Отидете към основна версия

40 090 237

Ясу, малака от Слънчака*

  • слънчев бряг-
  • плаж-
  • черноморие-
  • бетономорие

Българинът се умори да воюва срещу държавата за нормална почивка на родното си Черноморие

Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейският съюз съсипа сезона на българското Черноморие. Това биха казали скептиците от кварталната кръчма в коментар на новината за пустеещите плажове в Слънчев бряг.

Притеснително видео от плажа в Слънчев бряг набира все по-голяма популярност в социалната мрежа „Фейсбук“. На него мъж заснема плажа, който е изключително празен, шезлонгите и чадърите не се ползват почти от никого, а малко повече хора има единствено край брега на морето.

Липсват туристи на българското Черноморие – гърмят медиите. Това е логична стъпка от солените цени за шезлонг и чадъри на плажа.

Във „Фейсбук“ групата „Произведено на село“ се появи снимка от касов бон – 40 лв. за шезлонг. При тази цена не е нужно да смятаме, ако наемем и чадър.

Скандалната цена е за плаж Flores beach, който се намира на къмпинг „Черноморец“.

Миналата година средната цена за шезлонг по Южното ни Черноморие беше около 10 лева. Какво е наложило скокът от 4 пъти на цената само за година?

ФАКТИ редовно следи скандалите в летния ни туризъм.

Миналата година ресторантьорската мисъл, завършила „Балкантурист“, измисли такса стол в заведенията си.

Гръцките ресторантьори все още не могат да излязат от шока. Изпаднали в дълбок шок гръцките сервитьори продължават да се грижат за удобството на посетителя, а не като на дойна крава, каквато е напредничавата практика по родното ни Черноморие.

Две фрапета е цената за два шезлонга и чадър на гръцкото Егейско море. Цените на хотелите не са по-високи от българските. Ако се направи ранна резервация едно четиричленно българско семейство почива много по-изгодно на гръцкото море, отколкото в България.

Едва от тази година българското министерство на туризма започна кампания за трета почивка с намаление.

Повече от десетилетие семейно почиваме в Гърция. Редовно ползваме отстъпка от хотела като редовни посетители. При настаняване и напускане за децата има комплименти от хотела.

По родното Черноморие продължава да се гледа на туриста от принципа „ден година храни“.

Бетономорието по красивата ни морска ивица е еманация за трудните години,

които очакват морския ни туризъм.

Това няма да е прецедент за индустрията. През миналия ХХ век Испания мина през същата криза. Бетонира морските си комплекси, за да ги разруши по-късно, преди да се превърне в наши дни отново в желана туристическа дестинация.

Същото очаква и мегакомплексите, които превзеха дюните и красивите кътчета по морето.

Връщането към нормалността в морския ни туризъм ще отнеме най-малко десетилетие. Сметката ще бъде платена от местните общности.

Българите ще продължат да се изнасят за лятната си почивка в чужбина. Това е нормално държавата се отнася към тях като мащеха, а към собствениците на бетоновите комплекси като орлица – хранилница.

Последните законови промени, които налагат солени глоби за свободно къмпингуващите и си затварят очите за незаконното строителство, са ясен пример за политиката на държавата в морския ни туризъм.

Вече се чуха оправданията, че Турция се връщала на туристическия пазар. Само, че южната ни съседка отдавна е на пазара и активно работи с регулации и мерки, да не се презастроява крайбрежието ѝ. Ще има доста оправдания за лошия сезон, но трябва да си признаем, че алчността, липсата на визия и обслужване на туристите са само върха на айсберга от проблеми, които трябва да решим.

Българинът се умори да воюва срещу държавата за нормална почивка на родното си Черноморие. Повече от десетилетие правителството и черноморските ни кметове охотно подкрепят ламтежа за бързи печалби от мега хотелски комплекси и солени цени за шезлонги и чадъри.

Това е горчивата истина за разроните дюни, за които няма още наказани...

А, за пустеещите плажове... Ясу, малака от Слънчака!*

*Непреводима игра на думи от Беломорието

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 148 гласа.

Свързани новини