Отидете към основна версия

4 146 85

Да не поругаваме 9 май!

  • eu-
  • денят на европа-
  • денят по победата

Европа има кървава история, но и дързостта да мечтае

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Читателю на ФАКТИ, днес е 9 май. Да коленичим. Тази дата събира както кървавата история на Европа, така и силата на Стария континент да гради своето бъдеще върху останките от най-кръвополитната война в най-новата история на човечеството.

Читателю на ФАКТИ, поклон на всички, които самоотвержено спираха настъплението на Хитлер към Москва. Без тях нямаше да го има днешният 9-ти май.

Защо да премълчаваме:

Хитлер и Сталин бяха най- лоялни съюзници.

На 23 август 1939 г. Третият Райх и СССР подписват Пакт за ненападение, известен като Пакта Молотов – Рибентроп.

На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война, която започва с нападението на Полша през септември 1939 г. и поделянето ѝ между Москва и Берлин.

Съюзът на Хитлер със Сталин позволява на Третия райх да окупира почти цяла Европа. В СССР пък се извърши най-уродливото избиване на елита на полската армия в Катинската гора. Зад това масово клане стои сталинската НКВД. През есента на 1944 г. Червената армия спира пред вратите на Варшава и позволява на Вермахта да се разправи с въстанието в гетото на полската столица.

Десетки полски пилоти пет години по-рано спират инвазията на Херман Гьоринг на Острова. През 1944 г. Сталин безапелационно отказва на американската и английската авиация да окаже помощ на въстанието в гетото на Варшава.

Видно е, че в 1944 г. Сталин спазва договорката от Пакта Рибентров – Молотов, че Варшава е в прерогативите на Третия райх.

Поклон за 9 май!

Да паднем на колене! Да се помолим за душите за загиналите при защитата на Брест, Киев, Ленинград, Москва, Одеса, Сталинград и милионите червеноармейци.

Да сведем глави пред Робер Шуман. Политикът прозрял, че след два кървави конфликта на най- Стария континент в света е нужна нова формула. В Залата на огледалата в Париж Европа погледна и видя своето кърваво минало, но и бъдещето на надеждата.

Да признаем! България и българите носят петното на Холокоста. Хиляди евреи от Македония и Северна Гърция заминаха за газовите камери на Третия райх със съдействието на БДЖ. Това е исторически факт. Не можем да се хвалим със спасени души, ако е за сметка на други. Да сведем глави пред паметта на депутата Димитър Пешев, софийския митрополит Стефан I Български, пловдивския митрополит Кирил и стотиците българи, които отвориха сърцата си за техните съседи – евреи и не позволиха те да бъдат депортирани в газовите камери.

9 май винаги ще ни връща към миналото, за да градим бъдещето.

Българи, вдигнете глави. Днес е 9 май. Бъдещето е в нашите ръце.

Днес Европейският съюз отново е пътеводна светлина. След столетия на войни и бедствия заветът на Френската революция – свобода, равенство и братство е въплътен в днешна Европа.

Декларацията на Робер Шуман оцеля и инвазията на съветските танкове през 1953 година в Унгария, през 1968 г. в Чехославакия и военното положение в Полша през 80-те години на миналия ХХ в.

Заветите на Робер Шуман оцеляха. Разширяването на ЕС. Стратегията за Западните Балкани са живото доказателство за духа на Европа.

9 май е. Честит празник!

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • 9 май. Смисълът на величието (СНИМКИ)

    Първата световна война завършва с поражение на Централните сили. Австро-Унгария се разпада, Руската империя престава да съществува, както и Османската ...
    13.05.2019
    4 302
    95
  • Федерална Европа или Европа на отечествата

    „Обединена Европа или Европа на нациите“ е въпросът, с който Брюксел прави опит да се форматира целият т.нар. публичен дебат преди евроизб ...
    08.04.2019
    2 600
    27
  • Арогантен ли е Западът? Просител ли е Изтокът?

    Главният проблем са не бежанците, а масивното обезлюдяване на Източна Европа, твърди Иво Мийнсен в един много интересен анализ, публикуван в швейцарск ...
    05.08.2018
    1 481
    14
  • Осем лъжи за ЕС

    За ЕС циркулират какви ли не лъжи и заблуди: че се разпада, че се ислямизира, че е бюрократично чудовище, че е под диктата на Берлин и Париж. Тук опро ...
    06.06.2018
    3 004
    22
  • Калфин: Ще има промени в мотора на Европа

    Който не вижда възхода на национализма, не разбира какво става в Европа. Аз особено се притеснявам от национализма на Балканите, защото той винаги ...
    09.05.2012
    1 543
    3