Отидете към основна версия

2 794 17

Мъчно ми е за Прибалтика

  • сащ-
  • прибалтика-
  • русия

Ръководителите на Литва, Латвия и Естония отидоха при Тръмп, за да просят американско присъствие в Прибалтика и още да просят пари за въоръжение

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ей така, защото днес нямам друга работа, размислих се за посещението на прибалтийските президенти в САЩ. Те отидоха заедно в Америка по повод на 100-годишнината от освобождението на страните си от Руската империя.

Това пише за сайта „24 май“ Юрий Борисов.

И тук е първият момент, който ме натъжи. 100-годишнината си е рожден ден отвсякъде. На рожден ден е правилно да каниш гости в къщи, а не да ходиш в чужди къщи. С други думи прибалтийците трябваше да поканят Тръмп в Прибалтика, а не да ходят в САЩ да празнуват. Мисля си, че ако аз отида да празнувам рождения си ден в някой приятел, ще ми бъде много мъчно за самия себе си. Защото вместо да получа уважение, аз ще съм отишъл да прося уважение. Тъжно.

Имам и втора причина да ми е мъчно. Тръмп ги прие накуп. Защо не ги прие поотделно? Все пак това са президенти на суверенни държави! Защото американският президент ги смята за много незначителни и затова няма време за губене! Вкарва ги накуп в кабинета си и за няколко минути се вижда с ръководителите на три държави! Не знам дали на тях, на прибалтийците, не им е обидно, но на мен ми е обидно. Все пак те са европейски президенти! САЩ като обиждат тях, все едно обиждат Европа, а като обиждат Европа, все едно обиждат мен! Тъжно.

И трета причина имам, за да ми е мъчно. Ръководителите на Литва, Латвия и Естония отидоха при Тръмп, за да просят американско присъствие в Прибалтика и още да просят пари за въоръжение. Обясниха му, че са на предната линия на фронта с Русия. Че са най-застрашени от руската агресия. Че първи ще пострадат, ако Русия нападне Европа. И затова искат и американски войски до себе си, и пари за модернизация на оръжията. Това, че имат в страните си френски, английски и немски воини, не им стига. НАТО не им е достатъчна, защото тази тромава организация много бавно взима решения. Друго си е САЩ – те са бързаци.

И молят се тези президенти, въпреки че миналата година американски военни напуснаха региона. Може би е било грешка, която сега Тръмп ще оправи. И ето сега, идва моментът, който най-много ме натъжи. Тръмп ги потупва по рамената, защото признава, че те се намират най-отпред на фронта, но им казва, че го интересуват други неща. „Какви неща?“ питат изненадани президентите. „Ами например това, дали купувате американски втечнен газ!“, отговаря Тръмп. „Ето Литва, например, миналата година купи от нас газ, браво!“ – още веднъж ръсва похвала американският президент…

Толкова е меркантилен този Тръмп! Толкова е безчувствен към ценности! Тъжно.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини