Отидете към основна версия

1 873 5

Казахстан се утвърди като водеща страна в Централна Азия

  • казахстан-
  • нурсултан назарбаев

Мнение на проф. Нако Райнов Стефанов, доктор на философските науки, доктор по история, СУ „Св. Климент Охридски“, ФКНФ, Център за източни езици и култури

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Нако Стефанов, дфн., д-р по история, направи коментар относно посланието на Президента на Република Казахстан Нурсултан Назарбаев към народа на Казахстана от 5 октомври 2018 г.

Ето и текста на проф. Стефанов:

Посланието впечатлява с редица моменти, сред които бих искал да спомена най-значимите от моя гледна точка:

Първо, това е, бих го нарекъл „отчета“ за направеното през годините на утвърждаване на Казахстан като действително „прогресивна държава с динамично развиваща се икономика“, както и с поставената цел – към 2050 г. Казахстан да влезе в числото на 30-те най-развити страни в света.

Второ, несъмнено е ясното и недвусмислено разбиране за водещите тенденции в света, както рисковете, така и перспективите. Подобен ясен възглед е основа за правилна и успешна политика за справяне както с опасностите, така и за верен отговор на предизвикателствата.

Трето, изключително много впечатлява виждането, че „здравето на нацията е основен приоритет на държавата“. Такова виждане подкрепено със съответната политика по доходите, данъците, укрепване на здравеопазването, образованието, политиката по развитие на икономиката и трудовата интеграция на хората е онова, което е нужно за да се осъществи този ключов приоритет на РКазахстан.

Четвърто, което също е изключително важно – стратегията за иновационно развитие на Казахстан, което безспорно е курс в изключително вярна посока.

Всичко това, по мое мнение свидетелства, че днешен Казахстан определено се утвърди като държава и общество, което се доказа като водеща страна в региона на Централна Азия и сред другите бивши републики на СССР, готова да се срещне с предизвикателствата на бъдещето.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини