Last news in Fakti

6 Март, 2019 10:12 3 986 18

Стани, стани, юан балкански!*

  • русия-
  • българия-
  • туризъм

Или да съблазним руските туристи

Стани, стани, юан балкански!* - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Туристическият поток от Русия към България през последните години се е понижил с 25%. Основната причина за това е, че българският лев е привързан към еврото. Това от своя страна прави лева много стабилна валута през последните 5 години”, каза икономическият министър на Русия Максим Орешкин. Премиерът Дмитрий Медведев в най-добрите традиции на руския държавнически хумор посъветва домакина си Бойко Борисов да помисли да привърже българския лев към китайския юан.

Решението за въвеждането на Валутния борд в България беше стратегическо. Обвързването на лева с германската марка, а след това с еврото позволи на родината ни да избере предвидим път на икономическо развитие.

Резултатите от това са еднозначни. Според Националния статистически институт, общо 522 085 души от Русия са посетили България през 2018 г. От тях обявилите, че идват само за почивка са 471 649. Смята се, че 300 000 апартамента в България са собственост на руснаци.

Пак според НСИ, броят на гостите от ЕС е 7 250 365 - т.е. близо 14 пъти повече.

Освен от ЕС, повече хора в България са влезли от Турция, Македония, Сърбия. От Украйна са малко по-малко от руските - 487 400, а от Израел са 245 567 души. От целия останал свят са над 850 хиляди.
С други думи - приказките за огромния брой руски посетители са най-обикновен мит, докато статистиката показва ясно откъде идват най-много хора е България - от Европейския съюз.

Колкото по-бързо се отърсим от митовете, толкова по-добре. От години един от основните проблеми на българския туризъм е обслужването. Всеки, който е почивал в чужбина, вижда голямото изоставане на родните ни хотелиери от конкурентите ни. Да си признаем - Черноморието ни предлага къс сезон спрямо Турция, Тунис, Гърция или Кипър.

Има ниши, които можем да развием. Една от тях е зимният туризъм. При това богатство от планини правителството, бизнесът, зелените организации и общините трябва да седнат на една маса и заедно да разработят стратегия за развитието на планинския туризъм. София „се гушка в планина“, но да се карат ски на Витоша с всяка измината година се превръща в предизвикателство с остарялата инфраструктура.

Позор е София да не говори за възстановяването на Минералната баня в центъра на столицата, а да мисли как да я превърне я в музей, я в конгресен център.

България е една от трите най-богати страни на минерална вода на планетата Земя. На второ място е след Исландия по дебит - всяка секунда около 5000 литра вода бликат от земните недра на родината. Страната ни е истински природен рай!

Но, този потенциал също не се използва...

Да благодарим на Дмитрий Медведев като любезни домакини за съвета за лева и юана. Но, мерси, оставаме вързани с еврото..... И да престанем да бленуваме за рускините по бански на плажовете... Да изхвърлим брошурите за Золотые пески! Руснаците не са по-различни от българите.... Освен пясък и слънце можем да им предложим спиращи дъха планински гледки, отпускащите ласки на минералните басейни и позабравеното българско гостоприемство...

*Заглавието е заемка от Любен Дилов – син!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Я пак?!?!?

    33 28 Отговор
    От Украйна не ги смятай чиче-сменят чаршафите...От Турция са просто тьргаши-а не туристи...За западняците вече има легенди-пияни свине -всички сме ги виждали...Та "размислите и страстите" ти не хващат декиш...
  • 2 gnom

    38 18 Отговор
    Така е! Да не ги гледаме руснаците! Ама така да запитам, за един приятел? Тези многобройните от запад, колко имота купиха в България?? Сиреч, какво точно инвестираха и направиха тук? Щото пияни немски и шведски свине се наситихме да гледаме!
  • 3 Кирил

    27 25 Отговор
    Причината е обедняването на рашизма.парите отиват по кражби и агресии
  • 4 Киро

    31 23 Отговор
    Деньги нет! Това е причината. Путенката им стопи запасите!
  • 5 Татко ти

    25 16 Отговор
    Не знам какво са броили от НСИ ама по морето се чува само руски през лятото.Навсякъде е пълно с руснаци и румънци,тук там някой поляци,украинци,а германци и англичани са единици,това по северното черноморие.По южното е същата работа,само дето пиените и опикани англичани са малко повече.

    Коментиран от #8

  • 6 Бай

    23 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България е една от трите най-богати страни на минерална вода на планетата Земя !!!!!!!!!!!!!!!! САМО ВИЖТЕ ЦЕНАТА И И СЕ ДА МИСЛЕТЕ АКО ДОБИВАХМЕ ПЕТРОЛ ДАЛИ ЩЕШЕ ДА Е ЕВТИН КАТО ВЪВ ВЕНЕСУЕЛА ИЛИ РУСИЯ !!!ТОВА Е ЗАЩОТО СИ ПРОДАДОХМЕ ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА НА 3 СТРАНИ
  • 7 Руските свине

    9 17 Отговор
    да вържат рублата за юана. защото скоро една бира в Масква ще струва 5 юана.
  • 8 Емил

    16 16 Отговор

    До коментар #5 от "Татко ти":

    Чува се само руска реч, защото са прости, некултурни и се държат като цигани!

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Хахото

    24 6 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    Щото пияните шведи и англичани са умни, културни и възпитани. Май някой възпитан швед беше ритнал една камериерка.
  • 10 голям смях

    17 14 Отговор
    Вижте група от Руски туристи пуснати в мол или голям супермаркет Ще ви се изпълни окото от овце блъскащи се и пререждащи се говорят на висок тон нахални като лайняните конски мухи

    Коментиран от #13

  • 11 Голям прос

    9 11 Отговор

    До коментар #8 от "Емил":

    С мен не се държат така, защото знам руски, културен съм и не съм циганин

    Коментиран от #15

  • 12 Гъдьо

    12 3 Отговор
    Руснаците са едни от малкото туристи които хвърлят пари извън all-inclusive хотелите. След като нещем пари наготово, някой друг ще ги вземе.
  • 13 663

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "голям смях":

    Със същия успех може да видиш и поведението на българите в аналогична ситуация.
  • 14 Гост

    9 2 Отговор
    Бедните руснаци не идват вече в нашите курорти. Търсят нещо по евтино, Хърватска, Гърция. То и българите нещо не ходят на нашето море вече.
  • 15 Реалист

    6 7 Отговор

    До коментар #11 от "Голям прос":

    Сам си отговори - орките не знаят други езици или страдат от комплекса да се чуват навсякъде. Ти си бил един от малкото които им правиш душевна ...разтривка под кръста като се опитваш да им говориш на единственния език който знаят. И СА БИЛИ ПИЯНИ КАКТО ВИНАГИ.
  • 16 БСП

    2 3 Отговор
    Значи, за да идват руснаците в България, трябва да построим социализма, тогава подобно на Венецуела, ще има хипер инфлация, и на братушките ще им е изгодно да идват да почиват в България.
    С други думи Медведев казва, за да е добре Русия и братските взаимно отношения, българите трябва да имат скапана икономика
  • 17 Венциславее

    0 0 Отговор
    Той юана ако стане няма да ни стигне вазелина.ама ти може и да искаш да те боли.
  • 18 ТОЧКАТА

    2 1 Отговор
    ЧУДНО...Хвалиме западните свине дето ни ритат в главите!!!! и плюем руските свине дето си ОСТАВЯТ ПАРИТЕ И ИНВЕСТИРАТ тук....ОООО ,спомням си---и на рейгън му направихме паметник...Ееее,нема такава територия...ТО по време на Русия бееееме ДЪРЖАВА....