Отидете към основна версия

27 253 213

БСП, не ви ли е поне малко неудобно?

  • бсп-
  • санкции-
  • русия-
  • отпадане-
  • нов главен прокурор-
  • мълчание-
  • корнелия нинова-
  • мнение

Цинизъм е да искаш санкциите срещу Русия да отпаднат

Източник: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Във вчерашния последен ден за тази парламентарна сесия, от БСП напомниха за себе си, за своя генезис и за истинската си същност на партия, която винаги се е опитвала да брани преди всичко руския интерес или минимум поне да се ''сложи'' на Кремъл. Парламентарната група на социалистите внесе проекторешение в деловодството на Народното събрание, с което иска българският парламент да се обяви срещу санкциите наложени на Русия от цивилизования свят в лицето на Европейския съюз, а и САЩ като отделен субект. Един такъв евентуален акт следва да задължи председателя на Народното събрание да го обяви пред Европейския парламент и парламентите на другите страни членки на Съюза.

БСП, не ви ли е поне малко неудобно? Въпросът е по-скоро реторичен.

Да предлагаш санкциите срещу Русия да отпаднат e по принцип доста лоша идея, но да го сториш в момент, в който същата тази Русия гази безцеремонно демокрацията, правата на гражданите си и репресира хиляди, които са си позволили да излязат на протест, това вече не е просто проява на лош вкус от страна на Българската социалистическа партия, а чиста проба цинизъм.

БСП, харесва ли ви държава, в която на абсолютно мирен протест, полицията арестува близо 1400 души, докато същите протестиращи са с високо вдигнати ръце, показвайки, че не желаят конфронтация с полицията? Нинова, БСП, в качеството ви на ''уж'' опозиция, симпатична ли ви е съдбата на руската опозиция, на която не се позволява да се яви на избори и на която лидерът е осъден на 30 дни административен арест, защото е призовал към протест? Наистина, кажете, харесва ли ви всичко това и поставяте ли се на тяхно място?

Кадър на протестиращите в изминалата събота московчани, които демонстративно показват, че не искат конфронтация с полицията:

Ако сте демократична партия, каквато твърдите, че сте, то би трябвало да сте едни от първите, които да осъдят терора над руското гражданско общество, а не да предлагате отмяна на санкциите срещу приближени на Кремъл лица. Мълчанието и на другите политически формации в България относно погазването на демокрацията в Русия, също е доста притеснително. Другата голяма заблуда е, че тези санкции силно възпрепятстват икономическите ни взаимоотношения с Русия. Това напълно оборва ''икономическия'' мотив на предложението за отмяна на санкциите. Те, санкциите, са наложени на определени руски граждани, а не на целия руски народ, така че едва ли те са причина за отлив на руски туристи от българското Черноморие. Дори за момент да се абстрахираме от случилото се през изминалата събота в руската столица Москва, забравихте ли вие социалисти за анексията на Крим от страна на Русия? Анексия, която е в пълен противовес с международното право. Забравихте ли и за случая ''Скрипал''? Ако сте - хубаво е да си припомните тези неща.

Освен с тези си вчерашни действия, БСП доста дълго си мълча по темата за избора на нов главен прокурор. С това си мълчание Българската социалистическа партия напълно се саморазобличи като категоричен защитник на сегашното статукво. Много е лесно да лаеш всекидневно за несъществени неща и да убеждаваш наивните, че вече си се променил, осъзнал си грешките си. Появява се изключително сериозна тема, каквато е изборът на нов главен прокурор, обществото се вълнува, а какво прави БСП? Снишава се. По стара социалистическа традиция.

Вчера Корнелия Нинова все пак наруши мълчанието, но как? Твърде удобно. Отново Бойко Борисов е виновен. В случая, защото не бил осигурил втори участник, конкуренция на Иван Гешев в надпреварата за поста главен прокурор. Трябвало да накара правосъдния си министър. Госпожо Нинова, вие нали от сутрин до вечер се изказвате срещу едноличието на Борисов, защо сега го насърчавате? БСП разполага и с квота във Висшия съдебен съвет, а каква е позицията на хората от квотата на БСП там - никой не разбра. Може би обаче всички се досещат.

Тъжно е за истински левите хора, които носят демократичните ценности у себе си, но все още не искат да приемат реалността, в която лъсва истинската същност на Българската социалистическа партия, особено в настоящия ѝ вид.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 161 гласа.

Свързани новини