Отидете към основна версия

9 548 18

Нови в парламента? Само партията на Слави и "Кан Кубрат"

  • слави трифонов-
  • божидардимитров-
  • парламент-
  • избори-
  • кан кубрат

Градските десни отново ще гравитират около избирателния праг

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В парламента и около него ври и кипи, а народът все по-често поглежда за алтернатива към политическите сили, които по една или друга причина са без представители в това Народно събрание. 1624 читатели на ФАКТИ се включиха в анкетата "Коя политическа сила извън парламента бихте подкрепили?".

Най-после Слави Трифонов и екипът му предприеха конкретни действия по изграждане на политическия си проект и това веднага се отрази на доверието в него. С кастинга за бъдещи управленци на страната Трифонов демонстрира, че намеренията му няма да останат само на думи и 31% от анкетираните виждат алтернатива в неговото движение. Подкрепата за Слави и сие се е повишила с цели 6 пункта от октомври 2017 г., а след регистрацията на новата политическа сила вероятно ще скочи още значително. Тежката криза във властта опроверга скептиците, които смятаха, че Слави се е забавил фатално с новия проект и инерцията от референдума ще изчезне окончателно. Оказа се, че времето работи за него, а настоящият политическия елит се самоизяжда.

Бързо набира популярност и новоучреденото движение "Кан Кубрат" на проф.Божидар Димитров. За него са дали вота си 12% от участниците в анкетата. Професорът е известен с острите си позиции около и отвъд ръба на скандала, но точно това привлича много от почитателите му с изявени патриотични възгледи. Димитров не крие, че харесва настоящия премиер, беше и негов министър в първия кабинет на ГЕРБ. Изведнъж се оказа, че професорът е твърде стар за поста си в НИМ, но не чак толкова за участие в политическия живот. Дали ГЕРБ не си отглежда бъдещ коалиционен партньор след експеримента с Реформаторите и коалицията с все по-непредсказуемите патриоти, предстои да разберем. На този етап професорът декларира, че ще се бори за президентска република и вижда себе си в ролята на централния персонаж, а не някой друг. Да видим...

Налице е лек спад в доверието към коалиция между ДСБ, "Да, България", ДЕОС, "Зелените" и БЗНС. Гласа си за нея са дали 8% от запитаните, докато през октомври цифрата бе 9. Тенденцията сочи, че т.нар градски десни отново ще имат сериозни проблеми с влизането в парламента, а ако някак успеят да минат бариерата, присъствието им ще бъде твърде бутиково. Факт е, че след протестите за Пирин, те не посмяха да се включат в митинга срещу властта в столицата. Причината е ясна - опасяват се, че съвместно участие в протести заедно с БСП и Нинова ще навреди на и без друго оспорваната от мнозина тяхна дясна автентичност и идентичност. Ако бяха участвали, от ГЕРБ щяха да потрият доволно ръце - "ето ги, вижте ги колко са десни - искат властта с комунистите...".

Следващото място в класацията заема "Възраждане" на Костадин Костадинов, подкрепата за което си остава 4%.

Движение 21 на Татяна Дончева е подобрило резултата си от 1 на 3 процента. Причината можем да търсим единствено в безпощадните телевизионни коментари на лидера на движението. Твърде съмнително е обаче, че те ще бъдат достатъчни за нещо повече и Дончева трябва от рано да се ослушва за участие в по-широка коалиция.

2% са дали доверие на АБВ - с процент повече от есенното допитване. Заслугата е на младия лидер Константин Проданов, който се окопити на ръководния пост и на този етап се опазва от гафове и конфликтни ситуации, като не пропуска да изразява становище по всяка от актуалните теми у нас. Хубаво и похвално, но подобно на Движение 21 - също крайно недостатъчно за самостоятелно явяване на парламентарни избори.

Друга извънпарламентарна политическа сила биха избрали 5% от анкетираните, а 35% от тях не биха подкрепили нито една от изброенит по-горе.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини