Отидете към основна версия

7 927 51

25% от читателите на ФАКТИ искат партията на Слави във властта

  • власт-
  • слави трифонов-
  • избори-
  • статукво-
  • референдум-
  • система

Скоро ще разберем дали щом няма такава държава, има такъв народ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 2001 г. една току-що създадена политическа сила взриви втръсналия на всички двуполюсен модел и го прати в историята. 17 години по-късно сме изправени пред подобна ситуация. 2716 читатели на ФАКТИ се включиха в анкетата "За кого ще гласувате, ако днес има парламентарни избори?".

25% от тях посочиха за свой фаворит политическия проект, който подготвят Слави Трифонов и неговите сподвижници.

17% биха гласували за "официалната" парламентарна опозиция - БСП, а 14% за управлявалата седем от последните девет години партия ГЕРБ.

Коалиционните партньори на партията на Борисов и Цветанов от "Обединени патриоти" имат подкрепата на 5% от гласовете. За ДПС вот са дали 2% от читателите ни, а за "Воля" - 1%.

С най-големи шансове за следващото НС от извънпарламентарните сили след проекта на Трифонов са "Кан Кубрат" на проф.Божидар Димитров - 5% и обединената десница, сплотила се този път под името "Демократична България" с 4%.

Външен наблюдател би потърсил ирационални мотиви в подредбата на партиите в допитването. Нормално, след като все още нерегистрирана партия е фаворит в бъдещи избори. Но едва ли са много тези от постоянно пребиваващите в България, които са изненадани. Омерзението на народа от политическото статукво и основните действащи лица, окупирали системата, явно е стигнало своя предел.

Управляващите не могат да завършат един цял мандат, но пък са потънали в необяснимо самодоволство. Арогантното им самохвалство естествено вбесява най-бедния народ в Европа. Опозицията не е способна да вземе властта, а ако това все някак се случи, не може да я задържи. Справка - кабинетът "Орешарски". В ДПС са се превърнали в салонни управители на НС с постоянното си присъствие в него вече повече от четвърт век. Те постоянно посрещат, настаняват и изпращат стари и нови мераклии за слава, повечето от които незабавно потъват в забрава.

Освен ужасяващия жизнен стандарт у нас налице е и усещането за пълна абдикация на МВР от основната му функция - осигуряване на сигурността на населението. Осъдени на затвор престъпници напускат спокойно страната и ни се подиграват от екзотични дестинации. Осъденият Брендо, който разбира се е в неизвестност, се изгаври с всички, като дори издаде книга с житейски съвети. Бегълци от затвора се гаврят с органите на реда, като дори не се крият, а разчистват сметките си със стари авери.

"Малшанс, че го убиха - щяхме да го хванем съвсем скоро", комично реагира министър Радев. Комично?! Не.Това е трагедия. Народът реално е изоставен от органите на реда и самодоволната политическа класа, неспособна да гарантира сигурност и условия за достоен живот на хората. "Нема такава държава", както често напомня Слави Трифонов, но явно има такъв народ, който отново е готов да се надигне срещу статуквото.

И ако през 2001 г. Симеон Втори нямаше никакво време да подбере хората около себе си, а знайни и незнайни тарикати му водеха "наши момчета", сега Трифонов и екипа му могат спокойно да прецизират тези, на които да заложат. Събеседванията, които трябва да докажат, че има такъв народ, вървят с пълна пара.

Другата важна разлика между проекта на Слави и НДСВ е проведеният референдум, в който участваха 3,5 милиона българи. А 2,5 милиона от тях поискаха мажоритарна избирателна система в два тура. Припомняме и останалите предложения от референдума, които Трифонов и хората му не бива да изоставят, ако се озоват във властта - задължително гласуване на избори и референдуми, както и намаляване на годишната субсидия на партиите и коалициите на 1 лв за действителен глас, получен на последните парламентарни избори.

Първият тест за новата политическа формация се очертава да бъдат изборите за европейски парламент през май 2019 г., а скоро след тях са редовните местни избори. Много е вероятно преди тях за пореден път системата да опита да се възпроизведе на предсрочни парламентарни избори, както обикновено статуквото спасява кожата си. Задават се интересни времена, а новите играчи са длъжни да хвърлят камък в блатото, ако не искат да станат част от него.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини