Last news in Fakti

5 Март, 2019 17:17, обновена 5 Март, 2019 21:22 6 807 60

Еврото пречи на руските туристи да идват в България

  • русия-
  • българия-
  • борисов-
  • медведев-
  • туризъм-
  • форум

С 25% по-малко братушки у нас през последните години

Еврото пречи на руските туристи да идват в България - 1
Снимки: М. Богданова ©

„Ако това беше форум за газа количеството на присъстващите щеше да е много по-различно”, бяха първите думи на премиера на Русия Дмитрий Медведев пред препърлената зала на хотел „Балкан” в София при откриването на българо-руския форум за туризъм. Между България и Русия е налице туризъм, който е на доста добро ниво, подчерта премиерът. Гостоприемството се корени в историята на културните традиции между двата народа. Ако ги нямаше, то вероятно и броят на руските туристи у нас нямаше да е толкова голям, допълни Медведев. Той припомни, че от тези 512 000 руски туристи, които са посетили България през 2018 г. близо 300 000 имат недвижими имоти у нас. „Те са привлечени от климата и инфраструктурата при една разумна цена. Създадени са всички условия за добър и пълноценен отдих, включително и за почивка с деца”, подчерта руският премиер.

Увеличава се броят на българите, които посещават Русия. За 5 години техният брой се е увеличил 1.5 пъти. За разглеждания период са извършени 56 милиона пътувания.

Медведев подчерта, че едно от главните неща, върху които трябва да работи Русия за развитието на туризма, е строителството на нови хотели. Буквално преди седмица той е подписал специално решение за това на всички хотели да бъдат дадени звезди, за да се гарантира необходимото качество на обслужване на туристите.

Еврото пречи на руските туристи да идват в България

Несъмнено руската страна работи усилено и за улесняване режима за издаване на визи. „Готови сме да приложим най-съвременните визови решения”, подчерта руският премиер.

„Туристическият поток от Русия към България през последните години се е понижил с 25%. Основната причина за това е, че българският лев е привързан към еврото. Това от своя страна прави лева много стабилна валута през последните 5 години”, каза министърът на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин. Това обаче прави пътуванията на руснаците до нашата страна с 15-20% по-скъпи в сравнение с тези до Сочи, Тунис или Турция. Той изрази мнение, че конкурентността на българския продукт пада и повечето руски туристи или предпочитат да почиват в Русия, или да посещават Турция. „Ясно е, че това е фундаментален проблем за България, защото българският лев е свързан с еврото и това няма как да се промени”, каза Орешкин. „На мен току що ми хрумна една идея по повод приравняването на лева към еврото: Хубава валута е и китайският юан. Може да се помисли и в тази посока. И пазарът там е огромен”, заключи премиерът Медведев.

„Ще направим всичко възможно, за да намерим такъв механизъм, който да отговаря както на европейското, така и на националното ни законодателство, но и да бъдем конкурентоспособни по отношение на предлагането на нашия туристически продукт, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Обсъжда се възможността 2020 и 2021 гг. да бъдат обявени за години на туризма на България в Русия и на Русия в България, което допълнително ще представи потенциала на двете страни като туристически дестинации.

България разполага с отлични обекти, които може да предложи на руските граждани в областта на културно-историческия, религиозния туризъм. „Държавата е вложила стотици милиони в реконструкцията им”, каза по време на изказването си премиерът Бойко Борисов. Работим и по отношение облекчаване на визовия режим. Вече в 59 руски града има изнесени визови центрове с цел улесняване на руските туристи, решили да посетят България. На среда между него и колегата му Медведев е била обсъдена идеята за ферибот между Бургас и Новоросийск, която също ще е улеснение, както за туристите от Русия, така и за руските граждани, които са избрали да живеят в България.

Еврото пречи на руските туристи да идват в България

Борисов призна, че на моменти конкуренцията в сектора на туризма е „коварна”. Премиерът съобщи, че се обсъжда възможността министерството на туризма заедно със сдружението на общините да бъдат предприети мерки, с които България да удържи на конкуренцията на Турция, Гърция, които дотират чартърите за организирани туристи и поиска да бъдат направени финансови разчети, за да може да се подпомогне бранша. Налице е и потенциал за разширяване на двустранното сътрудничество и в сферата на детския туризъм.

„Ще се постараем да бъдем по-гъвкави, защото при тази конкуренция туристът избира най-добрата дестинация, цена, обслужване, качество на храна и сигурност”, каза още Борисов, като изтъкна усилията на държавата да води балансирана външна политика, което до голяма степен гарантира и сигурността в страната.

Еврото пречи на руските туристи да идват в България


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    99 17 Отговор
    Ехо-о-о! На обезценената рубла и пречи стабилния лев?! Перфектна аналогия на българо-руските отношения! БРАВО!

    Коментиран от #12

  • 2 Немска рая

    67 28 Отговор
    Рушняците да вървят в Тунис и Диарбакър да почиват.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Руски турист

    51 30 Отговор
    Визите пречат на руснаците в Испания, Гърция, Турция, Итслия на руснаците им дават визи на летището в бългатия трябва да се редиш в косулството. Сами си прецаквате туризма после се чудите защо сте бедни еми вашите управници ви правят такива!

    Коментиран от #21, #58

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Перър

    21 5 Отговор
    А тяхните закони за доходите и харчовете не пречат ли повече.
  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    70 28 Отговор

    До коментар #5 от "Санкт Питер":

    Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава България с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия?
    През Априлското въстание излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войската на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само търговецът Николай Миронов закупува 8 000 пушки, които ръждясаха в одеските складове
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!

    Коментиран от #8, #9, #48

  • 8 Хисторик +++

    33 31 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Кого лъжеш? Именно чорбаджиите са най големите шпиони на Високата Порта. Чорбаджията Иванчо Хаджипенчович главния съдник на Васил Левски го правите съдия след освобождението. Народ който прави съдия съдника на най големия си патриот не ми го хвали!

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    35 5 Отговор

    До коментар #9 от "Хайдутин":

    Английския генерал Джокмъс: "Тези, които се бият за гръцката свобода не са моралии /жители на Морея - Пелопонес/, или гръковизантийци, а народ от по-твърдата албанска раса и от този на север. Под командата на Хаджи Христо конницата им е от българи. Едничката добра пехота се състои от сулиоти и от румелиоти, българи от Румелия." - това е по повод на Гръцкото освободително въстание - 1821 г.

    Гръцкия историк Трикупис пише:
    Водачите на двата враждуващи лагера всред гръцките въстаници вече се готвеха да се нападат. Изведнъж посред тях излязоха двама български воеводи Хаджи Христо с българска кавалерия и Хаджи Стефко [от Охрид] с българската пехота и държаха приблизително този език на безумците, които щеха да се изколят: – Ние преминахме планини и долини; ние и нашите другари дойдохме с вас да се сражаваме до вас за кръста и гръцкия народ; не ви искаме никакво право за своите заслуги, които верваме сме допринесли, а ви молим да ни застреляте всички до един, преди да сте се изклали. Защото не можем да преживеем срама, да присъствуваме при вашите вътрешни ежби, и то във върховния момент на войната за освобождението на вашата родина. – Благодарение на тия двама благородни души началниците на двата лагера, опомнени, се помириха, за да отблъснат веднъж опасността, която застрашаваше плодовете на толкова пролята кръв.
  • 11 копи пейст

    29 8 Отговор

    До коментар #8 от "Хисторик +++":

    ".........През всичките векове, българската история е била подлагана на нагли манипулации, безочливи фалшификации, кражби и директно унищожение (горене на книги, рушене на културни паметници и геноцид спрямо живите носители на историческата истина и традиция). В това отношение, най-големите вреди на българската история са нанесени от гърците, турците, евреите, руснаците и сърбите! В по-ново време грубата игра беше заменена с някои по-рафинирани средства и методи, но това не променя нещата. Например - Световната банка отпуска някаква жалка целева субсидия на Министерството на образованието и срещу това го обвързва с договор, нейни специалисти да изготвят учебните програми, по които ще учат българските ученици и студенти. И за да са нещата точни - в това не участват български експерти за да не объркат нещо. Точно и ясно!..."
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    42 21 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    В момента в който се озъбим на "братушките" ние "умиргаме"! Русия няма нужда да ни бомбардира, достатъчно е да активира своите "спящи клетки". Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....

    Коментиран от #14, #20, #32

  • 13 ИМПЕРИАЛИСТ

    20 9 Отговор
    Докато МОЧА се пъчи насред София няма да се оправим!

    Коментиран от #15

  • 14 НКВД

    27 40 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Знаеш ли какво България 1877 г. е 3 милиона души колкото Англия само 60 г. по късно Англуя е 40 милина души а България 4 милиона души за 60 г. русофобство народа порадъва с едва 1 милион човека едвам при това от тоталната мизери! За 45 г. Социализъм България пораства с 5 милиона човека цифрите сами говорят! На ваш гръб са 2 национални катастрофи в които Бг. губи територия! Ако комунистите бяха оставили България в ръцете на русофобите 1944г.вече щяхме да сме история! В монента България отново губи народ точно както префи 1944г.на Васил Левски майка му се самоубива от нищетата в която живее Карлово не и помага по никайкв начин след освобождението! СМЪРТА НА ГИНА КУНЧЕВА ТЕЖИ НА СЪВЕСТА НА РУСОФОБИТЕ от град Карлово!

    Коментиран от #16, #36

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Госта

    27 13 Отговор

    До коментар #14 от "НКВД":

    Как не те е срам бе червен помияр?Пожелавам ти с твоите комунета да се радвате на плажовете в Ада

    Коментиран от #17, #19, #25

  • 17 НКВД

    6 20 Отговор

    До коментар #16 от "Госта":

    От истината ли да ме е срам? Тия където са слагали минуси на 14 коментар тях трябва да ги е срам!
  • 18 на НКВД в ауспуха

    10 14 Отговор
    Руснаците да се събудят и оправят държавата и повече нищо няма да им пречи.
  • 19 КГБ Териер

    3 12 Отговор

    До коментар #16 от "Госта":

    А ти вече си там, и се печеш, като и другите заблуденяци само че трябва мозък за да го разбереш.
  • 20 Емил

    12 12 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Точно защото Бай Тошо беше българин, убиха дъщеря му (КГБ)! Няма страшно - България я пази Господ! Русия е чистилищшто на Земята - без него не може, но никога няма да има власт над Духа!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Западните Балкани

    18 6 Отговор
    Какво противоречие. Борисов иск в еврозоната, но иска и руския народ да дойде тук, но еврото пречи. Сега какво да правим. Да излем от ЕС, за да могат да дойдат руснаците? Добре, че Борисов не го еня ни за евро (освен ако не влиза в неговия джоб или излиза от там), ни за руснаци. Само да не мътят водата.
  • 23 Русуфил

    18 10 Отговор
    Факта, че намират България за "спокойно и прекрасно място за отдих" и 300 хил ватника са си накупили имоти у нас, бегло подсказва в каква мизерия живеят там.

    Коментиран от #24

  • 24 КГБ Териер

    14 17 Отговор

    До коментар #23 от "Русуфил":

    Страшна мизерия 300 000 имота поне по 50 хил € едини якото мизерия ще да е! Друго си е богати 300 000 българи на палатки в Гърция с хладилните чанти!!!!!!!

    Коментиран от #42

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Русуфил

    9 10 Отговор

    До коментар #25 от "Свинктер":

    Значи по-малко работа за окраинци, мулдовци и подобни нелбразовани маймуни. За каква конкуренция говорим? Ватняците да ходят където искат, и аз ако живеех там, и аз щях да бягам колкото може по-далеч.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Хаджи хаджи Българин

    9 12 Отговор
    Накратко! Тези шутове като ББ и ЦЦ върнаха държавата с 40 години назад! От райска градина я направиха пустиня! Жалко , но това голата истина!

