Отидете към основна версия

7 217 91

Калоян Паргов пред ФАКТИ: Обществото се събуди, БСП е единствената алтернатива

  • бсп-
  • калоян паргов-
  • евроизбори 2019

"За победа над ГЕРБ търсим подкрепа и извън твърдото ядро"

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На заседание на Националния съвет в неделя БСП определи състава на листата с кандидати за евродепутати. Споровете и дискусиите бяха разгорещени и продължиха рекордните 9 часа. В резултат на това предложената от председателя на БСП Корнелия Нинова и одобрена от Изпълнителното бюро на партията листа беше променена. В нея не фигурираше името на председателя на ПЕС Сергей Станишев. След тайно гласуване членовете на Националния съвет пренаредиха листата. Така на второ и трето място бяха поставени млади и не толкова известни социалисти като народният представител Петър Витанов и заместник-председателят на "Милениум" Цветелина Пенкова. А председателят на ПЕС Сергей Станишев получи петото място.

За случилото се в неделя и за предстоящата кампания, която ще води БСП преди евроизборите на 26-и май от ФАКТИ разговаряхме с лидера на БСП - София и член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на социалистическата партия Калоян Паргов.

- Като член на Изпълнителното бюро, какъв е коментарът Ви за разнобоя при формирането на листата за евроизборите?
- Погледнато отстрани може и да прилича на разнобой. Имайте предвид обаче дългогодишните традиции в БСП и начините, по които се формират и взимат решения за една или друга политика. В партията има силно изразен плурализъм, има спорове и битки за защита на позиции и мнения. И това е нещо съвсем нормално. Наистина, отстрани може да изглежда като разнобой, но реално не е. В случая при формирането на листата с кандидати за европейския парламент за първи път в историята беше приложена процедурата за тайно гласуване. Случи се прецедент в неделя. Имаше различни мнения, предложения, виждания за това какъв да е съставът на тази листа, кой на кое място да бъде. А най-демократичният инструмент - тайното гласуване излъчи нейния състав и подредба. Оттук-нататък темата е затворена и вървим към подготовката и провеждането на европейските избори. Разбира се, целта ни е победата в тези избори.

- В крайна сметка, според Вас, най-добрият и оптимален вариант на листата ли беше избран?
- Решението за тази подредба на листата е на Националния съвет след таен вот, предшестван от 9-часова дискусия. И никой не трябва да се сърди на никого. Това е листата на БСП. Влизаме с нея в битката за победа на европейските избори.

- Не е ли странно председателят на ПЕС да е на едва пето място в листата за евродепутати на собствената си партия в собствената си страна?
- Голямо напрежение се създаде около това дали Сергей Станишев има място в листата. Съществуваха различни мнения в партията, но в крайна сметка след тайното гласуване Сергей Станишев беше поставен на 5-о място. Неговото присъствие в листата на Коалиция "БСП за България" за предстоящите избори е ясен сигнал за европейската принадлежност на партията като част от политическото семейство на европейските социалисти.

- На 2-о и 3-о място в листата бяха поставени недобре познати лица. Не е ли голям риск за БСП това? Не Ви ли смущава фактът, че №3 Цветелина Пенкова е участвала в проект на Слави Трифонов?
- Да, наистина, при тайния вот на първите две места след водача Елена Йончева бяха поставени млади хора. Единият - Петър Витанов, е депутат от 25-и МИР. Той е експерт по международни отношения и международни финанси и вече две години е народен представител от групата на "БСП за България". След него, под №3 в листата, е Цветелина Пенкова, която е заместник-председател на клуб "Милениум" - организацията на млади българи, които са завършили престижни университети и работят в авторитетни компании в Европа и по света. Изключително амбициозен и интелигентен човек с отлични познания по икономика и финанси. Да, участвала е в кастинг за проект на шоумена Слави Трифонов. По всичко личи, че политически проект на Слави Трифонов няма да има. А Цветелина Пенкова е дългогодишен член на БСП, беше номинирана за кандидат за евродепутат, а след тайния вот в неделя Националният съвет ѝ отреди третото място в листата.

- Вътрешните несъответствия в партията не оставиха ли единствено объркано усещане у избирателите близо месец преди евроизборите?
- Съществуват няколко риска пред БСП сега и трябва да се справим с тях. На първо място са посланията, които трябва да започнем да налагаме, след като избрахме листата. Ние ще заложим на нещо, което липсва в България и с него може да обясним голяма част от проблемите в страната. Имам предвид липсата на справедливост. Вторият риск, с който трябва да се справим, е да не допуснем разединение след подреждането на листите, тъй като имаше огромно напрежение. Точно това неведнъж е било огромен препъникамък за БСП. Според мен тайният избор сега не остави съмнение у никого, че изборът е бил прозрачен и че е отчел мнението на всички в Националния съвет, в който е представена цялата партия. Затова не бива да има сърдити или обидени. Трябва да влезем в кампанията единни. Все пак, листата изразява мнението на членовете на Националния съвет, което трябва всички да приемем и с тази листа да направим необходимото, за да спечелим европейските избори.

- Как ще мотивирате симпатизантите си и този път да гласуват?
- На 20-и април ще представим официално листата по начин, по който досега не сме го правили. Ще бъде изненада. На 24 април листата ще бъде представена пред софийския актив на БСП в Зала 3 на НДК от 18,00 часа, а на 1 май ще съчетаем традиционното митинг-шествие по случай празника на труда с откриването на предизборната кампания. След това всички кандидати за евродепутати ще се впуснат в предизборни обиколки в цялата страна. Това, което искам да кажа на всички членове и симпатизанти на БСП е, че изборите на 26 май не са само за европейски парламент и за бъдещето на Европа. Тези избори имат и национално значение. Те ще определят хода на политическия процес в България. Ще решат дали да има промяна на това управление и на модела, който то налага. Очевидно е, че е нужна такава промяна. Показаха го и протестите в последната година. Гражданското общество се събуди, хората започнаха да търсят правата си. Те искат промяна и показват това тяхно желание с редица протести всяка седмица. А изборите на 26 май може да бъдат израз на тази промяна чрез победата на единствената алтернатива на управляващите от ГЕРБ в лицето на БСП. Затова призовавам всички членове и симпатизанти да вземат активно участие в тези избори. Те са предимно битка на твърдите ядра. Но на нас ще ни трябва и сериозна подкрепа извън твърдото ядро, за да победим ГЕРБ на тези избори.

- Нормално ли е, според Вас, председателят на партията да обяви, че няма да носи отговорност за изборните резултати?
- Нормално е отговорността за подредбата на листата и за изборните резултати след това да я носи целият Национален съвет. Председателят, като част от този Национален съвет и като пръв сред равни, носи същата отговорност, заедно с националния и регионалните предизборни щабове, разбира се.

- Виждали ли сте ГЕРБ по-уязвими, откакто бяха създадени?
- През последните десетина години имаше немалко критични ситуации, в които ГЕРБ показаха уязвимост, но все не стигаше съвсем малко, за да може да бъдат победени. В момента лъсват огромните язви, недъзи и проблеми на модела на управление на ГЕРБ. Виждаме, че в ход е кризисен пиар и опити да се отвлече вниманието от съществени за обществото теми. Всичко това разкрива огромна възможност, която БСП и онези, желаещи промяна на този модел, трябва да използваме на изборите на 26 май.

- Вие от своя страна решихте да не участвате в надпреварата. Защо?
- Първо искам да използвам възможността, за да благодаря за десетките номинации, които получих за листата за европейски парламент. Моите ангажименти към Градската организация на БСП и към София не са приключили и предпочитам да се концентрирам върху работата си тук. Има още какво да дам и на Градската организация, и на София предвид факта, че предстоят и тежки местни избори. А изходът от европейските избори на 26 май в много голяма степен ще предопредели онова, което ще се случи през есента на местните.

- Неучастието Ви в листата за евроизборите означава ли, че е възможно да се кандидатирате за кмет на София наесен?
- Фактът, че не участвам в европейските избори няма нищо общо с други планове, за каквито питате. Аз съм председател на Градския предизборен щаб и ще водя партията не само в европейските, но и в местните избори. Веднага след 26 май започваме същинската част от подготовката за местните избори с подреждането на листата с общински съветници и издигането на кандидатурите за селски, районни кметове и най-вече за кмет на София. По традиция тези решения ги взима Градската конференция и нейните над 200 делегати.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини