Отидете към основна версия

3 998 18

Стани, стани, юан балкански!*

  • русия-
  • българия-
  • туризъм

Или да съблазним руските туристи

Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Туристическият поток от Русия към България през последните години се е понижил с 25%. Основната причина за това е, че българският лев е привързан към еврото. Това от своя страна прави лева много стабилна валута през последните 5 години”, каза икономическият министър на Русия Максим Орешкин. Премиерът Дмитрий Медведев в най-добрите традиции на руския държавнически хумор посъветва домакина си Бойко Борисов да помисли да привърже българския лев към китайския юан.

Решението за въвеждането на Валутния борд в България беше стратегическо. Обвързването на лева с германската марка, а след това с еврото позволи на родината ни да избере предвидим път на икономическо развитие.

Резултатите от това са еднозначни. Според Националния статистически институт, общо 522 085 души от Русия са посетили България през 2018 г. От тях обявилите, че идват само за почивка са 471 649. Смята се, че 300 000 апартамента в България са собственост на руснаци.

Пак според НСИ, броят на гостите от ЕС е 7 250 365 - т.е. близо 14 пъти повече.

Освен от ЕС, повече хора в България са влезли от Турция, Македония, Сърбия. От Украйна са малко по-малко от руските - 487 400, а от Израел са 245 567 души. От целия останал свят са над 850 хиляди.
С други думи - приказките за огромния брой руски посетители са най-обикновен мит, докато статистиката показва ясно откъде идват най-много хора е България - от Европейския съюз.

Колкото по-бързо се отърсим от митовете, толкова по-добре. От години един от основните проблеми на българския туризъм е обслужването. Всеки, който е почивал в чужбина, вижда голямото изоставане на родните ни хотелиери от конкурентите ни. Да си признаем - Черноморието ни предлага къс сезон спрямо Турция, Тунис, Гърция или Кипър.

Има ниши, които можем да развием. Една от тях е зимният туризъм. При това богатство от планини правителството, бизнесът, зелените организации и общините трябва да седнат на една маса и заедно да разработят стратегия за развитието на планинския туризъм. София „се гушка в планина“, но да се карат ски на Витоша с всяка измината година се превръща в предизвикателство с остарялата инфраструктура.

Позор е София да не говори за възстановяването на Минералната баня в центъра на столицата, а да мисли как да я превърне я в музей, я в конгресен център.

България е една от трите най-богати страни на минерална вода на планетата Земя. На второ място е след Исландия по дебит - всяка секунда около 5000 литра вода бликат от земните недра на родината. Страната ни е истински природен рай!

Но, този потенциал също не се използва...

Да благодарим на Дмитрий Медведев като любезни домакини за съвета за лева и юана. Но, мерси, оставаме вързани с еврото..... И да престанем да бленуваме за рускините по бански на плажовете... Да изхвърлим брошурите за Золотые пески! Руснаците не са по-различни от българите.... Освен пясък и слънце можем да им предложим спиращи дъха планински гледки, отпускащите ласки на минералните басейни и позабравеното българско гостоприемство...

*Заглавието е заемка от Любен Дилов – син!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини