Last news in Fakti

3 Юли, 2019 11:47 2 941 17

Стари договори били виновни за скъпата сянка на морето ни

  • плаж

И у нас вече се въвежда практиката да не се плаща за чадър и шезлонг, а де се ползва сянка срещу консумация

При по-старите концесионни договори няма ограничение на максималната цена за чадър и шезлонг. Така коментира началник на отдел „Контрол на концесионната дейност” към Министерство на туризма Василка Цанева касовата бележка за 70 лв. за сянка на плаж „Каваци”, която предизвика възмущение в социалните мрежи.

Тя допълни, че непрекъснато се правят проверки на концесионерите на българските плажове.

„Проверките са много строги, от 1 юни до 1 юли минаха първите проверки и всички цени са отразени на интерактивната карта на Министерство на туризма. Пазарът определя цените. Има разнообразие от плажове – някои са с нови договори, други са със стари”, посочи Цанева и допълни, че инспекторите следят стриктно на плажовете да са със 50% свободна зона за разполагане на плажни принадлежности.

По думите на Константин Занев от Институт за анализи и оценки в туризма, цените за чадър и шезлонг не са нормални.

„Виждаме как българина има едни очаквания за лоялност към Гърция, а не към България. Защото там знае какво ще получи за парите си и какво качество ще получи. В България никога не знае какви нови промени ще има. Започваме да губим българския турист”, коментира Занев.

Представителят на Министерство на туризма заяви, че има и по-евтини цени за чадър и шезлонг, като даде пример с плажа „Бургас-Север”, където цената 1,20 лв., а на „Поморие-Централен” – 3,60 лв. „Когато се прави сравнение е редно то да се прави между големите курорти в Гърция и България, между малките населени места в Гърция и у нас”, каза Цанева.

Експертът допълни, че и у нас вече се въвежда практиката да не се плаща за чадър и шезлонг, а де се консумира храна и напитки към определено заведение, което предлага сянка. Константин Занев посочи, че е необходима устойчива концепция за развитие на туризма и адекватни цени.

„Всичко е свързано – заведения, плажове. Ние разчитаме от 10 юли до 15 август да направим целия си летен сезон. Всички разчитат да изкарат много пари. В Гърция обаче има един дълъг сезон, който е свързан с добро промотиране и маркетинг. Нашият туризъм беше на автопилот”, посочи Занев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кога

    24 1 Отговор
    А кога ще почнат концесионерите да ни плащат, за да им ходим на плажовете?
  • 2 Ники

    9 8 Отговор
    Аз ходя в Гърция , ама не е заради цената на шезлонга ... Цените не могат да се определят от държавата и всеки си е в правото да слага каквото иска ... от държавата се иска да оставя достатъчно свободна ивица ... малко се спекулира и в двете посоки ... в Гърция в момента ... по хубавите хотели са по 400 Евро на вечер ... Писна ми да гледам как хората мерят най скъпото в България с най-евтиното в Гърция ... Аз до сега в Гърция на евтино не съм бил а съм там почти всеки уикенд ... тук говорим за хора дето носят хладилната чанта и сядат на шезлонги и пият по 2 фанти ... и пикаят у водата и акат по храсти и химически кенефи ... и се кефят колко тънко са минали ... Баница си купих хора 20 ЕВРО дадох като за 3 ма ....
  • 3 стоян

    15 0 Отговор
    В Гърция за 5 евро сервитиорка ти носи кафе фрапе със бутилка вода- и дори шезлонгите са по удобни защото са с мрежа
  • 4 Каква е цената на концесията?

    11 0 Отговор
    Колко получава слугата Ангелкова и колко Цар Бойко Първи?!
  • 5 ЗАКОНОТВОРЕЦА КИРИЛОВ

    8 1 Отговор
    Ами да им презаверат договорите , цената е 6лв. на чадър и 5 на шезлонг, аз ли да ги уча, как се лекуват мутренски договори, стратегическа цена ,за устойчива държавна туристическа политика налага промяната на всички договори, поради членството ни в ЕО.
    Хайде Валери Симеонов дай едно рамо на законотворците ...
    За да крадете намирате невероятни текстове за поправка на закони, а не искате да ги използвате в полза на гражданите, ало
    Данаил Кирилов четеш ли предложенито, като рамка на йерархичната и институционна законова уредба от вътрешно партиен тип...давай Кирилов, покажи муск-Оли иначе на есен си при Цветан Цветанов и тогава ще полудее законодателството в РБ.
  • 6 Който определя правилата ,

    6 0 Отговор
    Носи вината, а не изпънителят! Нооо, ни будалкат!
  • 7 пляс пляс педалите

    7 0 Отговор
    е колко да са стари тези договори 2, 4 8 или 10 г. че кой ги сключваше тогава? не бяха ли същите дето ги сключват и днес. тия ни взеха за мезе - че сме слабоумни и помним по-зле от маймуните. ай сиктир бе.
  • 8 глупендери

    6 0 Отговор
    От "института за анализи и оценки в туризма",УСТАНОВИЛИ че цените за чадър и шезлонг не са нормални.Колко трогателно само тц.тц.тц.тц...Чак и те са го установили.И сега кво прайм?
  • 9 едикойси

    2 0 Отговор
    Така да уточним реалните цени са между 4 и 10лв .Нямало ограничение за качването на цената.Проблема даже не е в договора а управниците които си мислят ,че колкото и да надуват цените хората ще им ходят.Предвид че имат свръх конкуренция в Гърция и Турция това е лошо управление нищо повече .
  • 10 Курортната такса

    3 0 Отговор
    Не им стигна и въведоха концесията. После кой им напълни гащите? Кой съсипва туризмът? Правилата на играта, определени от Закона!
  • 11 ДДС

    1 0 Отговор
    Такова е положението и по-лошо ще става. За да се изплатят тези самолети всичко през носа ще ви излезе. Къде със стари договори, къде с нови закони/заеми , всичко се прави да се пълни държавната хазна. Така Буда ще може да раздава от крачола безотчетно на послушковците, ще сключва договори без да сте съгласни и ще троши пари по скапаните магистрали. Всичко: такси, застраховки, глоби, билети, заплати що минава през касов бон отива за самолети, курвети, ракети и ОРЪЖИЕ. Няма за лекарства, за болници, хората сами събират пари за водопроводи и пътища. Гласувайте за ГЕРБ - по една американска тенекиена каска ви е гарантирано!
  • 12 Кака василка

    2 0 Отговор
    Василке вашите гавази и некомпетентни проявяващи , които не могат да различават спасител от градинар.какви проверки какви 5лв обслужвате интереси на едни братя моля за оставки всички вие начело с кон Ангелкова
  • 13 гост

    1 0 Отговор
    А този експерт защо не обясни на каква база се плаща 1.20 за чадър, което смятам за напълно нормално, а на друго място 40лв? За толкова разбирам да отдават шатри и с включени студени напитки на някой частен плаж, добре, тогава да е такава цената. Или пък плажа да е невероятен и да иска стотици левове поддръжка дневно, да. Добре, тогава съм съгласен. Не съм съгласен през няколко километра да има такива огромни разлики за едно и също нещо. Да, губите изключително много туристи и то не само български. Мръсното море и вливащите се в него фекалии са основната причина, мутро-иснудването следва, след това са инфраструктура и отвратително обслужване и храна. Но явно това е угодно на управата и те са доволни щом раздават разрешения и концесии.

    Коментиран от #16

  • 14 Сагата с туризма

    0 0 Отговор
    е ясна вече и ще отшуми. Но какво представление ни чака с тока ... не ми се мисли.
  • 15 FtF

    1 0 Отговор
    К'ви стари договори, к'ви 5 лева? Като почнете да строите магистралите и по 10 анекса добавите после, а тука с некви плажове ми се габаркате. Истината е една , пълно е с некомпетентни кадри по всички министерства, агенции и ..... На такива места се поставят хора с опит и знания , а не партийни членове. Да попитам само, защо Мин. на Земеделието не е направило все още офис за консултация на земеделци искащи да участват за субсидии от Европа , а се толерират посреднически фирми вземащи огромен процент от отпусканата субсидия ? Това е само един пример ,а колко са другите...
  • 16 Учуден

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Само не разбрах, кой ти пречи да ходиш на плажа където е чадъра 1.20 лева?
  • 17 джоджен

    0 0 Отговор
    ЯСУ ,ЯСУ БЪЛГАРИЯ.ЯСУ АМА ДРУГ ПЪТ.ПОЗДРАВ ОТ СТАВРОС,ГЪРЦИЯ.Шезлонг и чадър =1 фрапе=1.5 евро.Паркинг=0лв.УСПЕХ БЪЛГАРИЯ.Стек вода във Гърция от 1.5 л-4 бр.=0.95евро ,във България 1 бр.вода 1.5=11.50 лв.Никога няма да харча парите си във България,никога.ТОП ПЛАЖ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове