Отидете към основна версия

5 475 16

Защо големите акули не искат ЧЕЗ?

  • електромер-
  • радан кънев

Отговорът е прост и тъжен - климатът за инвестиции в България е под нулата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един много важен и силно пренебрегнат елемент от сделката за #ЧЕЗ:

Да, сделката има почти изцяло частноправен характер.

Това посочва в профила си във Фейсбук Радан Кънев.

Въпросът е не толкова Кой стои зад г-жа Върбакова, а Защо нито един голям играч на енергийния пазар не проявява интерес? Къде са мощните международни компании със собствен ноу-хау, иновации, патенти?

Сделката е за придобиване на монопол върху близо 60% от разпределението на енергия в България, а "акулите" не са в басейна. Защо?

Отговорът е прост и тъжен - климатът за инвестиции в България е под нулата. Държавната регулация на енергийния сектор е отровен коктейл от равни части корупция и популизъм (и то въпреки усилията на доста приличния състав на КЕВР... представете си ако го сменят...). Който и да поеме разпределението става заложник на интересите на няколко политико-енергийни мафии, на крупните крадци на ток (които съвсем не са ромските махали, а големи бизнеси) и на страха от реформи на управляващи и опозиция.

Не знаем със сигурност дали зад г-жа Върбакова има политически интереси, дали има скрит местен или чужд бизнес или ... няма нищо.

Но със сигурност знаем, че ЧЕЗ от години се опитват да се махнат от българския пазар, а нито един голям и сериозен инвеститор не иска да влезе на него. И това е много лошо...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини