Отидете към основна версия

21 355 48

Защо за Цацаров може, а за Лозан Панов не?

  • апартаментгейт-
  • сотир цацаров-
  • лозан панов-
  • бойко борисов

Широко затворените очи станаха реципрочна услуга между властта и Прокуратурата

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Вчера министър-председателят Бойко Борисов в негов стил подсказа на поредните замесени в Апартаментгейт, че е по-добре да се оттеглят или да излязат в отпуск. Подобно нещо, разбира се, не кореспондира със закона към този момент, но в нашата държава думите на Борисов имат сходен статут. Заръката бе отправена към председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев, заместник-главния прокурор Борислав Сарафов и председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. Почти мигновено излезе информацията, че Пламен Георгиев изпълнява безропотно и излиза в дълъг отпуск. Последва същото от Сарафов, а Панов отказва да се подчини.

Действието бе направено в стила на Борисов. Той предполага към уеднаквено действие и поставяне под общ знаменател нa различни случаи, всеки от които има собствена специфика. Случаи, които обаче изглеждат по еднакъв начин за средностатистическия ментално български избирател. Какъвто е и таргетът на Борисов. И не на последно място - водещо е това дали съответният случай е раздухан от медиите. Сякаш само тогава съществува.

Борисов казва, че всички замесени в този скандал би следвало да предприемат действия, подобни на неговите съпартийци Цветан Цветанов и Цецка Цачева. Какво точно предприеха те при положение, че Цветан Цветанов не спира всеки ден да се натрапва на обществото по един или друг начин с публични изяви, е отделен въпрос. Остана обаче усещането, че Борисов отново уж е справедлив, а всъщност избирателен. Защото списъкът му отвчера трябваше да започва с главния проверяващ, а именно Сотир Цацаров.

Това, че угодно медиите забравиха точно в този момент да подминат скандалната сделка на Сотир Цацаров и съпругата му Меглена означава ли, че тя не се е случила, г-н Борисов? Нека припомним. През 2008 г. съпругата на Цацаров - нотариус Меглена Цацарова, заедно с друг пловдивски нотариус Адела Кац, придобива парцел според нотариалния акт на цена от 1000 лева. Цацарова съответно внася данък за него при сделката от 10 лева. Не щеш ли впоследствие се оказва, че от страна на
продавачите на имота има некоректни документи и Цацарова и Кац завеждат дело срещу продавачката, за да си върнат парите. Тук идва вторият скандален факт. В съда двете претендират за 60 921 евро, каквато е реалната цена на имота. Т.е. те фактически признават за извършено данъчно престъпление, вписвайки в нотариален акт цена над 120 пъти по малка от действителната. И то правят това признание в съда. Абсолютен парадокс, останал без никакви последствия. Впрочем наскоро за случая пред ФАКТИ разказа и пловдивският адвокат Михаил Екимджиев. Още по-любопитно е, че въпросният случай става известен преди Цацаров да стане главен прокурор, но това явно не е пречка за неговата кариерно развитие. За което впоследствие се предполага, че е редно да се върне услугата широко затворени очи.

Още по-шокиращо е настоящото мълчание около Цацаров, предвид избождането на очи за абсолютно същото нещо на председателя на ВКС Лозан Панов. Жена му си била купила апартамент на по-ниска цена. Само че тук има една съществена разлика, която не е в полза на Цацарови. Към момента на деянието Цацарови вече са съпрузи, докато Лозан Панов дори не е познавал бъдещата си жена. И като напълно съпричастен към деянието би трябвало днес медиите да са особено кресливи по повод Цацаров и искането за оставка. Точно обратното - определени кръгове стават и лягат с Лозан Панов в устата. Защото настоящия скандал им дойде дюшеш най-накрая да намерят нещичко за което да се хванат с цел елиминиране на неудобния Панов. Единственият трън в петата на иначе идилично смазаната машина на властта, наречена българска съдебна система. И знаейки това, Панов вече показа, че няма да се даде без бой. Защото битката тук не е за морал, а за власт. И който не разбира това е крайно време да го проумее.

Време е и Борисов да наруши тишината. И след като е казал "А", да каже и "Б". Защото се оказва, че главните разследващи в тази държава са самите те закононарушители. Главният прокурор, заместникът му, председателят на КПКОНПИ...Звучи като виц или тъжна шега, но не е. Някак точно за тези хора това се очакваше. И е време гласоподавателите да започнат да се ориентират кои са добрите и кои лошите. А когато министър-председателят мълчи за едните, то сам се издава, че е част от тях. Няма как да е иначе, когато именно Цацаров трябва да разследва Цветан Цветанов - виртуозът в байганьовото правене на избори. И точно сега Борисов не иска да ядосва главния прокурор, ако иска отново повечко гласове, без значение как са набрани. Така че от Цацаров дълъг отпуск не очаквайте. До след изборите, когато мандатът му изтича ни лук ял, ни лук мирисал.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини