Отидете към основна версия

1 937 7

Жадни за власт спорят за Гоце Делчев

  • гоце делчев-
  • българин

Между игрище и стадион има разлика

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Създателят на Българската Социалистическа партия - Димитър Благоев е роден в село Загоричане, до Костур - Егейска Македония през 1856 година. Първата му статия е публикувана в "Македонски глас" в София. Гоце Делчев е роден през 1872 година в Кукуш - също в Егейска Македония. Отива да учи във Военното училище в София.

Припомням тези факти, защото спорът кой българин, кой македонец е напълно ненужен и вреден за всички! Лесният популизъм пречи на хората да мислят. Той ги прави слепи и глухи към фактите. Десетки, може би стотици хиляди са македонците, които тръгват към България да учат или работят. Много от тях участват в растежа и възхода на българската нация. Десетки са министрите от македонски произход. Казвал съм и пак повтарям: до фаталната 1945-46 година, разлика между българи и македонци няма!

Този абсолютно непродуктивен спор, със съответните претенции, заплахи и обвинения, се използва само за вътрешно политически дивиденти от жадни за власт хора в Скопие и в София!

Докато българи и македонци се дърлят за Пере Тошев, Даме Груев и Гоце Делчев, гърци и турци се хванаха гуша за гуша. Причината - са газовите залежи в морето пред Кипър. Турските сонди изпревариха гръцките и Ципрас вдигна шум до небето. Цяла Европа застана зад него и заплаши Турция със санкции.

Стадионите са за големите играчи. Там са прожекторите, танкерите и парите. Кварталните игрища - никой не пази. Там се играе на малки вратички с топка от парцали. Тях никой не полива.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини