5 Октомври, 2018 13:00 11 599 106

Лятното часово време или...

  • часовник-
  • лятно време-
  • зимно време
Лятното часово време или... - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар във „Фейсбук“ на Валентин Грандев.

Честно казано не виждам особен смисъл от усилията си, но все пак ще пробвам и в тази засягаща абсолютно всички тема - бъдещото постоянно часово време.

Вероятно настоящото допитване е само прах в очите или създаване на усещане на значимост у народа, заблуда за възможността му да решава нещо, но споменатата значимост изпъква по смехотворни начини.

Група госпожи в една група се чувстват онеправдани, дори репресирани със смяната на часовото време. Всички вкупом искат астрономическо часово време „както било откакто свят светува“. Проблемът им е, че не са пробвали зимното през лятото, както и че не са учили внимателно в училище, защото прибавят, вместо да изваждат по час и така според тях през лятото ще се стъмнява още по-късно и още куп подобни грешки.

Оказа се, че репресираните нямат представа, че Сърбия и Испания са в една зона, макар, че между Ниш и Виго има повече от 2500 км. и часове разлика в изгреви и залези. Не знаят, но имат право да решават. Все си мисля, че правата ще ни изядат главите, не задълженията.

Изключително весела е увереността на тези дами, че зимното е нормалното. Всъщност времето е постоянна величина поне що се отнася до Земята, но начина, по който го измерваме е условен. Просто приемаме! Както сме приели летоброенето... Откакто свят светува човекът е определял времето по слънцето. Трудът е определял активността в светлата част на деня, както и биологичните ни особености на дневно същество.

Ето защо настоящото решение трябва да бъде съобразено именно с това кога и колко ще бъде светло. Ако изберем зимното време, то ще ни осигури изгреви в 4 часа през юни и залези в 6 часа през септември. Лично аз не бих желал през топлите месеци да ставам далеч, преди да заработи каквото и да било и да приключвам работния си ден малко преди да залезе.

През последните 20 години сме живели по 7 месеца в лятно часово време и само 5 в зимно... Сякаш изборът идва от само себе си.
И не на последно място. Ако погледнем от гледна точка на храненето, то далеч по-приемливо е лятното часово време. Храненето в светлата част на деня е препоръчително, т.е. по-късният залез на слънцето би предопределило по-подходящи часове за вечеря.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Guðmundsson

    46 29 Отговор
    Дрън Дрън...

    Коментиран от #2

  • 2 анонимен

    53 50 Отговор

    До коментар #1 от "Guðmundsson":

    точно тка да остава лятното
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Apple

    54 53 Отговор
    Лятното трябва да остане. Само сега да не почне някой да обяснява за "астрономическото".
  • 5 Има фенери

    62 49 Отговор
    Аз пък си лягам в 21.30 ч. и не ми пука светло ли е през септември или не. Искам си астрономическото време. Гот ми е. А на който му е тъмно - има фенери, китайско производство.
  • 6 111

    39 31 Отговор
    Лятно, по много показатели!
    Тук може да гласувате, като изпратите своето мнение.
    Срокът е до 11.10 Бъдете сигурни, че лакомите депутати няма да дадат гласност и информация, и отново ще гледат да ни набутат.

    Коментиран от #103

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Махало

    84 43 Отговор
    Абе хора, вие добре ли сте, именно лятното часово време е това което е било измислено допълнително, така че ако ще се отказваме от непрекъснатата смяна на стрелките, то трябва зимното да се върне и то да си остане, това си е оригиналното астрономическо време. Или си мислим, че с нашите измишльотини можем да променим и физиката, както сме започнали вече с биологията. Трябва да се мисли малко.

    Коментиран от #14, #61

  • 9 Guðmundsson

    10 5 Отговор
    В Кндр има пхенянско време. Тях не ги бърка.

    Коментиран от #11

  • 10 не че нещо ама е така

    40 38 Отговор
    аз лично гласувах на сайта на Еврокомисията, когато трябваше за лятното часово време. При много ранен изгрев и респективно ранен залез при зимното време си мисля, че стават доста повече автопроизшествия след работа, а ако можем да спасим и 1 човешки живот с оставането на лятното време, смятам че сме постигнали достатъчно :)

    Коментиран от #28

  • 11 e как така

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Guðmundsson":

    има като вече няма ;) върнаха се към корейското ако си забравил
  • 12 Пенционер

    44 13 Отговор
    Абе вие ако сте тъпи- вижте поне децата кога лягат и кога стават! Статията си е чиста поръчка!!

    Коментиран от #13, #17

  • 13 Махало

    28 9 Отговор

    До коментар #12 от "Пенционер":

    Абсолютно е така, но не е чудно, а и това не е най-голямата противоестествена простотия която се опитват да ни вменят в днешно време.
  • 14 Гост

    29 35 Отговор

    До коментар #8 от "Махало":

    Ти трябва да мислиш малко.. Цялата работа е за удобство за това се допитват до хората, за мен несравнимо по удобно е да лятното, надявам се за повечето хора да е така и да бъде прието то.

    Коментиран от #16

  • 15 Скачал от високо

    20 7 Отговор
    Ако приемат лятното, внимавайте при ориентиране по часовник. Юг ще бъде малко по- в ляво.
  • 16 Махало

    27 8 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Не съм аз този който не мисли. Иначе щеше да бъде осъзнато, че има неща, които не се ръководят чисто и просто от някакво желание за удобство, а от обективни фактори. Странни хора се навъдиха в днешно време, мислят си, че щом нещо им е текнало на момента и им харесва, то трябва така да бъде. И в обществото повечето проблеми се дължат точно на този начин на мислене. Но в конкретния случай става въпрос за точна наука, така че всякакъв субективизъм е най-малкото неадекватен.
  • 17 куку руку ку

    17 5 Отговор

    До коментар #12 от "Пенционер":

    Ако гледам синковеца, пладне трябва да е в полунощ и обратното.
  • 18 Apple

    19 19 Отговор
    А, освен "астрономическо" се появи, чета по-горе и ново определение за времето: " оригиналното" . Абе хора, няма астрономическо, оригинално и всякакви други определения за времето. Това са условни, субективни, а не обективни дадености. Часовникът е човешко изобретение когато се зараждат капиталистически отношения в обществото. Преди това не е имало зимно, лятно, астрономическо, космическо и т.н. време.

    Коментиран от #19, #33

  • 19 Махало

    27 10 Отговор

    До коментар #18 от "Apple":

    Времето "не е условно и субективно". Начина по който го измерваме се базира на съвсем обективни принципи и точни измервания, като напр. денонощие (24 ч, време за пълно завъртане на земното кълбо около оста), година (пълна обиколка на Земята около слънцето) и т.н. Така че съвсем не става дума за нечие субективно хрумване, какъвто е случая сега.

    Коментиран от #31

  • 20 Валката

    46 10 Отговор
    В едно интервю четох една чисто проба лъжа там заблуждаваха хората че ако е лятно часове време хората щяли да спат сутрин с един час повече това си е чиста проба лъжа прават хората на неграмотни но е точно обратното лично аз съм за зимно часове време
  • 21 Зимно време

    51 15 Отговор
    Часовият пояс за дадена страна (район при по-големите държави) трябва да отразява максимално натрупаното с векове значение на биологическия часовник. На мен може да ми харесва в 6 сутринта да съм на работа, до 14 да съм свършил и след това шапка на тояга. Но това не е нормално. Нормалното е 12 часа да е по времето, котато слънцето е най-високо, т.е. в България да сме на зимно време. И това, че през юни ще се съмва в 5 и ще се стъмва в 9, с нищо не променя дейностите на хората. Това, че Сърбия и Испания са в един часови пояс се коригира в Испания със сиеста. По социалистическо време в СССР за деситилетия е било въведено лятно време и през зимата и доста хора са се поболели и след това е отменено като не нормално. Така че зимното време е нормалното.
  • 22 Еван

    24 40 Отговор
    Направо ми се плаче от дървени философи като "махало", например. Астрономическо било, истинско било, ми лягай си с кокошките, пускай пердетата и спинкай, останалите искаме да живеем на светло в нормалните часове на денонощието, а не като къртици и с фенери...аман от закостенели хора.
  • 23 Еван

    11 30 Отговор
    Направо ми се плаче от дървени философи като "махало", например. Астрономическо било, истинско било, ми лягай си с кокошките, пускай пердетата и спинкай, останалите искаме да живеем на светло в нормалните часове на денонощието, а не като къртици и с фенери...аман от закостенели хора.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Зимното е

    32 9 Отговор
    Било от векове! Има народна мъдрост- рано лягай, рано ставай. Дедите и бабите ни са ставали рано. Работили са до обяд. Подремвали са до икиндия и са се прибирали. Много е приятно и силно зареждащо да посрещне човек изгрева! Не един път годишно както сега!
  • 26 ЗЛОБЕН

    59 15 Отговор
    КОГО ЛЪЖЕМ СЛЪНЦЕТО, ЗЕМЯТА, ЖИВОТНИТЕ? ЛЪЖЕМ САМО СЕБЕ СИ. ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯ НИ Е ЗАЛОЖЕНО ГЕНЕТИЧНО АСТРОНОМИЧЕСКОТО ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНО ЗИМНО ЧАСОВО ВРЕМЕ. ВСИЧКО ДРУГО Е ФАЛШИВО..МНОГО ХОРА ПРАВЯТ СВОБОДНИ СЪЧИНЕНИЯ. ПОЛОЖЕНИЕТО НА ЗЕМЯТА СПРЯМО СЛЪНЦЕТО ТОВА Е РЕАЛНОТО ВРЕМЕ. СЕЛЯНИНЪТ ЗАБИВА СОПАТА В ЗЕМЯТА МЕРИ ДВЕ СТЪПКИ И ОПРЕДЕЛЯ ЧАСА. ДОПИТВАНЕТО ДО ХОРАТА Е ИЗЛИШНО .ВЪРНЕТЕ РЕАЛНОТО АСТРОНОМИЧЕСКОТО ЧАСОВО ВРЕМЕ.
  • 27 Здравка Банчева

    45 12 Отговор
    Не може ли просто да си кажете мнението, без да се обиждате. Аз съм за зимното, защото иначе голяма част от годината ставаме по тъмно и това действа много депресиращо на повечето хора и най-вече на децата. Мисля, че първо трябва да мислим за здравето.

    Коментиран от #32

  • 28 Даниел

    38 11 Отговор

    До коментар #10 от "не че нещо ама е така":

    Аз , пък смятам че ако изберем лятното часово време децата ни са изложени на голям риск от транспортни инциденти , и посегателства поради простата причина че есента и зимата ще се съмва в 8.30 , докато лятото ще почиват 3 месеца и няма да им пречи че се съмва по рано, ще имат повече време за сън. Затова нека остане зимното часово време , защото децата са най големия ни капитал , дори да спасим един детски живот няма да е напразно .
  • 29 ЗЛОБЕН

    34 10 Отговор
    НАРОДА БЪЛГАРСКИ НЕ Е ПРОСТ, ТОЙ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОСТ. ВСЕКИ СИ ЖЕЛАЕ ЕДНО ЧАСОВО ВРЕМЕ КОЕТО МУ Е НАЙ -УДОБНО. НЕ СТАВАЙТЕ СМЕШНИ И ЖАЛКИ. ЯВНО ПИШЕШТИТЕ ПО-ГОРЕ СА НА МНОГО МЛАДА ВЪЗРАСТ. ЕДИН СИ ЖЕЛАЕ ЛЯТНО ДРУГ ЗИМНО. АСТРОНОМИЧЕСКОТО Е РЕАЛНОТО ИЛИ ЗИМНОТО ВРЕМЕ.
  • 30 Даниел

    32 11 Отговор
    Тези които искат лятното часово време , явно нямат деца ,или ако имат не им пука за тях . Представяте ли си как вашето дете тръгва на училище съннено зимата или късна есен когато във седем или дори осем ч. сутринта ще е непрогледен мрак , тогава и всички шофьори бързат за работа а пътищата ще са хлъзгави и мокри ,а освен това когато е тъмно ,всякакви отрепки и педофили ще имат повече смелост да нападат безащитните деца .
  • 31 Apple

    10 13 Отговор

    До коментар #19 от "Махало":

    Не си ме разбрал, не предлагам денонощието да стане 25 или 23 часа. От 0.00 часа до 23.59ч. и от 1.00 до 0.59ч. , все е 24 часа. Въпросът кога да кажем, че в момента е 0.00 или 1.00 часа е условно, а не обективно. Говоря за разлика от един час, не предлагам, че когато слънцето залязва през лятото, часовника трябва да показва примерно 23.00. Става дума дали да се стъмва в 21.00 или 20.00. И това ние може да го решим, а не да търсим кое е "астрономическото", оригиналното и т.н.

    Коментиран от #99

  • 32 Мислещ

    23 8 Отговор

    До коментар #27 от "Здравка Банчева":

    Единствената смислена позиция!

    За всеки мислещ човек е ясно, че лятото денят така или иначе е достатъчно дълъг и няма особено значение точно кога ще се съмва и стъмва, обаче зимата като имаш повече тъмни часове веднага след ставане (А ставането, малко или много, е проблемно за всеки, докато в 5 часа следобед не знам много хора да си лягат. Пък и вече попривършват задълженията си и няма голямо значение колко ще им се спи тогава), целият ти ден ще е по-труден.

    Освен това в най-големите студове ще е още по-студено на отиване към работа/училище.
  • 33 Астрономическото

    27 8 Отговор

    До коментар #18 от "Apple":

    Моля неразсъждаващите и другите жалки платени писачи, ако не ви пука за другите, помислете поне за децата на България - и това ли трябва да им стоварим - 9 месеца вместо в 6 часа да стават за училище в 5 часа, от тези месеци колко са зимни, а "отворените"?!
    Астрономическото "зимно" време на изгрев, залез, зенита на слънцето в 12 часа, слънцестоенето и равноденствията са се измервали от хилядолетия още от траките. Вие, шепата продажни душички ли сте по-умни от хилядите поколения преди нас?

    Коментиран от #76

  • 34 Шоо

    8 14 Отговор
    А когато децата са втора смяна на училище, а не сутрин?

    Коментиран от #36

  • 35 Whw

    9 10 Отговор
    Естествено, че всички ще са за лятното време. Щом има думата лято в нещо всички това избират, не разбирам и защо всички харесват този ужасен сезон...
  • 36 Астрономическото

    10 4 Отговор

    До коментар #34 от "Шоо":

    Втора смяна - чудесно - по астрономическото приключват в 7, а по лятното - в 8 ч. вечерта - това хубаво ли е?!

    Коментиран от #39

  • 37 Ads

    13 2 Отговор
    Вижте какво е написал Apple за т.нар. астрономическо време. "Астрономическото" време също е прието от хора, а не ни е спуснато с десетте божи заповеди. Някой да е чувал за Гринуич, часови пояси? А кой какво харесва, дали сутрин да се съмва по-рано, или вечер да се стъмва по-късно, това е въпрос на предпочитания, а не съобразяване с някакво правилно време.

    Коментиран от #41

  • 38 Не разбирате ли

    18 6 Отговор
    Не разбирате ли, колко ни забаламосват и как искат да ни "прекарат" отново. Когато европейският ръководител с "ишиаса" го съобщи, веднага ми замириса на нещо гнило и то се видя моментално - искате да не ви вредим на здравето част от годината - ми тогава ще ви вредим на здравето цяла година. Кой е видял, че по-голямата част от европейците са поискали да е лятното, а не астрономическото време? Аз не видях...

