Отидете към основна версия

8 902 23

Македония - прелъстена и изоставена

  • македония-
  • северна македония-
  • нато-
  • европейски съюз-
  • брюксел

Западната ни съседка няма да получи дата за преговори през юни

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През последните две години Македония се съгласи да сключи договор за добросъседски отношения с България и да сложи точка на спора с Гърция, като промени името си. И всичко това в името на членството в НАТО и Европейския съюз. Първото вече е факт, но за второто изглежда югозападната ни съседка ще трябва да почака, въпреки дадените от Брюксел обещания.

Обещанието, че през септември Бундестагът ще даде зелена светлина на началото на преговорите за македонското членство в Европейския съюз и поздравления за резултатите на правителството. Това са посланията, които министър-председателят Зоран Заев, според македонската делегация, е приел от канцлера на ФРГ Ангела Меркел на срещата в Берлин, която се състоя в четвъртък.

Германия обаче не е единствената, която бави процеса. Лидерите на Общността изглежда възнамеряват да отложат началото на преговорите за членство с Албания и Северна Македония, въпреки предупрежденията, че по-нататъшното забавяне може да подкопае продемократичните усилия за реформи и в нестабилния регион на Балканите.

Очаква се на срещата на върха в Брюксел следващата седмица европейските лидери да обсъдят кандидатурите на Албания и Северна Македония, но председателят на Европейския съвет Доналд Туск сигнализира по-рано тази седмица, че не всички страни искат да започнат преговори в момента.

„През последните две години Вашата страна даде всички правилни политически сигнали, които ЕС очаква от кандидатите”, каза Туск на среща с президента на Северна Македония Стево Пендаровски. „Но искам да бъда честен с Вас: не всички държави-членки са готови да вземат решение за започване на преговорите през следващите дни“, добави Туск.

Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини предупреди миналия месец, че Европа е на кръстопът, когато става дума за разширяването на Балканите. „Винаги казваме, че това е процес, основан на заслуги, така че когато заслугите се оценяват като положителни, трябва да бъдат признати“, каза тя.

„Неуспехът да се признае и да се отговори на обективния напредък ще навреди на доверието в Европейския съюз“, подчерта Могерини, добавяйки, че това може също да „подкопае стабилността и сериозно да обезкуражи по-нататъшните реформи“.

Не всички в ЕС обаче са срещу македонците. Президентите на Австрия и Словения Александър Ван дер Белен и Борут Пахор изразиха подкрепа за продължаване на процеса на разширяване на ЕС и за започване на преговори за присъединяване с Македония и Албания.

„За доверието към ЕС би било добре, ако в този случай предприемем мерки и не разочароваме хората в тези страни“, посочи ван дер Белен на съвместна пресконференция със словенския си колега във Виена по-рано тази седмица.

Резултатите от визитата на македонската делегация в Берлин даде повод на опозицията в страната да поднови атаките си към правителството на премиера Зоран Заев. От ВМРО-ДПМНЕ поискаха от министър-председателя да престане да манипулира обществеността и да напусне властта. „Република Македония за съжаление не получи дата за начало на преговорите през юни тази година, точно както не успя да получи и миналата година, когато Зоран Заев и неговите сътрудници го обявиха в правителствения самолет. Република Македония не получава дата, защото няма реформи, а престъпността и корупцията имат епидемични размери. Докато Зоран Заев е на власт, Република Македония ще търпи неуспехи. Зоран Заев трябва да излезе от властта, за да може Македония да продължи напред“, бе казано в изявление от ВМРО-ДПМНЕ.

Малко по-късно министърът на отбраната на Северна Македония и вицепредседател на управляващия СДСМ Радмила Шекеринска разкри, че партията ще обсъди възможността за провеждането на предсрочни избори на среща в Охрид, която ще се състои в неделя, 16 юни.

„В неделя Централният съвет ще проведе среща в Охрид и ще обсъди ситуацията след срещата с канцлера (на ФРГ Ангела) Меркел. Казахме, че се грижим за общото положение в страната. Имахме възможността да проведем парламентарни избори заедно с президентските, но не искахме да даваме алиби, казвам, че ги отложихме, защото искахме да видим какво ще се случи. В неделя в Охрид това решение ще бъде обсъдено от партийните органи“, обяви Шекеринска в предаването „Пътят към", излъчено по телевизия „Алсат-М“.

Така Северна Македония, която получи статут на страна-кандидат за членство в ЕС под името Македония през 2005 г., ще трябва да почака още за началото на присъединителните преговори. Колко точно остава неясно засега.

Редакция: Тереза Герова

Източник: "Фокус"

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 7 гласа.

Свързани новини