързвания с "Ал Кайда" преди време алианс от фракции "Хаят Тахрир ал Шам", но след няколко сражения с бунтовници, те бяха изтласкани.

В района присъствие има и ислямистката фракция "Джайш ал Ислям", която също има нелеки отношения с бунтовниците. В южните предградия на Дамаск територия има и "Ислямска държава", но техните позиции не са бомбардирани до ден днешен.

Адът слезе на земята в Източна Гута (СНИМКИ)

Последната резолюция на ООН е нарушена още на следващата сутрин, като включително на 27 февруари има въздушни удари - от сутринта до обяд на същия ден са регистрирани 31 удара. В сила не влезе до 27 февруари дори и паузата от пет часа за установяване на хуманитарен коридор, който руският президент Владимир Путин заяви, че ще има, отбелязва специалистът по Близкия изток.

Хуманитарен коридор е повече от нужен предвид ситуацията с цивилното население, смята Руслан Трад. Заради блокадата има ширещ се глад, а ранените след последните удари са близо 4000. Убитите между 18 и 25 февруари са около 700 души. Отделно, 1500 души трябва да бъдат незабавно изведени от Гута, но това се случи единствено през миналия декември. В резултат на провала за установяване на хуманитарен контрол загинаха около 30 цивилни.

Адът слезе на земята в Източна Гута (СНИМКИ)

Ако се съди по думите на руския външен министър Сергей Лавров, в Гута ще бъде приложена същата стратегия за смазване на бунтовническите сили както в Алепо преди две години, прогнозира Руслан Трад. Това означава, че след въздушните удари ще има наземна операция и впоследствие принудителна евакуация - т.е. изселване - на цивилни, твърди в заключение журналистът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gер

    105 19 Отговор
    Исляма трябва да се изкорени от земята.

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Тръмп Хасанов

    8 37 Отговор

    До коментар #1 от "gер":

    Нямаме Файда
  • 3 Турчина

    60 15 Отговор
    злото никого не прощава и не избира дали си мюслюманин или християнин а някои си мислят че това е само в мюслюманските страни ако се върнем малко назад и ако припомним чичо Хитлер колко Поляци,Франсузи,и най вече Руснаци после заради него пак пострада собствения си народ , а тия дето постояно плюят и не знаят бъдещето какво ще им донесе

    Коментиран от #19

  • 4 Търговец

    58 17 Отговор
    Американците разпалват войнинпо света и носят само смърт и страдание на човечеството но Ким ще ги оправи и ще спаси света.
  • 5 НАТО ВЕЦ

    68 1 Отговор
    Не мога да разбера едно нещо. Според твърденията на "журналиста", районът е под обсада от години и в него не може да се укаже хуманитарна помощ, тоест да се доставят храни медикаменти и т.н.
    Е добре бе м*ма му стара, от къде тогава "никне" оръжие и боеприпаси за война с години?!
    Някой май ни има за олигофрени?
  • 6 ходжа

    48 3 Отговор

    До коментар #1 от "gер":

    "Салафизмът" е толкова "ислям", колкото Инквизицията е християнство, сталинизмът - комунизъм и днешната демоНОкрация - демокрация.

    Коментиран от #7

  • 7 НАТО ВЕЦ

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "ходжа":

    Ако трябва да сме точни, става въпрос за уахабизъм.

    Коментиран от #9

  • 8 ДЕНКОВ

    38 6 Отговор
    ТАКАТ ТРЯБВА ДОКАТАО АМЕРИКА НЕ СПРЕ ПОДПОМАГАНЕТО НА ИДИЛ
  • 9 ходжа

    40 4 Отговор

    До коментар #7 от "НАТО ВЕЦ":

    Ако трябва да сме точни, т.нар. "ал Багдади" е разпознат като Шимон Елиот, агент на мосад и първа дружка на Маккейн.

    Коментиран от #13

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Владо

    29 1 Отговор
    Ще се върне и мирният живот и в тази част от Сирия още малко ...
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бари

    32 0 Отговор

    До коментар #9 от "ходжа":

    По времето на турско робство , на такива им викаха "дьонмета", юдейска секта .Такъв беше и "Сюлейман безумни", ислямизиран евреин с името Соломон Леви ! Същия избил и изклал 14 000 в Ески Зара ( Стара Загора ) . .https://anonybulgaria.wordpress.com/2013/05/20/%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0/
  • 14 стоян георгиев

    3 27 Отговор
    благодарение на турското предателство към нато коалицията зоните на контрол от сирииската опозиция ще бъдат изгубени.явната договорка между ердоган и путин която включва завладяването на африн от турците и гута от руснаците наруши договорката за деескалация която бе постигната преди година.сега в гута ще стане същото което се случи в алепо ,а именно прогонване на населението и тотално разрушение на региона.особено жестоко ще бъдат атакувани умерените фракции на бунтовниците с цел да няма алтернатива на асад при едни бъдещи избори.тва обаче пак няма да помогне на русия ,асад иран и турция.само ще забави събитията и ще увеличи страданието на сирииския народ.

    Коментиран от #15

  • 15 НАТО ВЕЦ

    24 1 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    "Умерен бунтовник" е само такъв с дупка от куршум в междуочието.

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 урко

    7 0 Отговор
    Язък, такава бяло държава превърната в руини. Пати се много, но Бог гледа и вижда.
  • 19 Гост

    2 9 Отговор

    До коментар #3 от "Турчина":

    И чичко Сталин колко сънародници е избил - няма равен по жестокостта си, може би само избитите в Батак Българи ...
  • 20 vasik atanasova

    4 2 Отговор
    идиоти идиоти разсипаха е сирия
  • 21 Петър Колев

    4 0 Отговор
    Този материал ми изглежда като "една жена е казала..." Не мога да науча нищо :(
  • 22 стоян георгиев

    1 7 Отговор

    До коментар #15 от "НАТО ВЕЦ":

    да тва е основната тактика.нормалните под ножа за да останат само асад и джихадистите.виждам научил си урока.
  • 23 Румен

    3 0 Отговор
    За каква ,Опозиция' Говорите ? ? Няма Опозиция в Сирия. Това там е Последния Бастион на ИДИЛ ! Ще Ги Изтрепат - Разбира се ! Падне ли Тази Позиция на ИДИЛ - Сирия е Свободна ! За какъв Режим Говорите ? ? Нямя Режим в Сирия. Има Национално - Освободителна Война за Освобождение на Сирия от Терористите на ИДИЛ - които Америка Съдаде и Въоръжава и до Сега ! Башар Асад - е Национален Герой в Очите на Сирийския Народ - и Целия Народ Го Обича !!! Америка - Твърди , че е ,Диктатор' - защото Иска да Събори Сирия на Земята и да я Разграби , заедно с Нейните Партньори - Тебаристите от ИДИЛ !!!