    Коментиран от #40

  • 39 Шоо

    6 9 Отговор

    До коментар #36 от "Астрономическото":

    Обективно погледнато свършват по едно и също време, ако нямаш часовник на ръката си, ако ме разбираш.

    Коментиран от #42

  • 40 Мислещ

    14 3 Отговор

    До коментар #38 от "Не разбирате ли":

    Именно, "елитът" винаги цели да наложи терор над нормалния човек, така че когато изведнъж се загрижат за мнението на хората (Когато е удобното и могат да го използват срещу самите тях), веднага трябва да светва червена лампа. В случая се цели повишаването на депресиите най-вече.
  • 41 Apple Сорос ли ти плаща

    13 6 Отговор

    До коментар #37 от "Ads":

    Харесва ми това, че скоро ще минем на астрономическото време, тоест сега изгревът по лятното време в София е 7:27 ч., по астрономическото ще стане в 6:20 ч. - ще ходим на работа и училище по светло, а в студен мрак. А денят още ще намалява...
    /другите области на България имат по няколко минути разлика/
    Apple, а защо му казват "астрономическо", астрономията не е ли точна наука, а не измислена от някой, на който му скимнало?!

    Коментиран от #60

  • 42 Без часовник

    12 3 Отговор

    До коментар #39 от "Шоо":

    Шоо, без часовник са само тези, които не работят и тези, които не учат. Ти от кои си?! Не заблуждавай!
  • 43 Диоген

    19 2 Отговор
    Кажете и на петлите кога да кукуригат! Кажете и на кравите да дават мляко в тъмно! Те ще ви послушат!

    Коментиран от #45

  • 44 Шоо

    7 13 Отговор
    Точно това искам да кажа, че часовникът определя времето, а не обратното. Това за феновете на т.нар. астрономическо, правилно време. Нека да обяснят защо на зимното време му казват астрономическо, а не на лятното.

    Коментиран от #46, #51

  • 45 Много правилно

    9 0 Отговор

    До коментар #43 от "Диоген":

    Много точно казано - ние сме крави и петли за управляващата върхушка:) - да преживяме и да не мислим, разрешено е на някои да кукуригат, за да видят всички колко демократични и толерантни са управляващите!

    Коментиран от #50

  • 46 До Шоо

    14 3 Отговор

    До коментар #44 от "Шоо":

    Ами ти провери, като си любопитен защо го наричат "астрономическото" време и не измествай въпроса, който засяга почти 7 милиона в момента.
    Кой простичко обясни, че ако остане целогодишно "лятното" време картината е следната:
    Астрономическото "зимно" време в Четвъртък, 08 Ноември 2018 - Изгрев 07:09, Обяд: 12:10, Залез: 17:11
    "Лятно" време, което искат да ни наложат: Четвъртък, 08 Ноември 2018 - Изгрев 08:09, Обяд: 13:10, Залез: 18:11

    Коментиран от #53

  • 47 Пепи

    11 25 Отговор
    Аре стига вече лятно или зимно ВСИЧКИ ИСКАМЕЕЕ ЛЯТНООО И ТОВА Е !!!!!
  • 48 Пепи

    8 29 Отговор
    Аре стига вече лятно или зимно ВСИЧКИ ИСКАМЕЕЕ ЛЯТНООО И ТОВА Е !!!!!

    Коментиран от #58

  • 49 Я па я

    4 17 Отговор
    Няма никакво значение дали е лятно или зимно. Важното е да не ни лазят по нервите два пъти в годината.

    Коментиран от #55

  • 50 Диоген

    11 1 Отговор

    До коментар #45 от "Много правилно":

    Сродна душа сте! Правилно сте ме разбрал. Сега ще го кажа по- сложно.Мелатонинът има най- високи стойности около 22.00( през лятото е 23.00). Късното лягане води до недоспиване( при наличие и компютри ,и телефони). Най- добре напишете в Гугъл " Мелатонин". Има го в хора, животни, растения, даже и водорасли...

    Коментиран от #59

  • 51 Астрономическо време

    20 6 Отговор

    До коментар #44 от "Шоо":

    Или стандартно време е максимално точното определяне на началото на деня спрямо позицията на земята по отношение на слънцето. Когато точката е максимално далеч отслънцето, то този момент се определя като 12 през ноща. Това време максимално отговаря на биологичното време на хората, т.е. хората са се нагласили така че активният им период всяко денонощие да е равномено разпределен около средата на деня (точката най-близко до слънцето). Така че зимното време отговаря максимално на тази дефиниция и най-подходящо за хората. Разбира се винаги има отклонения и има хора, които са активни през ноща. Налагането е лятното време като стандартно е вредно за повечето хора (дори и да не го забелязват). Може да погледнете Декретное время на руски или Decree time, което е отменено като "неестествено". Имайки предвид антилогиката на управляващите да правят нещата винаги против хората, то няма да се учудя, ако остане лятното време.

    Коментиран от #57

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Шоо

    3 13 Отговор

    До коментар #46 от "До Шоо":

    Аз не питам щото не знам, питам тия които говорят без да мислят. Те да проверят. А иначе зимно или лятно, въпрос на предпочитания. Тезата ми е, че няма правилно-зимно, астрономическо и неправилно-лятно време.

    Коментиран от #80

  • 54 Недоволен

    12 1 Отговор
    Ще стане това ,пак,което искат душманите ни,а не ние.
    Целта е постигната!
    Отново сме разделени,НО ВРЕМЕТО ви истича!
  • 55 Значение има

    16 1 Отговор

    До коментар #49 от "Я па я":

    Ако се позамислиш - значение има и то е доста важно, въпреки, че доста хора ни замазват очите, че изобщо не е важно.
    През февруари Европейският парламент гласува да отпадне измисленото "лятно часово време" с почти 400 гласа "за" и около 150 гласа "против". Защо изведнъж се оказа, че германците поискали в допитването да остане измисленото "лятно" време?! Колко са били "за" и колко "против" - така и никой май не видя....
  • 56 Radara

    9 22 Отговор
    Категорично ЗА лятно. Няма такова нещо като астрономическо време.
  • 57 Шоо

    5 13 Отговор

    До коментар #51 от "Астрономическо време":

    Началото на деня, ако приемем, че това е изгрева на слънцето, не зависи от далечината или близостта на земята спрямо слънцето, а от въртенето около остта й и наклона на планетата първо. Второ дали ще си нагласиш в момента часовника на 19.00 или 20.00 ч. е субективно общоприето решение, а не на строго обективни астрономически закони.

    Коментиран от #72

  • 58 селянин

    11 5 Отговор

    До коментар #48 от "Пепи":

    Я си сакам зимно..що летото музиката у кръчмата,ще свири един час повече..сега ме карат да я спирам в 23.00,а то е фактически е 22.00- по старо му.
  • 59 Дааа

    16 5 Отговор

    До коментар #50 от "Диоген":

    То не случайно е изчислено "лятното". Поинтересувах се и смея да твърдя, че в гуглето няма вече никаква информация, която да обяснява "астрономическо" време, дори и за Гринучкия меридиан, освен, че обсерваторията в Гринуич е затворена отдавна:)
    Аз просто не искам децата ми да стават по тъмно и да прекарват първия час на първата смяна в училище на тъмно през зимата, а през лятото да се наспиват здравословно вечер - никой ли не може да направи нещо в тази наша прекрасна страна България, поне за това? Странното е, че имаше няколко петиции преди за отпадане на "лятното" време, а сега - никой не се интересува явно...
  • 60 Ads

    3 14 Отговор

    До коментар #41 от "Apple Сорос ли ти плаща":

    Де да ми плащаше. Астрономията е точна наука, астрономическото време е субективно понятие.

    Коментиран от #63

  • 61 злобар

    21 8 Отговор

    До коментар #8 от "Махало":

    Да си избереме нашето си астрономическо време което си го знаехме от години , а именно зимното както го наричат преди тези идиоти да ни набутат тази дивотия с лятното време .

    Коментиран от #62

  • 62 atanas

    11 19 Отговор

    До коментар #61 от "злобар":

    нека да остане лятно часово време, според мен ще е най добре, за хората, защото се намалява стреса и напрежението. другото което е няма да има толкова пътни транспортни произшествия, това е доказано от научните академии по тази част.

    Коментиран от #64

  • 63 До Ads и Apple

    4 5 Отговор

    До коментар #60 от "Ads":

    Брей, аз отговарям на потребител Ads, а на мен ми отговаря Apple - изобщо не си един и същ и не си платен нали?! Уахахаха

    Коментиран от #74

  • 64 Брей

    11 2 Отговор

    До коментар #62 от "atanas":

    Кой те научи да казваш на черното - бяло? Тези научни академии като онзи, дето твърдял, че има икономия на ток при "лятното" време ли?
  • 65 sparta

    20 16 Отговор
    Естествено, че съм за лятното и всеки здравомислещ човек е за него. Сигурен съм, че то ще остане за постоянно, тъй като редица министри се изказаха в полза за него. Съмване в 8 часа през зимата си е напълно нормално. Това, което би трябвало да се промени е началният час на занятията на учениците и работното време. Все пак най-тъмно е около Коледа и Нова година, а тогава учениците са във ваканция, а хората не са на работа. Така че определено лятното време ще остане. Който обича да си ляга с кокошките си е негова работа.

    Коментиран от #66

  • 66 Здравомислещ

    18 8 Отговор

    До коментар #65 от "sparta":

    Благодаря, не всички искат да са "здравомислещи" като вас и като редица наши "здравомислещи" министри:)

    Коментиран от #67

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Юмм

    1 6 Отговор
    Дамите от фейса, явно са недоспали, по лятното ще се стъмва както до сега, по зимното в 18 , както и да го гледаш все е добро.
  • 69 Недоспал

    4 1 Отговор
    Аз смятам, че трябва да сменяме часа само веднъж в годината, два пъти ми идва много!😂😂😂😂😂😂
  • 70 Ганьо Киризов

    16 5 Отговор
    "Хорът на българските патки", ръководен от ЕС -то мюре-Томислав Дончев, ще изпълни народната песен:"Как те обичам лятно часово време"...уморени, пак от глупост, затъпели и на Слънце, след мюрето пак ще качим, та дори и за отстрел...Никой не взе молив за да сметне , кога изгрява слънцето, как това ще си отрази на работа,здраве, сън ,възстановяване, какво е натоварването на организма, може ли да се справи.Казвам го от личен опит:Нечовешко е! Разказват Ви по Голгота. Хора бъдете!!!

    Коментиран от #71

  • 71 Лазаринка

    21 8 Отговор

    До коментар #70 от "Ганьо Киризов":

    Най си е добре зимното часово време стига с тия измислени времена с тази смяна човек вече ще изперка
  • 72 Нудист

    6 3 Отговор

    До коментар #57 от "Шоо":

    Вземи малко прочети, никъде не е казоно съмване и тук не става дума за един човек, иначе може да въведем за всеки отделно време. Сигурно за някой дали съмването е в 2 часа няма значение. Но както повечето хора спат нощно време и работят през деня, за тях има значение дали е нормалното време или трябва сутрин да почват по-рано.
  • 73 Гламав

    1 6 Отговор
    ГАНДЕВ,
    ТИ,ИКАШ ДА СМЕ В ЕДНА ЧАСОВА ЗОНА С МОСКВА. С ДРУГИ,ДУМИ, ДЕНАТ НИ ДА ЗАПОЧВА ПО-РАНО, А СЛЕД ТОВА НАПЪЛНО СИ ПРОТИВОРЕЧИШ, КАТО ПИШЕШ, ЧЕ ПРЕЗ ЗИМНОТО ЩЯЛО ДА СЪМВА В 4 ЧАСА (ПЪЛНА ГЛУПОСТ!). Така, че у за теб е по-добро зимното, не го съзнаваш.
  • 74 Ads

    4 4 Отговор

    До коментар #63 от "До Ads и Apple":

    Що, толкова ли странно ти се струва двама души да са на едно мнение, различно от твоето? Всеки може да ти отговори и коментира поста. Не виждам какъв Сорос има отношение към темата, че и да плаща за това. Лятното време съществува от Първата световна война.
  • 75 Зимно

    16 7 Отговор
    В Турция са на лятно часово време и масово много протестират хората.Децата не искали стават сутрин, понеже било много тъмно.Страхували се да ходят без придружител.
  • 76 Apple

    4 8 Отговор

    До коментар #33 от "Астрономическото":

    Траките ли измислиха часовника, Гринуич, лятното време и те ли ти казаха, че някой ми плаща. Само не разбрах за какво и кой да ми плаща. Като няма аргументи има фантасмагории.
  • 77 Адвокат

    7 15 Отговор
    До всички спали, недоспали, астрономически и всекви други, лятното ще е постоянно в България, така че свиквайте. Айде живи и здрави до догодина, пак ще си говорим.
  • 78 Mмммм

    9 16 Отговор
    Лятно задължително
  • 79 ЧНГ

    11 2 Отговор
    Чак пък задължително,объркват на хората биологичния часовник!За измишльотини,когато стане на въпрос, защо не, въртиш часовника и ставаш сомнабул!!!!
  • 80 Физика

    14 4 Отговор

    До коментар #53 от "Шоо":

    Грешна Ви е тезата! Времето е едно, астрономическо ( съвпадащо с така нареченото зимно часово време ), определено от въртенето на Земята около оста си, а от там и слънцегреенето върху дадена точка от земната повърхност ( примерно Вашето село). В древността хората са определяли часа по дължината на хвърлената сянка от забит перпендикулярно в земята кол ( по обясними причини само през деня). Направете си такъв часовник и се опитайте да му удължите сянката с един час, за да преминете към измисленото от човека (значи субективно)„ лятно часово време”. Същото се отнася за часовите пояси и меридианите, също въведени от човека и нямащи нищо общо с въртенето на Земята. Сезоните се определят от въртенето на Земята около Слънцето. Тях също ли може да ги промените като преместите три листа от календара? Само ще спомена, че в Природата има цикли, на които сме подвластни и по никакъв начин не можем да ги променим.

    Коментиран от #84

  • 81 географ

    17 2 Отговор
    Часовите пояси са понятия от физическата география и като такива имат логически обоснован научен смисъл. Учехме ги в 5ти-6ти клас. Измислените "летни" времена са измислица на "бизнеса", който се интересува само от собствените си тъпанарски "бизнессъображения". И има достатъчно средства да ни "убеди", че "искаме" точно това което всъщност не искаме. Докато всички държави спазваха установеното от дедите ни време и часови пояси това даваше общовалидна основа за отчитане на времето. И някакъв ред, от което има толкова много преки и непреки ползи, че нито могат да се изброят, нито могат главите ни да ги поберат. А експериментите в последните десетилетия създадоха една огромна каша като следствие от "мъдрите" бизнессъображения". Аз лично познавайки звездите и часовите пояси, ако ме стоварите нощем на непознато място някъде по земното кълбо, мога да определя географската си ширина и часови пояс използвайки само палеца на протегнатата си към звездите ръка и ръчния си часовник показващ времето там където живея, и където познавам годишните моменти на изгрев, зенит и залез на някои по важни звезди. Това е възможно благодарение на познаването на установения ред във времеотчитането, който бинестъпанарите заместиха с хаос и го превърнаха в трудна наука за новите поколения.

    Коментиран от #82

  • 82 географ

    1 3 Отговор

    До коментар #81 от "географ":

    Коментар #81 е до коментар #37 от "Ads"
  • 83 Венелин

    17 6 Отговор
    Като минат една две зими, искащите лятно време ще запеят друга песен.

    Коментиран от #87

  • 84 Шоо

    4 8 Отговор

    До коментар #80 от "Физика":

    Ако твърдиш, че има грешна теза, трябва да представиш антитеза, а не виждам при теб такава. Със слънчевия часовник древните не са измервали времето в часове в днешния смисъл на думата и не е имало общ стандарт, това навсякъде е било местно слънчево време. Тогава времето никой не го е наричал зимно, лятно, астрономическо и т.н. За т.нар. зимно време можем да говорим едва, когато в Англия решават, че в Гринуич минава нулевия меридиан и там в момента е 0.00 часа, съответно на изток часовете са +, а на запад -. Оттук натам можем да изберем дали да сме +1,+2 или пък +3 часа спрямо тях. И с това не нарушаваме никакви природни, биологични, астрономични и т.н. закони, стига да не го въртим два пъти в годината, защото организмът трябва постоянно да се пренастройва. Ако при определяне на времето в Гринуич бяха определили тогава времето да съвпадне с нашето лятно сега, то на лятното сега щяха да му казват тук, че било астрономическото.

    Коментиран от #86, #89

  • 85 Шоо

    2 7 Отговор
    Няма астрономическо време (зимно,лятно,правилно, неправилно), има време по Гринуич и съответно часови пояси.
  • 86 географ

    12 3 Отговор

    До коментар #84 от "Шоо":

    Да, само по себе си лятното време може да не нарушава природни, биологични и др. закони ако е постоянно и неотменно. Нарушава ги наглата идиотска стратегия да се прави такава генерална промяна в живота на хората само защото на "великите бизнесмени" им се зловидял един сутрешен, който прекарваш както искаш ти, а не както на тях им се иска. Може би пък хората не са склонни да заменят сутрешния час прекаран в джогинг, с чаша кафе и вестник или друго занятие съпроводено с позитивни очаквания за деня. Вместо това им се вменява, че е по-ценна следобедната едночасова шопинг терапия или зомби ступор пред телевизора с километричните реклами. Може би предпочитат един час да "подреждат надежди" за деня вместо един час да анализират разочарования и неудовлетвореност от деня и да трупат угризения. Великите бизнесмени, обаче, искат в свободното си време да работиш още един час за тях без да усетиш. И пет пари не дават, че ти крадат здравето
  • 87 Мислещ

    5 3 Отговор

    До коментар #83 от "Венелин":

    Няма, за съжаление - те простите хора винаги са най-упорити и никога не си признават грешките. Не, че и да го направят, ще има значение - лошите неща винаги са за постоянно и никога не се отменят.
  • 88 Шаран БГ

    10 4 Отговор
    "Рано лягай-рано ставай!" и "Който рано става , нему Бог помага!" Това бяха първите мъдрости, които прочетох, като се научих да чета. Но като пораснах научих, че селянина / и работника / ,когато и да отиде на работа, все е окъснял, а чиновника - когато и да отиде на работа - все е подранил. !!! Нещата у нас / поне за сега/ се решават от държавните чиновници единствено и само в тяхна угода, без капка мисъл за здравето и благоденствието на народа. Те ще го разпоредят - за тях времето да е зелена и цъфтяща пролет - за плебеите . жълта есен. Не се тревожете..........
  • 89 Физика

    4 3 Отговор

    До коментар #84 от "Шоо":

    Какво общо има въртенето на Земята с измислените от човека меридиани и часови пояси? Човека може да постави нулевия меридиан където пожелае, но това по никакъв начин няма да промени изгрева на Слънцето в дадена точка от земната повърхност. Дванадесет часа на обяд е определен от зенита на Слънцето, а не е измислен от човека. Това е така във всяка точка на Земята, без значение дали има часови пояси или меридиани.Това е астрономическото, природното или както искате го наречете време. А стрелките на часовника може да ги сложите и на 3 часа.

    Коментиран от #93, #98

  • 90 Чочо

    8 14 Отговор
    Да остане лятното часово време! Какво значение има кое е астрономическото? Организма ми е достатъчно стресиран от 11-часовия работен ден, така че поне лятото да имам 1-2 светли часа след работа за разходка с детето и срещи с приятели.

    Коментиран от #92

  • 91 Христо

    7 5 Отговор
    Зимното да е официалното - по него да се определя работното време на държавните институции и часовете в училищата. Да се допуска САМО през истинските лети и месеци май, юни, юли и август институциите и училищата да променят работното си време с 1 час по-рано.
  • 92 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #90 от "Чочо":

    Значи въртенето на часовника ни взема светлите часове!!хахаха!
  • 93 Шоо

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "Физика":

    Ключовата дума в поста ти е "определен". Помисли върху нея.
  • 94 Шоо

    3 1 Отговор
    Координираното универсално време или UTC (на английски: Coordinated universal time) е часовото време, спрямо което се изчислява времето в различните часови зони. UTC е наследникът на Средното гринуичко време (GMT) и разговорно понякога е наричано така. Името координирано универсално време е прието, за да се избегне използването на географско понятие в международен стандарт.Часовото време се измерва на базата на секундата по системата SI (или SI-секунда). До 1956 г. SI-секундата се определя спрямо въртенето на Земята и е дефинирана като една 86400-на част от средния слънчев ден. Днес SI-секундата се определя от атомни часовници и време, базирано на SI-секундата, се нарича атомно време. Тъй като въртенето на земята не е с постоянна скорост, атомното и слънчевото време се разминават. Поради тази причина е въведено UTC. При него за основа се използва международното атомно време, а при необходимост се добавя (или теоретически изважда) високосна секунда, като по този начин UTC се синхронизира с универсалното време (UT) и разликата между координираното и слънчевото часово време е винаги по-малка от 0,9 s.
  • 95 Бай ти Ивайло

    7 4 Отговор
    Тези, които пътуват през зимата знаят, че ранното тръгване е рисково - пътищата са заледени. Някои от нас са на работа от 8:00. Много по-безопасно е по-късното прибиране. Иначе всички искаме да е лято... Не виждам проблем вместо лятно часово да се въведе лятно работно време за тези, които държат да стават рано.
  • 96 Реалистка

    11 7 Отговор
    Искам си астрономическото време!!!
  • 97 Точка

    6 5 Отговор
    Искаш нещо като папагал, без да знаеш какво е то и затова няма да го получиш. Догодина края на март - Гринуич+3 и край. Кой разбрал, разбрал.
  • 98 Времето

    3 2 Отговор

    До коментар #89 от "Физика":

    Тогава защо във Варна и Кюстендил по едно и също време часовника показва 12.00? Мислиш ли че и над двете места Слънцето е в зенита си по едно и също време. Бъркаш времето с неговото измерване. И по-точно с неговото измерване преди и след изобретяването на съвременния часовник.

    Коментиран от #104

  • 99 Айхман

    1 5 Отговор

    До коментар #31 от "Apple":

    Нищо не може да решиш.Правилното решение е взето от природата отдавна,отдавна...

    Коментиран от #102

  • 100 ЛЯТНО ВРЕМЕ

    10 3 Отговор
    ЛЯТНО ВРЕМЕ ОЛЕ ОЛЕ ОЛЕ
    ЛЯТНО ВРЕМЕ ОЛЕ ОЛЕ ОЛЕ
    ЛЯТНО ВРЕМЕ ОЛЕ ОЛЕ ОЛЕ
    ЛЯТНО ВРЕМЕ ОЛЕ ОЛЕ ОЛЕ
    ЛЯТНО ВРЕМЕ ОЛЕ ОЛЕ ОЛЕ
  • 101 Ддд

    5 3 Отговор
    Лятото сме били на зимно време, да пробваме как ще е да останем на лятно през зимата. Единствения недостатък е, че през декември и януари ще съмва в 8, но пък ще мръква в 18, а не в 17ч.
  • 102 Apple

    4 3 Отговор

    До коментар #99 от "Айхман":

    На природата й е все тая в момента колко ти показва часовника. Не говорим за биологичния часовник, а за тоя на ръката ти. А 1 час напред, или назад не е никакъв проблем, стига да не се мести постоянно.
  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Физика

    2 1 Отговор

    До коментар #98 от "Времето":

    Във Варна и Кюстендил е 12 часа по едно и също време защото са в една часова зона( определена от човека, а не от природата) и си сверяват часовника ( също човешко творение) по данни от Института по метрология. В действителност местното време във Варна е с няколко минути по- напред от това в Кюстендил. Затова не мисля,че зенита на Слънцето в тези две точки е по едно и също време.Що се отнася за бъркането, Вие бъркате действието на дадена физична величина( нещо обективно) с начина на нейното измерване ( нещо субективно). Това че си местите стрелките на часовника по никакъв начин не променя дейсвителния ход на времето.Часа като време ( 1,2,3.....) се определя от въртенето на Земята около оста и, а не от часовника на човека. По Вашата логика, ако откъснем три листа от календара и ще стане Януари? Времето като месец се определя от въртенето на Земята около Слънцето, а не календара, измислен от човека. Така че по същността на статията часовото време е само едно, определено от природата, и то е това, съвпадащо с така нареченото „ зимно часово време”. Всичко друго са просто измислици у празни приказки за защита на така нареченото „лятното часово време”.
  • 105 Тихомира Павлова

    3 0 Отговор
    Според мен анализът в материала е погрешен, тъй като се базира на практиката при смяната на часовото време, а именно 7 години. Би трябвало да се има предвид коментара на медици по темата, т. е. как тази смяна се отразява върху здравето на човека. Всичко останало, според мен, е без значение, защото здравето ни е най-ценният капитал.
  • 106 Гост

    3 1 Отговор
    Най логично е да остане истинското астрономически време,а фирми ,учреждения и заводи да си нагодят работното време спрямо светлата част на деня ,ако искат да започват работа в 4,5 или 6 часа сутринта нищо не ги бърка,така ще имат доста свободно време след работа без да се местят стрелките.