Отидете към основна версия

7 200 33

САЩ заплашиха Русия с ракетен удар за пръв път след Студената война

  • сащ-
  • русия-
  • нато-
  • ракетен удар-
  • студена война
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ за първи път заплашиха Русия с ракетен удар след края на Студената война, пише руският ежедневник “Взгляд“, цитиран от "Фокус".

Постоянният представител на САЩ в НАТО, Кей Бейли Хътчисън, действа като трубадур на новата война. 75-годишната представителка на Вашингтон заплашва: САЩ ще унищожават руски проектирани ракети, за които се твърди, че нарушават Договора за ЕС. Как Хътчисън си представя това унищожение и какъв е рискът от тази заплаха?

Американският дипломат изясни, че САЩ са готови да нападнат, ако Русия продължава да разработва ракети със среден обсег. "Ще проучим възможността да унищожим ракета, която би могла да удари някоя от нашите съюзнически страни", съобщава Reuters.

Хътчистън добави, че Съединените щати се опитват "да изпратят на Русия от няколко години съобщение, че нарушава" Договора за ракетите със среден и по-малък обсег.

НАТО не осъзнава степента на своята отговорност и опасността от агресивната си реторика, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Изглежда, че хората, които правят подобни изявления, не осъзнават степента на тяхната отговорност и опасността от агресивна реторика", каза тя възмутено. - Кой разреши на тази дама да направи подобни изявления? Американския народ? Дали обикновените хора в САЩ знаят, че така наречените дипломати, на които плащат от джобовете си, са агресивни и разрушителни?

Захарова добави, че американската дипломация ще трябва да работи усилено, за да възстанови последиците от грешките си. "Що се отнася до същността на въпроса, нашите военни експерти ще дадат подробен отговор", цитират Захарова от РИА Новости.

"В съвременните условия американските представители се държат по такъв начин, че другите не им е нужно да бъдат параноични - те много добре разбират с кого си имат работа", каза Тимофей Бордачев, директор на Центъра за всеобхватни европейски и международни изследвания. - Не мисля, че за Русия проблемът е да предложи адекватни технически решения и американската армия е напълно наясно с това. Очевидно степента на увереност, че една голяма война е невъзможна сама по себе си, става фактор на заплаха. От друга страна, това показва колко далеч е НАТО - това не е сериозна платформа. "

Членът на Руската академия на науките Алексей Арбатов предполага, че американският дипломат наистина означава удар за нашата страна, но само ако вече е започнала голяма война.

"Хътчисън е загубила Бог знае колко време да каже: опитваме се да убедим Русия да не нарушава договора, да премахне тези ракети, надяваме се на нашите съюзници от НАТО, не искаме да се оттеглим от договора за ракети със средни и малки разстояния и т.н.", каза Арбатов за вестника. - Изрече цели тиради. И тогава един журналист я попита: какво означава да премахнете ракетите? Искате ли да ги убедите да ги свалят от въоръжение или да ги премахнете с физически средства, да нанесете удари? Тя каза: разбира се, да ги изведат от експлоатация, в противен случай ще разработим такива системи, които в случай на война ще могат да премахнат тези ракети".

След като изучаваше записа от скандалния брифинг на Хътчисън, американистът Дмитрий Дробницки отбеляза, самата тема по никакъв начин не предполага толкова големи заплахи. И като цяло, правенето на изявления относно тои договор не е от нейната компетентност.

"Това е просто ново ниво на саботаж на сегашния президент, желание да се предизвика негативна информационна вълна срещу него или това е отражение на тъжния факт, че е лесно да се говори за немислими неща като удар по ядрена държава", счита експертът.

"Аз съм повече от уверен, че Хътчисън е представила неофициална гледна точка. Тръмп, Болтън, Помпео - хората, които оформят външната политика на Съединените щати, не биха казали нищо подобно в живота си, въпреки че Болтън не се смята за велик приятел на Русия", смята той.

Въпреки това, според него Москва не може да остави такива ужасни изявления без отговор. "Трябва да откликнем на това с най-голяма отговорност и възможно най-строго - каза американистът. - Трябва да поискаме извинение. Необходимо е да се отбележи, че такива твърдения са неприемливи и като цяло ви молим да ни кажете как този другар е наказан. "

Превод и редакция: Юлиян Марков

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ размислиха за превантивен удар по Русия

    Американската посланичка в НАТО Кей Бейли Хътчисън се отказа от думите си за превантивен удар по Русия. Русия трябва да спре тайните разработки на кри ...
    03.10.2018
    14 007
    54
  • Русия нарече опасна заплахата на САЩ

    Русия определя като опасно изявлението на посланика на Вашингтон в НАТО, която каза, че Москва трябва да прекрати тайното разработване на забранена си ...
    03.10.2018
    4 570
    41
  • САЩ със смразяваща заплаха за Русия

    Русия трябва да прекрати своята програма за разработване на забранени крилати ракети. Това заяви посланикът на САЩ в НАТО Кай Бейли Хътчинсън, цитиран ...
    02.10.2018
    17 235
    68