Last news in Fakti

9 Април, 2018 19:00 2 788 17

Мъчно ми е за Прибалтика

  • сащ-
  • прибалтика-
  • русия

Ръководителите на Литва, Латвия и Естония отидоха при Тръмп, за да просят американско присъствие в Прибалтика и още да просят пари за въоръжение

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ей така, защото днес нямам друга работа, размислих се за посещението на прибалтийските президенти в САЩ. Те отидоха заедно в Америка по повод на 100-годишнината от освобождението на страните си от Руската империя.

Това пише за сайта „24 май“ Юрий Борисов.

И тук е първият момент, който ме натъжи. 100-годишнината си е рожден ден отвсякъде. На рожден ден е правилно да каниш гости в къщи, а не да ходиш в чужди къщи. С други думи прибалтийците трябваше да поканят Тръмп в Прибалтика, а не да ходят в САЩ да празнуват. Мисля си, че ако аз отида да празнувам рождения си ден в някой приятел, ще ми бъде много мъчно за самия себе си. Защото вместо да получа уважение, аз ще съм отишъл да прося уважение. Тъжно.

Имам и втора причина да ми е мъчно. Тръмп ги прие накуп. Защо не ги прие поотделно? Все пак това са президенти на суверенни държави! Защото американският президент ги смята за много незначителни и затова няма време за губене! Вкарва ги накуп в кабинета си и за няколко минути се вижда с ръководителите на три държави! Не знам дали на тях, на прибалтийците, не им е обидно, но на мен ми е обидно. Все пак те са европейски президенти! САЩ като обиждат тях, все едно обиждат Европа, а като обиждат Европа, все едно обиждат мен! Тъжно.

И трета причина имам, за да ми е мъчно. Ръководителите на Литва, Латвия и Естония отидоха при Тръмп, за да просят американско присъствие в Прибалтика и още да просят пари за въоръжение. Обясниха му, че са на предната линия на фронта с Русия. Че са най-застрашени от руската агресия. Че първи ще пострадат, ако Русия нападне Европа. И затова искат и американски войски до себе си, и пари за модернизация на оръжията. Това, че имат в страните си френски, английски и немски воини, не им стига. НАТО не им е достатъчна, защото тази тромава организация много бавно взима решения. Друго си е САЩ – те са бързаци.

И молят се тези президенти, въпреки че миналата година американски военни напуснаха региона. Може би е било грешка, която сега Тръмп ще оправи. И ето сега, идва моментът, който най-много ме натъжи. Тръмп ги потупва по рамената, защото признава, че те се намират най-отпред на фронта, но им казва, че го интересуват други неща. „Какви неща?“ питат изненадани президентите. „Ами например това, дали купувате американски втечнен газ!“, отговаря Тръмп. „Ето Литва, например, миналата година купи от нас газ, браво!“ – още веднъж ръсва похвала американският президент…

Толкова е меркантилен този Тръмп! Толкова е безчувствен към ценности! Тъжно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владо Вр

    37 7 Отговор
    Сиренето е с пари навсякъде. А, тези политически подели, се опитват да изкрънкат нещо на авангарда. Абе - жалки са отвсякъде. Утре, ако стане нещо с тях, Тръмп ще си го премести в другия крачол. Просто ще отнесат предаха, който заслужават.
  • 2 Владо Вр

    25 3 Отговор
    "пудели" и "на аванта"
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Рубладжийче

    13 38 Отговор
    Юра, а не ти ли е мъчно и тъжно, че си една употребена руска подлога?
  • 5 впечатлен

    8 28 Отговор
    Мъчно ти е, поплачи си, ще ти олекне! Никой не ходи да търси защита, ако не усеща опасност, а същевременно не се чувства достатъчно силен да й се противопостави. Лошите спомени също си казват думата. Никой не иска да се връща в миналото, само в нашата държава се усещат подобни въжделения. Липсата на доверие също е мъчително чувство. Човек губи доверието си, когато е лъган и то не един път. Ако това устройва определена прослойка, която се чувства силна все още, то болшинството в тези републики не желаят да ги заплашва нещо, от което са успели да се избавят. Но поплачи си, поплачи си, на никого не пречиш.
  • 6 Асенов

    32 2 Отговор
    Тези три страни имат общо 6,5 милиона население и около 15% от тях са руснаци. Те са и страните с най-бързо намаляващо население в ЕС - основно заради емиграция. Близо до тях по този показател е България....
  • 7 1234

    42 4 Отговор
    Всички ръководители от бившите соц. страни,трябва веднъж за винаги да разберат,ЧЕ : САЩ нямат приятели ,те имат само ИНТЕРЕСИ !!! Ще ви ухажват докато се докопат до нещо което им трябва и да могат да ви го вземат без да го плащат.Ще правят,ще струват правителството ви ще сменят ще си сложат ,,свои хора" предатели на вашата родина,но ще си вземат това което искат.Сега искат да вземат петрола и газта на Сирия,и вижте какво става,защото Башар Асад не иска да им го даде.УНИЩОЖИХА ИМ ДЪРЖАВАТА.,ТЕ ТОВА СА АГРЕСОРИТЕ В СВЕТА,вижте какво стана във Виетнам,в Либия,в Ирак,да продължавам ли още край нямат конфликтите направени от американците,а уж са ,,борци за демокрация".Всичките им изявления са ФАЛШИВИ НОВИНИ,САМО ОБВИНЯВАТ ДРУГИТЕ ЗА ДА МОГАТ ДА НАПАДНАТ НЯКОЯ ДЪРЖАВА.ТАКИВА СА И АНГЛИЧАНИТЕ,КОИТО СА СВИКНАЛИ ДА СМУЧАТ ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ,ТАКИВА СА И ИЗРАЕЛ И ФРАНЦУЗИТЕ,ВСИЧКИ СИ ИМАТ КОЛОНИИ, НО НЕ СЕ ОТКАЗВАТ И ОТ НОВИ ЗАВОЕВАНИЯ.

    Коментиран от #8

  • 8 Диди

    5 31 Отговор

    До коментар #7 от "1234":

    А сега остана да похвалиш лъжливата агресивна Русия.
  • 9 Хасан

    1 28 Отговор
    Хвани единия ,удари другия..и руснаци и американци са един дол дренки...Европа трябва да вземе Турция и да се превърне в глобален играч ..да се противопостави и на Сащ и на Русия...

    Коментиран от #10

  • 10 непукист

    12 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хасан":

    точно пък турция, други не стават ли ?
  • 11 патриотъ

    16 1 Отговор
    Тези и трите държави си заслужават съдбата,също като нас.Избраха пак неправилната страна и неправилния съюзник.Европа трябва да скъса с Америка,тогава нещата могат да потръгнат нормално,но едва ли ще ни оставят да се развиваме самостоятелно.Русия трябва да е съюзник на Европа.Точно пък Турция никога не бих желал за съюзник!
    А САЩ трябва да бъде изолирана от останалия свят!
  • 12 Иванов

    8 1 Отговор
    Аз пък викам да вземем и Турция и Русия, а защо не и Китай. Тогава ще сме Китайски съюз и ще си живеем живота. Китайски защото почти всички евродепутати ще са китайци, много народ има там, близо 2 милиарда, ама си траят и викат, че са един.
  • 13 Тоягата

    2 13 Отговор
    Много тъжен автор пич Откажи се да пишеш като си в такова настроение разваляш на всички останали съвземи се малко тъжен тъжен Това е положението
  • 14 onq s konq

    0 11 Отговор
    Добре е че авторът Стефанаки тъгува за Прибалтика,защото това удостоверява че е ДОБРА И РОМАНТИЧНА ДУША.Не съм присъствал на разговорите на Прибалтийските премиери/или президенти/ със Тръмп,но щом Стефанаки твърди че срещата е протекла точно по тоя начин,БИ ТРЯБВАЛО ДА МУ ВЯРВАМЕ!Ако обаче въпросното рандеву в Щатите е преминало толкова унизително за Прибалтийците както твърди автора,би трябвало задължително да обясни на читателите ЗАЩО ВСЕ ПАК ПРИБАЛТИЙСКИТЕ РЪКОВОДИТЕЛИ ОТИВАТ ТОЧНО ПРИ ТРЪМП,А НЕ ПРИ НЯКОЙ ДРУГ!...Прости ли са,неориентирани ли са,или...ПРОСТО НЯМАТ ДОВЕРИЕ НА ДРУГ ДЪРЖАВНИК,КОЙТО ДА ГИ ЗАЩИТИ ОТ РУСКАТА БЯЛА МЕЧКА? Хареса ми епилога на статията,в който автора изпада в ПЛАЧЕВНО СЪСТОЯНИЕ ОТ МЕРКАНТИЛИЗМА И БЕЗЧУВСТВЕНОСТТА НА ТРЪМП КЪМ "ЦЕННОСТИТЕ"...което обаче някакси изобщо не кореспондира с БЕЗПРЕЦЕДЕНТНО ВИСОКИТЕ ЗАЕМИ,ТЕЖАЩИ НА АМЕР. ИКОНОМИКА?!!
  • 15 кирил

    0 7 Отговор
    прибалтика се освободи от дивашките руски ватници и на ватниците им е тъжно.ще им става все по тъжно защото на път е и беларус

    Коментиран от #16

  • 16 КАКТО НАС ТУРЦИТЕ НА ОСТАЯТ НАКРАЯ

    6 0 Отговор

    До коментар #15 от "кирил":

    КАТО ЧЕРЕШКА НА ТОРТАТА ТАКА И УШАНКИТЕ МОГАТ ДА НАПАДНАТ ПЪРВО В ДОЛБОКИЯ ТИЛ КЪДЕТО Е ГЛАВАТА НА ЗМИЯТА А ПОСЛЕ ЗА ДЕСЕРТ ДА ОВЪРШЕЯТ ЕВРОПАТА.
  • 17 Хихихи

    9 0 Отговор
    А на мен ми е мъчно за индианците!