    Коментиран от #47

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Атанасов

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ген. Б. Борисов е внук на Цар Фердинанд І и племенник на Тодор Христов Живков - това са 100%-ови факти!!!
    Той нека да си разправя, да лъже, че дядо му е бил убит край Банкя и че "бори" комунистите!!!
  • 33 Наблюдател

    16 4 Отговор
    Горките руснаци, все нещо им пречи. САЩ, ЕС, русофобите, сега и еврото....
  • 34 парашуткин

    14 3 Отговор
    Все по малко ще пътуват по финансови причини Силно Евро Слаба рубла но пък си имат Крим
  • 35 СссереМ

    13 0 Отговор
    Богзанова,така изопачаваш статията че не е истина,и ние гледаме новини от време на време,и ТОЧНО за това че левът е вързан с еврото е плюсът на българия,това го отчете и Медведев,а от тия 300 000 имота махни една нула,това пък го каза лично руския премиер.Общо взето цялата ти статия бъка от неточности,прегледай пак срещата,че явно си я претупала набързо.
  • 36 Гад

    15 1 Отговор

    До коментар #14 от "НКВД":

    Стига си измисля - Англия през 1877 са 23 милиона, сега са 55 милиона
    https://en.wikipedia.org/wiki/Demography_of_England
  • 37 Яшко

    5 6 Отговор
    На мене специално ми пречи бетона на морето ,отдавна предпочитам море а не гррбераско мутренски хотели

    Коментиран от #40

  • 38 Osman

    2 7 Отговор
    по принцип фиксираните валути пречат на експорта във всяка една форма и не са за малки и отворени икономики за които е необходимо да могат да девалвират валутите си за да са конкурентно способни
  • 39 Другар

    7 4 Отговор
    Ми да приемем рублата тогава,а?Удобно ли е?Нека да предложи нашия президент.
  • 40 щирилиц

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "Яшко":

    на тебе ти пречи бетона в главата комунистически
  • 41 111

    12 3 Отговор
    Никакъв шанс да преборите Гърция и Турция...Просто Руснаците започнаха да се усещат. Веднъж прескочили България, няма сила която да ги накара да се върнат. От 6 години не съм почивала на бълг. черноморие и не ми липсва. Ключовият момент е почивка. Последният път на Созопол, между два ресторанта, единият с две певици яко фолк, другият с джаз и ние по средата в стаята с малко дете. Вярно, че в 12 ги намалиха, ама на нас ни бяха гръмнали главите. Айде няма нужда...А за болестите, с които се прибират всички няма да говоря. Сега запазих къща на 200 метра от огромен плаж, с тюркоазена вода, за 10 човека - 130 евро....Ципурата 13-15 евро, октопода -6 евро, салата 4-6 евро. Да не би при нас да е по-евтино? В заведенията при нас са масово пържени аламинути, дюнери и палачинки. Като се прибирах от нашето море стомахът ми се чувстваше изнасилен....Огромна е разликата, при нас не се предлага почивка. То е всичко друго, но не и почивка.
  • 42 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "КГБ Териер":

    Идея си нямаш, колко бедни българи са с имоти в Гърция....Та там може да се намери къща за 50 000 евро, на 200-300 метра от морето....
  • 43 Кирчо

    4 8 Отговор
    Какъв туризъм,какви 5 лева,като в Бургас ще идват американски кораби.И то не круизи.
  • 44 наско

    3 7 Отговор
    През 1877-78г, България се освободи от Шести американски флот.Вечна слава на освободителите.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Гост

    5 3 Отговор
    А статистика колко американци са посетили България и колко имота имат? Еми да, толкова вашите идоли се интересуват от вас.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Хрис

    5 5 Отговор

    До коментар #7 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ПРЪДЛЕК, какво общо имат икономическите отношения Бълкария-Русия и конкретно развитието на туризма с Руско-Турските войни? Очевидно си заработваш сребърниците лайейки срещу Русия по повод и без повод. И не пиши глупости, ставш смешен -очевидно имаш добри познания, но русофобията ти играе лоша шега. Относно руския (без съветския) бтуш за 3 века 11 пъти преораващ България -Руско-Турските войни официално са 11, от тях: 1, тази през 1877-1878 се води на по-голямата част от територията на днешна България; 1, тази през 1828-1829 обхваща теритоията на днешна Източна България; 3, тези през 1768-1774, 1806-1812 и Кримската война частично засяга райони от Севроизточна България -основно в района Русе-Силистра -общо 5 войни. И накрая две уточнения упоменаваш някакъв си'Одрински договор, такъв няма - има "Адрианополски мирен договор", но те са два , единият от 1713, а другият от1829г. Няма "Кайнарджашки договор" - има'Кючук Кйнардийский мирен договор". Време е за кафе и помни РСОФОБИЯТА ти ...

    Коментиран от #60

  • 49 Лулу

    13 4 Отговор
    На руснаците не им искам нито меда нито жилото.п Бях там в командировска и видях, че те не признават никой освен себе си. Имперското величие им се насажда. Ноооо излезте от голямите градове за да видите беднотията и базправието. Но върхушката са милиардери с палати в света.

    Коментиран от #51

  • 50 Хрис

    2 2 Отговор

    До коментар #47 от "фак оф рашъ":

    А по полека с тези псувни, очевидно си превъртял ! И помини няма вечен живот и ти евс някога ще навлечеш ДЪРВЕНО ПАРДЕСЮ!

    Коментиран от #53

  • 51 Гост

    3 9 Отговор

    До коментар #49 от "Лулу":

    Ами взимай заеми и плащай стари ф-16 с тях. Икато закъсаш, да не забравиш да обвиниш руснаците.
  • 52 Грую

    2 7 Отговор
    Почему в Болгарии ест пъдарная економика!
  • 53 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #50 от "Хрис":

    Спокойно, те ВЕЧЕ пикаят газ. :D
  • 54 Анонимен

    6 1 Отговор
    Е дай да си сринем валутата, щото на руснаците им е скъпо. И в Русия никак не е евтино, от години гледам екскурзии до Санкт Петербург, цифрите са сериозни, това са най-скъпите от всички оферти
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Антисоциалист

    7 0 Отговор
    Господа, г-н Медведев заблуждава -няма причина стабилността на националната ни валута да пречи на руските туристи. Има причина нестабилността на руската валута да им пречи - обезценяват се приходите и спестяванията им. Руският народ обеднява, а руските мафиоти не са туристи в България, а собственици на имоти.
    Има други причини, отблъскващи туристите от България. В Черноморието ни те са и природни и човешки. Морето ни е по-студено и по-неспокойно от гръцкото и турското; водата е опасно замърсена с нечистотии - пречисване на отпаните води почти няма, а "нашите" бизнесмени по Черноморието ни са диваци в сравнение с гръцките и турските. Някои предимства имаме в планинския туризъм, но "зелени" и "червени" сили организирано спъват развитието му, следвайки заповедите на родните мафиоти.
  • 58 antimediator

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "Руски турист":

    Колкото по -малко руснаци в България , толкова по-добре!
    Да вземат да си привържат безценната рубла за юана и да ходят на море в Китай.
    Нямат за приятел една нормална държава , а тръгнали да се правят на империалисти, да ни обясняват нещата щото много ги разбират !
    Само че, скоро ще гризнат дървото и ще станат по-сговорчиви .
    Руският газ ще ни излезе много скъп, както е и в момента.Същото се отнася и за Белене.
    Като загробим едни 10 милиарда долара в Белене и дадем поне още 5 за лихвите така ще ни излезе направо без пари и понеже ще е в излишък ще си го затваряме в буркани !
    Да живее дружбата между българския слон и неговия по-голям брат -руския слон !
  • 59 487

    0 0 Отговор
    Че те руснаците пари имат ли :D :D
  • 60 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "Хрис":

    Иван Иванович Дибич-Забалкански, по рождение Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич-„Българи! Стоете си мирни, че ше обърна топове да ви избия аз!“ и праща 200 казаци да арестуват кап. Мамарчев.........Няма що, "голяма любов".