Last news in Fakti

3 Октомври, 2018 13:05 13 957 54

САЩ размислиха за превантивен удар по Русия

  • кей хътчисън-
  • русия-
  • сащ-
  • удар-
  • ракети-
  • заплаха

Може ли да се стигне до война?

САЩ размислиха за превантивен удар по Русия - 1
Снимка: Shutterstock

Американската посланичка в НАТО Кей Бейли Хътчисън се отказа от думите си за превантивен удар по Русия. Русия трябва да спре тайните разработки на крилата ракета, забранена от двустранен договор от 1987 година, или САЩ ще потърсят начин за унищожаване на новата ракета, преди да стане оперативна, заяви вчера Хътчисън, цитирана от Ройтерс.

По думите й Вашингтон желае въпросът да бъде решен по дипломатически път, но е готов да обмисли и нанасянето на въздушен удар, ако руснаците продължат разработката. "Не говорех за превантивен удар. Според мен Русия трябва да се върне към спазване на договора, в противен случай ние ще трябва да се сдобием с аналогично оръжие, за да защитаваме САЩ и НАТО. Днешната ситуация, в която Русия крещящо нарушава договора, е недопустима", поясни Хътчисън, цитирана от "Лента". Онлайн изданието помества и препратка към акаунта на посланичката, пише "Монитор".

Руският печат цитира и говорителката на руското външно ведомство Мария Захарова, заявила, че "хората, които правят подобни изявления, не осъзнават равнището на своята отговорност и опасността от агресивна риторика". Мария Захарова обещала и "разгърнат отговор" от руски военни експерти. Подписаният през 1987 г. между САЩ и СССР договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО) не разрешава на страните да притежават ракети с наземно базиране и крилати ракети с обсег от 500 до 5500 километра. Русия и САЩ редовно се обвиняват взаимно в нарушения на договорните условия.

Според коментар на Дмитрий Песков, прессекретарят на Владимир Путин, Кремъл предпочита да не отделя твърде голямо внимание на думите на постоянни представители. Той поясни, че в момента в руско-американските отношения има много неясноти по повод посланията, отправяни на по-високо равнище, посочва "Газета". Мнозина се запитаха дали изявлението на посланичката на САЩ в НАТО е официална позиция на Вашингтон, отбелязва "Военное обозрение". "Сега г-жа Хътчисън реши да превключи на задна" скорост, добавя изданието. Политологът Алексей Арбатов, говорил пред "Взгляд", предполага, че Хътчисън наистина е имала предвид удар срещу Русия, но само при положение, че вече е започнала "голяма война".

"Един журналист я попита: какво означава да премахнете ракетите? Искате да ги убедите да ги свалят от въоръжение или да ги премахнете с физически средства, да нанесете удар? Тя каза: естествено да ги свалят от въоръжение, иначе ще разработваме системи, които в случай на война ще могат да премахнат тези ракети", посочва той. Според Арбатов обаче изявлението на Хътчисън е тревожен сигнал, че "се разпада режимът на контрол над въоръженията. И първа негова жертва може да стане договорът за РСМО. Това е много опасно и лошо. И Русия ще се озове в по-лошо положение от САЩ. Американските ракети със среден обсег от Европа и Азия ще покриват цялата територия на Русия, а нашите ракети със среден обсег няма да засягат територията на САЩ, освен може би Аляска. Затова за нас, естествено, е много изгодно да запазим този договор, но страните не проявиха добра воля, за да премахнат взаимните подозрения", констатира руският наблюдател.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НКВД

    122 8 Отговор
    Изтрезня и размисли!
  • 2 tost

    108 2 Отговор
    Пита ес в задачата :Кой е агресора?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Borislav Popov

    122 8 Отговор
    Защо в обора всички първо плямпат а после се оправдават ? При такъв гаф на толкова високо ниво е нужно да си подадеш оставката ! Значи не си за там !

    Коментиран от #11

  • 5 Шарлатанче

    82 8 Отговор
    Разумно ще е янките да се отнасят пасивно, особено, когато говорим за Русия
  • 6 M. A. G. A.

    62 5 Отговор
    Идеята е че щом руснаците не спазват договора и Америка няма да го спазват. Търсят повод да на блъскат Европа с РСО които покриват територията на Русия и Иран.
  • 7 Перър

    72 4 Отговор
    Лесно се говори ама трудно се прави
  • 8 Bahti

    58 2 Отговор
    Всекви психари се изрезват неподготвени.
  • 9 Набожния

    36 8 Отговор
    Господ спаси Америка отново
  • 10 Блатото

    41 1 Отговор
    "Когато биволите се бият един срещу друг, жабите заплащат цената"

    Коментиран от #14

  • 11 ГосТ

    34 2 Отговор

    До коментар #4 от "Borislav Popov":

    Е ти виж кой им е президент, пък тогава пиши такива работи. Дано не предизвикват някоя война...и как само подхождат -заради безопасността на нашите партньори ще стреляме с ракети 😂
  • 12 Кирка в капака

    66 7 Отговор
    Ами ако Русия каже че обмисля превантивен удар да изличи САЩ от лицето на земята и по този начин да реши всички потенциални проблеми в случай на воина???
  • 13 ГосТ

    55 7 Отговор
    Много натискат наглосаксонците...а е толкова лесно, Англия по най бързия начин аут от ЕС и бърза ратификация на вече подписания договор с Япония за търговия. И разбира се, нормални отношения с Русия. Ще ги питам от ЕС каква ще бъде разликата с Крим като се проведат референдуми в Шотландия и Северна Ирландия...

    Коментиран от #16

  • 14 Точно така

    10 4 Отговор

    До коментар #10 от "Блатото":

    Чуваш ли България? Чуваш ли Турция? Оставете блатото или престанете да сте жаби!
  • 15 българин националист

    13 48 Отговор
    абе ще си намерят комунягите в кремъл майсторите ама още малко ще ги търпят руснаците явно не са наясно със способностите на разгневената руска тълпа на какво е способна и как отвяха царизма за няколко нощи в началото на века по същия начин ще отвеят и тази хазаро-сиганско-еврейско-хермафродитско-джендърска паплач от 100-на души окупирала властта в кремъл от няколко години насам във всички случаи ще бъде световен цирк новата революция на руснаците да живее руският патриарх и руската православна църква долу комунизма в русия и българия

    Коментиран от #17, #36

  • 16 МЕЧО ПУХ

    12 1 Отговор

    До коментар #13 от "ГосТ":

    БРАВО!
  • 17 no name no face no number

    37 4 Отговор

    До коментар #15 от "българин националист":

    Аз пък знам, че ще стане точно обратното Фъсащ ще си намерят майстора, само се моля да почнат веднъж, че много говорят, а малко работа вършат. Поне един натовец ще е мой после ми дреме, ако оцелея оцелея.

    Коментиран от #37, #38, #53

  • 18 Гост

    35 4 Отговор
    Къса им е паметта на сащ те първи нарушиха договора .
  • 19 Румяна Костова

    25 4 Отговор
    Още един ,живеещ в паралелен свят във времето когато в Кремъл са властвуват комунистите.Царизъм,комунизъм,тълпи ,които ще сменят властта.И полъх няма на описаните от Вас настроения в Русия за това.Имате либерали,които ,ако се обединят нямат и 7 процента.И имате Навални,който събира на митинги учениците,1000-2000 човека максимум.Революцията ,която Вие пророкувате ще извърши кой?

    Коментиран от #21

  • 20 Дулово

    12 1 Отговор
    В тоя сайт вече само кукундрели пишат да си заработят за лекарствата сигурно
  • 21 Румяна Костова

    7 1 Отговор

    До коментар #19 от "Румяна Костова":

    Коментарът ми към господин 15
  • 22 шишо

    7 1 Отговор
    Не е зле -пратете им само една за проба.
  • 23 Иван

    12 9 Отговор
    Четейки коментарите пак ставя ясно че в БГ за съжаление 80% са дебилни, не че съм фен на оня от БСП, но това е истината.
    Пускат ви едно подвеждащо заглавие. В края е обяснено какво точно се е имало предвид и как думите са извадени от контекста,но вие не можете да го схванете, нито пък някой си прави труда д асвери с оригинала. Жалко за България са такава нация от тъпанари.

    Коментиран от #33, #39

  • 24 Kcaniba

    33 4 Отговор
    Типичен пример, колко са паднали в империята на злото фащ!!
    Лъжат-мажат, но всъщност са агресорите , именно краварите!!!
  • 25 Хохи

    5 0 Отговор
    Без КОМЕНТАР!!!
  • 26 СЛАВА РОССИИ ! СЛАВА СССР !

    17 3 Отговор
    ЧИЧО ще клепа с очички, на фондация. В СИРИЯ ЧИЧО не преде ! Ако ЧИЧО бе сила голяма, щеше да излезе отпред, да го видят всички на голямата поляна ! Но УВИ ! ЧИЧО е метушев и куйрук подвиг ! ЧИЧО е слаба нива, мекушавичък е между краката ! СЕВЕРНА КОРЕЯ само с БЕЛОТ му прецака МАЙОРНАНАТА ! ТАФТЯНИ са ЯНКИТЕ, щом ревът да налапа Македонците ! Френски ключ, на ОБЛА ГАЙКА !
  • 27 Нека отбележим

    3 5 Отговор
    РУСИЯ е с колониален статус от САЩ ! Ако САЩ направи " КРАЧКА " - РУСИЯ обявява суверенитет ! Ко праим ся ? А ? Уж началник а ма фафла тунквана ?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 СеСеСере

    5 34 Отговор
    Бой по руската кочина!

    Коментиран от #31, #32

  • 30 Натовец самонадеен, обичам те до тук !

    8 1 Отговор
    Да ! Несуверенна,, колония, бойкотирана, санкционирана, " изолирана " олигарси кръвопийци - но не смее никой да гъкне или и' сече пътя ! Ами като стане суверенна ? Ще се любиме пеша , а, а, а !
  • 31 С голия ти гъз

    18 3 Отговор

    До коментар #29 от "СеСеСере":

    По руски хурки.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Иване , Иване шибна заек !

    27 1 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Сирене, не ми се яде или не ми се яде сирене ? Ти разбра ли моето становище. Щом не щеш , може друго да ядеш. Нека видим как ХАМЕРИТЕ ще се направят на разсеяни за пореден път. В СИРИЯ САЩ са история ! ТАМ е РУСИЯ и назад няма ! Шишарка умна ! Някъде хамера да са занесли - цветя и рози ? Някъде да са победили, освен разбомбили, разрушили и ето победили - демокрация и благоденствие установили ? Щастие, ИДЕАЛИ и мечти ! ДЖУНГЛА Е ДНЕС СВЕТА бе Серджо ! Ако ти не ядеш - теб ще те ЯДЪТ. РУСИЯ НЯМА ЗАДЕН ход а ХАМЕРА няма преден !
  • 34 Факт

    14 1 Отговор
    Накрая пак ще опрът нещата до водородната бомба!
  • 35 ****

    28 1 Отговор
    Те и краварите имаха договор с Иран,но плюха отгоре му,а сега седнали да ревът,че другите не спазвали договора,когато се научат,че те не са сами на тая планета,и да спазват това което са подписали,само тогава могат да ревът.
  • 36 ха ха ха

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "българин националист":

    Къв националист си бе мухльо, като ми пишеш България с малка буква???
  • 37 СссереМ

    1 10 Отговор

    До коментар #17 от "no name no face no number":

    Няма да имаш възможност,бързо ще залезеш,ама на секундата.

    Коментиран от #42, #43

  • 38 Путин

    1 14 Отговор

    До коментар #17 от "no name no face no number":

    Ми като си ербап отиди до една казарма и си покажи бабаитлъка.Това са натовци. .Или забрави , че България е член на Алианса.
  • 39 хахаха

    4 22 Отговор

    До коментар #23 от "Иван":

    Не осъждайте целия български народ, тук списват предимно русофилстващи чугуни и кремълски тролове, които съвсем не са представителна извадка от целия народ!
  • 40 Путин

    4 0 Отговор
    КВИ СМЕШКИ,КВИ ГЛУПОСТИ,ХА ХА ХА
  • 41 Барчо

    11 1 Отговор
    Утрото е по-мъдро от вечерта. Или пък преди е била пияна и се е правила на велика.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Доктор Ох Боли

    2 7 Отговор

    До коментар #42 от "ГОМНЯР си и ти си знаеш.":

    ... ха ха ха..... я кажи кава държава имахме?... ха хаха.......
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Цанко

    2 10 Отговор
    Явно мързеливите кумондели пльосват минуси!
  • 47 Цанко

    3 13 Отговор
    Давайте комундели, само толкова ли можете? Само минуси да пляскате? Или още не сте изтрезнели от поредния запой? Водка белая, небо синее, морда красная- жизнь прекрасная!
  • 48 1234

    7 3 Отговор
    Още ще размислят като му писне на руския мечок и като им удари белоглавата кокошка ,тогава ще хвъркат пера навсякъде.

    Коментиран от #50

  • 49 Баклавата

    1 0 Отговор
    И мен много ме дразни Уайлдър ше взема да му шибна една плесница,ама засега обмислям.
  • 50 Руският мечок

    1 0 Отговор

    До коментар #48 от "1234":

    Писна ми да съм лъжец и провокатор! Ще взема да се демократизирам, че моите тролове да се сгърчат и пукнат. Щото са си корумпирани и ще ги купят китайците.
  • 51 Надарений

    4 1 Отговор
    В САЩ на 16- шофьори,на 18- порно актьори,на 21- пьлнолетни! И това е ,,нормално,,???
  • 52 Бачо Киро

    7 0 Отговор
    Ша ви гърмим! Аа, не, няма такова нещо, не сте ме разбрали ...
    Абе днес всички политици ли са идиоти?
    Нищо умно не очаквам от страна, в която на 18 можеш да се запишеш да стреляш по хора, но бира можеш да пиеш след 21 ...
  • 53 Darius Tanz

    1 1 Отговор

    До коментар #17 от "no name no face no number":

    А ти, кой беше? Задклавиатурен герой и военолюбец? Как мислиш, че се ,,заличава" велика ядрена сила? Ядреното, оръжие има психологически ефект употребата му срещу друга голяма ядрена сила, би довело да край на цивилизацията такава каквато я познаваме
  • 54 Явор

    0 0 Отговор
    Пазете мира безумци.