Отидете към основна версия

2 137 10

Тръмп трябваше да чуе в Брюксел: Ти нормален ли си?!

  • тръмп-
  • нато-
  • мерки
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки смислен анализ за срещата на НАТО задължително трябва да мине през въпроса - може ли да бъде колективна организация в която едната страна-членка буйства системно, че тя охранява Германия, тя охранява Франция, тя охранява всички, а тия хрантутници имат наглостта да не дават всичките си пари директно в американския бюджет.

Абсолютно съм убеден, че искането на Тръмп за 4 на сто от БВП за отбрана е абсолютно сериозно и ще бъде поставяно отново и отново. И вместо да му кажат : "Абе ти нормален ли си? Да не ти е изпила кукувица ума?", лидерите на страните от НАТО се разтичат в едни безкрайни разкаяния, че наистина не били достатъчно изпълнителни и трябвало да се работи по-активно в тази посока.

И това, опасявам се, е само част първа от спектакъла. Защото оттук-нататък всяка среща на Алианса ще протича в подобна атмосфера. Безкрайното мрънкане за пари от страна на САЩ е техният начин да превърнат НАТО в стокова борса.

Според мен големият план на Тръмп е да мине на директно договаряне с всяка страна за сигурност, както направи с Полша. Поляците се бръкнаха с 2 милиарда долара, за да получат американски (не натовски) войски на своя територия. Въпрос на време е този въпрос да бъде поставен пред всяка друга страна. Но не отричам правото на някои хора да бъдат натовски ентусиасти. Сърце не ми дава да им забраня този цветен сън...

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини