Отидете към основна версия

24 173 136

Държава като Македония не трябва да съществува?!

  • македония-
  • гърция-
  • договор от преспа

До неотдавна изпълнението на този план бе затруднено от дългогодишния гръцко-македонския спор за името

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Електронното издание на руското аналитично списание "Фонд стратегической культуры" публикува статия под заглавие "Държава като Македония не трябва да съществува", в която авторът Алексей Топаров припомня, че "членството в НАТО изисква жертви". Агенция "Фокус" представя превод на статията без редакторска намеса, с уточнението, че публикуваните на страницата материали не отразяват позицията на редакцията.

Правителството на Зоран Заев не успя да издейства екстрадицията на бившия македонски премиер и почетен председател на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски от Унгария. Заради самия него пред 2015 г. местните социалдемократи (СДСМ), водени от Заев, и партиите на албанското малцинство, организираха същински "майдан", за да го свалят от власт. И всичко това, за да се присъедини към НАТО най-бедната в постюгославското пространство държава с най-ниски заплати на Балканския полуостров.

До неотдавна изпълнението на този план бе затруднено от дългогодишния гръцко-македонския спор за името. В Атина са уверени, че етническите българи, които обитават най-вече Вардарска Македония, нямат връзка с древните македонци и затова не могат да посягат на името "Македония". Съществува само влизащата в състава на Гърция Егейска Македония, населена от потомци на древните елини. Но югославският маршал Тито, който се появи благодарение на етническите експерименти, мечтаеше за обединяването не само на цялата историческа Македония, но и на целия Балкански полуостров, и новоизпечените македонославяни вече не искаха да бъдат българи. Още по времето на Съюзна федерална република Югославия бе предложена забавна схема, според която македонците изобщо не бяха гърци, а елинизирани илирийци, с които славяните, мигрирали в района, по-късно са се смесили.

Заради твърдата позиция на Гърция след разпадането на Югославия Македония влезе в ООН под името Бивша югославска република Македония (БЮРМ). В отговор в БЮРМ започнаха да издигат монументи на герои от присвоената антична история, включително на Филип и Александър Македонски. На свой ред Атина блокира членството на Македония в НАТО и Европейския съюз, което вече никак не устройва западните й партньори. И последните решиха да помирят двете страни.

За тази цел бе организиран "майдан" в Скопие, който бе предшестван от въоръжени сблъсъци с албански сепаратисти в Куманово... След това вече бившият основен македонски опозиционен лидер Зоран Заев се снима на фона на албанския флаг и обеща да даде на албанския статут на държавен език, а най-важното - да промени символите и името на Македония... Към това следва да се добавят обещанията за борба с корупцията, бедността и бързото влизане в ЕС. В резултат социалдемократите на Заев попаднаха в парламента, където заедно с албанските партии, получиха мнозинство.

В отговор президентът на Македония Георги Иванов (ВМРО-ДПМНЕ) заяви, че няма да допусне във властта антинационални сили, работещи за парите на американския милиардер Джордж Сорос. Въпреки това посланикът на САЩ в Македония Джес Бейли и представителят на ЕС Айво Ораво посетиха скопския "майдан" няколко пъти. В подкрепа на създаването на правителство на социалдемократи и албанци последователно се изказаха висши представители на ЕС, САЩ и НАТО. Президентът на Македония се пречупи и Заев стана министър-председател, предоставяйки девет от 17 министерства на албанците. След това той назначи на поста председател на парламента албанеца Талат Джафери, бивш офицер от македонската армия, дезертирал през 2001 г. в банда албански сепаратисти...

Тези парламентарни колизии се случиха на фона на масови протести срещу политиката на Заев. Джафери дори се опита да разпръсне група демонстранти с личния си автомобил, а македонците, след като разбраха за решението да бъде назначен албанец на ключовия пост в законодателния орган в Скопие, щурмуваха парламента и успяха да понатупат социалдемократите, включително Заев, преди да бъдат задържани от полицията...

Новият премиер обаче не се смути от случилото се. Първоначално се появи обещаният законопроект за предоставяне на албанския статут на държавен език. Парламентът утвърди законопроекта два пъти, но президентът Георги Иванов така и не го подписа. Основно постижение на Заев обаче стана стартирането на процеса на преименуване на страната, което бе договорено през юни с гръцкия му колега Алексис Ципрас на брега на езерото Преспа. Постюгославската република трябва да получи името "Северна Македония". На тази договореност ръкопляскаха в НАТО, в ЕС и в САЩ, макар далеч не всички гърци да оцениха положително поведението на Ципрас. Депутатът от дясната партия "Златна зора" Константинос Барбарусис призова армията да извърши държавен преврат, а министърът на отбраната на Гърция Панос Каменос заяви, че Сорос е отделил 45 млн. евро за подкупване на гръцки и македонски депутати.

В Солун и Скопие бе подновена вълната на протестите, но планът за въвличане на Македония в НАТО продължи да бъде следван. Правителството на Заев промени името на нелепата статуя на Александър Македонски в центъра на Скопие на "Паметник на човека на кон" и се опита да закрепи промяната на името на страната чрез референдум. Но на него гласуваха едва 37% от македонските граждани. Така референдумът претърпя провал.

Въпреки това на 19 октомври македонският парламент утвърди законопроект за преименуването на страната на "Северна Македония". Документът така и не придоби силата на закон, защото не бе подписан от президента на страната. Междувременно в Скопие продължават с демонстрациите. Участващите в тях искат от правителството да прекрати процеса на внасяне на промени в Конституцията на Македония, да анулира Преспанското споразумение, да разпусне парламента и да организира предсрочни парламентарни избори.

Президентът продължава да твърди, че никога няма да сложи подписа си под документ, който заличава името на страната. Прокуратурата обаче предприе следствени действия срещу него, обвинявайки го в превишаване на правомощията. А Никола Груевски, който се укри в Унгария, обвиниха за закупуването на бронирана лимузина чрез използването на "непрозрачни схеми". Същевременно съдът замрази 69 обекти недвижима собственост на ВМРО-ДПМНЕ в рамките на разследването за финансови злоупотреби..

Казано с една дума, такива страни като Македония, не трябва да съществуват - в името на демокрацията и разширяването на НАТО!

Превод и редакция: Тереза Герова

Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.

Свързани новини