Отидете към основна версия

11 670 106

Лятното часово време или...

  • часовник-
  • лятно време-
  • зимно време
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар във „Фейсбук“ на Валентин Грандев.

Честно казано не виждам особен смисъл от усилията си, но все пак ще пробвам и в тази засягаща абсолютно всички тема - бъдещото постоянно часово време.

Вероятно настоящото допитване е само прах в очите или създаване на усещане на значимост у народа, заблуда за възможността му да решава нещо, но споменатата значимост изпъква по смехотворни начини.

Група госпожи в една група се чувстват онеправдани, дори репресирани със смяната на часовото време. Всички вкупом искат астрономическо часово време „както било откакто свят светува“. Проблемът им е, че не са пробвали зимното през лятото, както и че не са учили внимателно в училище, защото прибавят, вместо да изваждат по час и така според тях през лятото ще се стъмнява още по-късно и още куп подобни грешки.

Оказа се, че репресираните нямат представа, че Сърбия и Испания са в една зона, макар, че между Ниш и Виго има повече от 2500 км. и часове разлика в изгреви и залези. Не знаят, но имат право да решават. Все си мисля, че правата ще ни изядат главите, не задълженията.

Изключително весела е увереността на тези дами, че зимното е нормалното. Всъщност времето е постоянна величина поне що се отнася до Земята, но начина, по който го измерваме е условен. Просто приемаме! Както сме приели летоброенето... Откакто свят светува човекът е определял времето по слънцето. Трудът е определял активността в светлата част на деня, както и биологичните ни особености на дневно същество.

Ето защо настоящото решение трябва да бъде съобразено именно с това кога и колко ще бъде светло. Ако изберем зимното време, то ще ни осигури изгреви в 4 часа през юни и залези в 6 часа през септември. Лично аз не бих желал през топлите месеци да ставам далеч, преди да заработи каквото и да било и да приключвам работния си ден малко преди да залезе.

През последните 20 години сме живели по 7 месеца в лятно часово време и само 5 в зимно... Сякаш изборът идва от само себе си.
И не на последно място. Ако погледнем от гледна точка на храненето, то далеч по-приемливо е лятното часово време. Храненето в светлата част на деня е препоръчително, т.е. по-късният залез на слънцето би предопределило по-подходящи часове за вечеря.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини