Last news in Fakti

9 Октомври, 2018 15:00 1 867 5

Казахстан се утвърди като водеща страна в Централна Азия

  • казахстан-
  • нурсултан назарбаев

Мнение на проф. Нако Райнов Стефанов, доктор на философските науки, доктор по история, СУ „Св. Климент Охридски“, ФКНФ, Център за източни езици и култури

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Проф. Нако Стефанов, дфн., д-р по история, направи коментар относно посланието на Президента на Република Казахстан Нурсултан Назарбаев към народа на Казахстана от 5 октомври 2018 г.

Ето и текста на проф. Стефанов:

Посланието впечатлява с редица моменти, сред които бих искал да спомена най-значимите от моя гледна точка:

Първо, това е, бих го нарекъл „отчета“ за направеното през годините на утвърждаване на Казахстан като действително „прогресивна държава с динамично развиваща се икономика“, както и с поставената цел – към 2050 г. Казахстан да влезе в числото на 30-те най-развити страни в света.

Второ, несъмнено е ясното и недвусмислено разбиране за водещите тенденции в света, както рисковете, така и перспективите. Подобен ясен възглед е основа за правилна и успешна политика за справяне както с опасностите, така и за верен отговор на предизвикателствата.

Трето, изключително много впечатлява виждането, че „здравето на нацията е основен приоритет на държавата“. Такова виждане подкрепено със съответната политика по доходите, данъците, укрепване на здравеопазването, образованието, политиката по развитие на икономиката и трудовата интеграция на хората е онова, което е нужно за да се осъществи този ключов приоритет на РКазахстан.

Четвърто, което също е изключително важно – стратегията за иновационно развитие на Казахстан, което безспорно е курс в изключително вярна посока.

Всичко това, по мое мнение свидетелства, че днешен Казахстан определено се утвърди като държава и общество, което се доказа като водеща страна в региона на Централна Азия и сред другите бивши републики на СССР, готова да се срещне с предизвикателствата на бъдещето.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    8 12 Отговор
    Ами който изгони орките кърлежи и тръгва напред. Няма вече пияндета да се търкалят по улиците, не отделят пари за армия, богати са на суровини, имат балансиран цар-диктатор, смениха азбуката за да отрежат орките и претенциите за "руско малцинство" - все положителни фактори които ги тласкат напред. Лошото е че джуджето им прави намеци че никога не е съществувала държава на казахите и тази е първата.

    Коментиран от #2

  • 2 Гост

    15 2 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Пропусна да споменеш липсата на евроатлантически "ценности", не са в нато и ес, здрави семейни устои поради неналагането на джендърски педерски влияния, незакупуването на треторазредни летателни бръкми, а въоръжаването с руска техника, грижата за здравето че е приоритет, а не "кой има пари - он че живее", и най-вече политиката на добросъседство с Русия.

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    6 2 Отговор
    Статията написана в 3:00, коментара на първия в 3:06. Кога успя да я види,прочете, осмисли и напише отговора...Брей, брей, брееей...

    Коментиран от #5

  • 4 Реалист

    4 6 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Политика на добросъседство с рашка АМА ДРУГ ПЪТ. Изгони полека лека орките от страната си като просто ги уволни от работа там където е възможно. ВИНАГИ БИЕ НА НАЦИОНАЛНО ЧУВСТВО в речите си и назначи казахи бюрократи които не допускат орки. Със сменената азбука с латиница след 1-2 поколения никой няма да говори на руски. Става същото както и в Чечня - руснаците масово бягат към фатерланда.
  • 5 Реалист

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Автора я чете още в чернова. Други въпроси имаш ли?