Last news in Fakti

1 Март, 2018 20:00 5 467 16

Защо големите акули не искат ЧЕЗ?

  • електромер-
  • радан кънев

Отговорът е прост и тъжен - климатът за инвестиции в България е под нулата

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един много важен и силно пренебрегнат елемент от сделката за #ЧЕЗ:

Да, сделката има почти изцяло частноправен характер.

Това посочва в профила си във Фейсбук Радан Кънев.

Въпросът е не толкова Кой стои зад г-жа Върбакова, а Защо нито един голям играч на енергийния пазар не проявява интерес? Къде са мощните международни компании със собствен ноу-хау, иновации, патенти?

Сделката е за придобиване на монопол върху близо 60% от разпределението на енергия в България, а "акулите" не са в басейна. Защо?

Отговорът е прост и тъжен - климатът за инвестиции в България е под нулата. Държавната регулация на енергийния сектор е отровен коктейл от равни части корупция и популизъм (и то въпреки усилията на доста приличния състав на КЕВР... представете си ако го сменят...). Който и да поеме разпределението става заложник на интересите на няколко политико-енергийни мафии, на крупните крадци на ток (които съвсем не са ромските махали, а големи бизнеси) и на страха от реформи на управляващи и опозиция.

Не знаем със сигурност дали зад г-жа Върбакова има политически интереси, дали има скрит местен или чужд бизнес или ... няма нищо.

Но със сигурност знаем, че ЧЕЗ от години се опитват да се махнат от българския пазар, а нито един голям и сериозен инвеститор не иска да влезе на него. И това е много лошо...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дон Тони

    47 1 Отговор
    Българските големи акули не могат да създават а да рушат, тяхното богатство е източено от държавата или от присвоени държавни активи, те нямат стратегия - сега ще инвестирам в това или онова, само могат да "присвоят" да "източат" а в свободното си време правят компромати, дестабилизират се един друг, ако не се убият - това са старите ДС-та, толкова тъпи че си построиха хотелите на плажа на 20м от морето и оня ден почти ги лашкаха вълните
  • 2 И Тиквочът ще остане, и ЧЕЗ ще мине,и К

    41 6 Отговор
    Простете, че ви се подигравам, но си го заслужавате. 75% от народа бил против сделката за ЧЕЗ. Проучване на Галъп от днес. 72% пък са УБЕДЕНИ, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ЗАМЕСЕНО И ИМА НЕЩО НЕЧИСТО В СДЕЛКАТА! И 99,9999999999% са... пред компютрите си. На жълтите павета са само шепа наемни протестъри, по дежурната тема "Пирин-Банско". Значи народът е съвсем наясно какво се случва. Съвсем определено е и против. И к'во... Нищо. Бойко няма да падне без народ по паветата. Той трудно ще падне и с народ. Дебелокож и нагъл е. Трябва му много народ, за да падне. Ама без народ никак няма да падне. Ще си остане, ще ви дразни, ще ви краде, ще ви се надсмива... И не само това. И Истанбулската конвенция ще мине. Защото тя е рискът за него да го сритат тия дето не са като вас плахи - чуждите му господари. От тях го е страх и ще си "върже гащите". От вас не го е страх. И е прав. Вие сте кликачи. Вие не сте граждани... Държава без граждани си заслужава сатрапа начело... На мен всъщност ми е смешно. Има и трети начин да бутнем Бойко, и една шепа ентусиасти, го правим. Сигурно ще успеем. Ама ми е смешно за вас - тия дето 75% сте ядосани и знаете какво става. И 75% кликате... Кликането е съвременното успиване с опиум. Идеално ви оправя...

    П

    Коментиран от #9, #12, #13

  • 3 Реалист

    8 0 Отговор
    Отговорът е прост тяка ще се знае кой е и по лесно ще се плюе а и правителството ще е на прицел,така процента от далаверата по голям и няма много материал за дъвчене:) не че не се знае кой кои са собствениците:) Бойко трябва да черпиш:)
  • 4 чичоХ

    22 2 Отговор
    Чичковите червенобокови чиновничета за 10 години
    власт натвориха толкова много ограничения,регулации
    лобистки наредби и закони,че трябва да си мафиот или
    луд та да инвестираш у нас.
  • 5 ЗЕВС

    28 2 Отговор
    От 2010г. до 2017г. чуждестранните инвестиции са намалели два пъти. Българския бизнес също се изнася от държавата на мутрите. Борисов е време да отиде в историята, запомнен като безскрупулен лъжец! Парламентарната форма на безотговорно управление, чиито нещастни последици виждаме с всяка изминала година се превръща в институция, работеща за бавното, но систематично унищожаване на Българския народ.
    Смяна на политическата система. Свикване на Велико народно събрание, смяна на парламентарното с президентско управление, двукамарен парламент.
  • 6 Преводач

    15 0 Отговор
    Да се занимаваш с ЧЕЗ си е чиста хамалогия, къде по- гот е да източваш банки, нъли бе коминочистач
  • 7 народ

    18 3 Отговор
    План Ран-Ът в пълна сила работи и в близките 20-30 години ще бъде изпълнен 100%.На ББ му е наредено да го следва и той успешно го прави.А на кого ще бъде продаден ЧЕЗ,не е толкова важно,макар че,това е публична тайна.Не си правете илюзии!
  • 8 Арабски шейх

    15 0 Отговор
    Ако ЧЕЗ беше купена от арабски милиярдер, руски олигарх или мафиотска китайска организация, как нашенските НАП и ДАНС щяха да ги проверят и дали щеше да има изслушване на горепосочените купувачи?Смешници жалки са целия политически " елит". Тая Гинка ги направи на луди калинки.
  • 9 Гинко

    5 17 Отговор

    До коментар #2 от "И Тиквочът ще остане, и ЧЕЗ ще мине,и К":

    Е че той Бойко ви чисти л--ната вече 10 години, за какво да пада ? Ти знаеш ли какво ще дойде катО падне Бойко ? Орешарски 2 , ще ошушкат всико ЩОТО НЕ МОГАТ ДА ПРАВЯТ НИЩО
  • 10 Колю

    8 1 Отговор
    У нас всичко е далавера ,укриване на реални доходи ,назначаване на минималната заплата и " усвояване " ,разбирай крадене на евро средства. Коя уважаваща себе си международна бизнес организация да дойде и какво да инвестира ? Ми нали по някакъв начин ще е откраднато ,още преди да е вложено. Било от " Администрация " ,било за лицензче ,било от проверяващи и то съвсем законно. Кое не е така -с кражба на евро. Като започнеш от зърнопроизводството на " фермери " дето не знаят къде са нивите им та до ядрените централи. Циганските кражби от гората и полето няма кой да спре ,тръгнали източване на здравна каса и пенсионни средства да оправят. Като дойде ред да се отчитат онези със допълнителното пенсионно задължително осигуряване ще се усетим коя е най-голямата кражба.
  • 11 незнайко

    6 2 Отговор
    А защо изобщо беше продадено електроразпределението и производството на електроенергия в БЪЛГАРИЯ ??? Който го продаде сега да го купува обратно и възстанови !!! Демокрацията обаче взема, но не връща !!!
  • 12 гост

    9 0 Отговор

    До коментар #2 от "И Тиквочът ще остане, и ЧЕЗ ще мине,и К":

    И преди 5 години нали се сещаш какво стана? Хората си платиха надутите сметки, обясни ни се като на идиоти, че сме си изхарчили тока, който бе надписан. И нищо не се промени, нито имаше някое ЕРП санкционирано. Подаваш молба за надписване към този, който е надписал, а проверката на електромер се извършва от престъпника. И това си остана. Какво като хиляди хора протестираха? Какво като Бокото си подал оставката и след това пак се върна? Абсолютно нищо. Та не ми разправяй, че протест променя нещо. Пирин да не би да се е оправил като протестират толкова хора? Важното е какво правят индивидите на отговрни постове, а те със сигурност не работят за благото на народа, насочете се към тях, не към жълтите павета.
  • 13 кликач

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "И Тиквочът ще остане, и ЧЕЗ ще мине,и К":

    И аз ти кликнах. Хайде и ти на мен
  • 14 Да да

    0 4 Отговор
    А защо трябва да пада Бойко? Аз искам той да е премиер! Кажи един по-читав премиер от него? Три пъти го избираме и четвърти ще го подкрепим. Ти не се ли замисляш, че когато плюеш срещу него,обиждаш по-голямата част от българите! Айде зимайте си турските и руските интереси и отивайте в която от двете страни искате! Тарикати
  • 15 Тиквочев

    0 0 Отговор
    Да не би Гинка да е малка акулка?!
  • 16 Гого

    1 0 Отговор
    По точната прогноза климата е корумпиран. Във България корупцията и дупките по пътищата са вечни!