Отидете към основна версия

8 834 43

Забравете за петролните шейхове! Шистови каубои обяздват ОПЕК

  • петрол-
  • нефт-
  • опек

За година САЩ увеличиха производството на суров нефт с 2,1 млн. барела на ден

Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Забравете за петролните шейхове от Близкия изток или за нефтените олигарси от постсъветското пространство.

Пазарът на черното злато вече „се обяздва“ от шистовите каубои. Да, добивът в САЩ на шистов петрол е на път да прати в историята създадения от компромиси и доминиран от дипломацията ОПЕК.

В понеделник влязоха в сила

санкциите на американския президент Доналд Тръмп срещу Иран.

Те засегнаха 700 иранци, банки и компании, свързани с производството, транспорта и износа на петрол. Предполага се, че новите наказателни мерки ще вкарат Техеран „ в правия път“, принуждавайки режимът на аятоласите да изостави развитието на балистични ракети, кибератаки и финансиране на тероризма.

Дали тези очаквания ще се оправдаят, времето ще покаже.

Сега въпросът е различен: как новите санкции ще повлияят на котировките на петрола и кой ще спечели от ситуацията?

От началото на седмицата цените на петрола се понижиха. Това ще смекчи ефекта на американските санкции срещу Иран върху световните пазари. Американският лек суров петрол с доставка през декември понижи цената си с 47 цента до 62.87 долара за барел.

Сортът „Брент“ с доставка през януари поевтиня с 43 цента до 72.77 долара за барел.

Оптимистите цитират три ключови аргумента

в полза на факта, че само Иран ще пострада и няма да има нищо ново на световния петролен пазар.

Другите производители на петрол компенсират загубите. Саудитска Арабия, Ирак и Русия - трите водещи производители на нефт в света - започнаха да увеличават производството предварително, за да запълнят иранските обеми.

Иранският износ започна да спада много преди действителното налагане на санкции, което означава, че пазарът успя да се подготви и да минимизира последиците от рестрикциите, наложени от Белия дом на Техеран.

Междувременно Саудитска Арабия и Русия заявиха, че не могат да компенсират дефицита, останал след оттеглянето на Иран от петролния пазар. Причината е, че в двете държави няма свободни мощности. В същото време американската шистова индустрия има потенциала да расте.

Между август 2017 г. и август 2018 г.

САЩ увеличиха производството на суров нефт с 2,1 млн. барела на ден.

Това е най-значителното годишно увеличение в историята на петролната индустрия в САЩ.

Сегашната висока цена на черното злато също подпомага развитието на шистовите мощности за добив. Белият дом се готви да заеме освободени пазарни ниши. Някои прогнози сочат, че до година Америка ще престане да внася черно злато.

По тази причина зад санкциите на САЩ срещу иранския износ на петрол прозира и шантаж срещу трети страни, които в момента развиват търговия с Иран.

Ясно е, че изолирането на Иран ще помогне на САЩ да укрепи собствената си петролна индустрия и да закрепи позициите си на европейските пазари.

Забравете за петролните шейхове от Близкия изток или за нефтените олигарси от постсъветското пространство.

Пазарът на черното злато вече „се обяздва“ от шистовите каубои.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Саудитска Арабия разпуска ОПЕК?

    Управляващите в Саудитска Арабия са поръчали изследване, за да се проучат възможностите за разпускане на Организацията на страните, износители на петр ...
    10.11.2018
    5 761
    19
  • Русия не иска огромни цени на петрола

    Цените на петрола се изравниха и Русия е доволна от това. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС. Медведев обяви, че неговата ...
    05.11.2018
    4 306
    29
  • Иран: Гордо ще нарушаваме санкциите на САЩ

    Иранският президент Хасан Рухани заяви, че страната му „гордо“ ще нарушава санкциите, наложени от администрацията на американския президен ...
    05.11.2018
    4 370
    35
  • Тръмп наложи тежки санкции на Иран

    От днес влизат в сила „най-суровите“ американски санкции срещу Иран, предаде Би Би Си. Администрацията на Доналд Тръмп изтегли САЩ от ядре ...
    05.11.2018
    2 088
    10
  • Петролът клекна пред Русия

    Днес е било отбелязано понижение на цените на бензина и автомобилните горива на стоковата борса в Санкт Петербург, съобщи РИА Новости. Цената на то ...
    01.11.2018
    29 092
    88