Last news in Fakti

13 Юли, 2018 13:59 2 128 10

Тръмп трябваше да чуе в Брюксел: Ти нормален ли си?!

  • тръмп-
  • нато-
  • мерки
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всеки смислен анализ за срещата на НАТО задължително трябва да мине през въпроса - може ли да бъде колективна организация в която едната страна-членка буйства системно, че тя охранява Германия, тя охранява Франция, тя охранява всички, а тия хрантутници имат наглостта да не дават всичките си пари директно в американския бюджет.

Абсолютно съм убеден, че искането на Тръмп за 4 на сто от БВП за отбрана е абсолютно сериозно и ще бъде поставяно отново и отново. И вместо да му кажат : "Абе ти нормален ли си? Да не ти е изпила кукувица ума?", лидерите на страните от НАТО се разтичат в едни безкрайни разкаяния, че наистина не били достатъчно изпълнителни и трябвало да се работи по-активно в тази посока.

И това, опасявам се, е само част първа от спектакъла. Защото оттук-нататък всяка среща на Алианса ще протича в подобна атмосфера. Безкрайното мрънкане за пари от страна на САЩ е техният начин да превърнат НАТО в стокова борса.

Според мен големият план на Тръмп е да мине на директно договаряне с всяка страна за сигурност, както направи с Полша. Поляците се бръкнаха с 2 милиарда долара, за да получат американски (не натовски) войски на своя територия. Въпрос на време е този въпрос да бъде поставен пред всяка друга страна. Но не отричам правото на някои хора да бъдат натовски ентусиасти. Сърце не ми дава да им забраня този цветен сън...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 компро

    16 1 Отговор
    Американците държат с нещо сериозно бабичката Меркел и тя всеки път им целува г@за ! Ненапразно дълго време са я подслушвали и й вадят "коза", като се наложи !

    Коментиран от #6

  • 2 onq s konq

    10 25 Отговор
    Според КОМУНИСТА СИМОВ Тръмп трябвало да чуе/?!/ "Ти нормален ли си"?...НО НЕ ГО ЧУ.И да е ясно НЕ САМО НА СИМОВ,НО И НА ЕВРОПА:Тъмп НЕ "МРЪНКА ЗА ПАРИ"/ПОХВАЛЕН "УНИЩОЖИТЕЛЕН" СИМОВ ИЗРАЗ/,ТРЪМП ПОСТАВЯ УСЛОВИЯ!А поставя условия,защото плаща 70% от издръжката на НАТО и иска ПОНЕ 2% останалите 29 страни да отделят от БВП за въоръжение/срещу 5% на САЩ/.А ако междунар геополит. обстановка наложи по-нататък,ДА ИМАТ ГОТОВНОСТ И ЗА 4%.Защото не може Путин непрекъснато да си хвали СУПЕР ОРЪЖИЯТА,А ЦЕЛИЯТ ЦИВИЛИЗОВАН СВЯТ ДА ХАПЕ УСТНИ ПРИТЕСНЕНО...ПРЕД "КАЙМАКА" НА ЕДНА АЗИАТСКА ОРДА,БАЗИРАНА В КРЕМЪЛ!
  • 3 нааканите комунисти

    9 26 Отговор
    Американците са гаранция за нашата сигурност. Нормално е, след като вече 30+ години пазят останалите страни членки да поискат от тях по-сериозно и равнопоставено участие. По времето на комунизма колко давахме за руски оръжия? Отговор 16% от БВП! САЩ иска да даваме 4%. Кое е по-добре според вас?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Колю

    4 0 Отговор
    Най-добрият договор за охрана е този на Аспарух. Тръмп само може да се поучи и да го догонва.
  • 6 асът на асовете

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "компро":

    Така е, имат компромати за нея още от студентските й години........руснаците също са наясно с нещата.
  • 7 Кумчо Вълчо

    3 11 Отговор
    Аз се чудя авторче, ти нормален ли си??????? Някакъв плювалник на който никой не знае името седнал да плюе и обижда президента на Америка.А бе аланкооулу ,погледни си нас-рания задник и си седни на него защото много мирише.
    Не мога да си обясня как най големите простаци имат най-голямо самочуствие .
  • 8 соросоидни кърлежи

    2 0 Отговор
    Всичко е бизнес.
  • 9 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    тръмп е прав за парите и отговорностите в нато,но не тва е начина те да бъдат постигнати.за нато трябва да се отделят пропорционално усилия и пари от всяка членка.2% от бвп е нормално и необходимо,а и няма да навреди на нито една европеиска икономика!
  • 10 Марони

    0 5 Отговор
    Ако не са САЩ ,света отдавна да е в руини заради самозабравили се диктаторчета,а Путя щеше да анексира и Европа и всичко да цъфне и да върже.Тръмп е железен,за разлика от пикливият европарламент и още по уризиленият му председател!