Отидете към основна версия

2 977 22

Нови трагедии в "пъкъла" на остров Лесбос

  • лесбос-
  • бежанци-
  • мигранти-
  • егейско море-
  • сирия

Само си представете какво става, когато в един лагер за 2800 души са натъпкани 12 000

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От години този лагер се цепи по шевовете. На остров Лесбос и преди са загивали хора. Последният пожар отново оправда името, което от години дават на този лагер - "пъкъла". А броят на новопристигащите бежанци расте.

Пожарната сирена започна да вие привечер в неделя. Според полицията, огънят е тръгнал от една маслинова горичка извън границите на бежанския лагер край град Мория. Лагерът се пука по шевовете, ето защо хиляди бежанци получиха импровизиран покрив над главата именно в тази горичка. Минути по-късно избухна и втори пожар, вече в самия лагер - най-вероятно в един от двуетажните жилищни контейнери, в които живеят по няколко семейства.

Полицията първо съобщи за една жертва, но от ООН, както и от местните медии беше разпространена информацията за втора жертва: твърди се, че в пламъците е загинало и едно бебе. Кметът на Лесбос Стратис Кителис каза по телевизията, че пламъците са обхванали и съседните парцели, където били унищожени около един хектар насаждения.

"Само си представете какво става, когато в един лагер за 2800 души са натъпкани 12 000"

Лагерът край Мория обикновено не е достъпен за журналисти. В мрежата се разпространяват видеа от вчерашния ден, за които се твърди, че са заснети там. На тях се виждат облаци дим и тълпи от възбудени хора. Очевидци твърдят, че някои от тях дори атакували пожарникарите, служителите и губернатора на Северноегейския регион. Полицията използвала сълзотворен газ, за да постави положението под контрол.

Кметът Кителис предупреждава, че напрежението на острова продължава. „Само си представете какво става, когато в един лагер за 2800 души са натъпкани 12 000", каза Кителис по телевизията. На Лесбос вече пристигнаха специални полицейски части, чиято задача е да предотвратят по-нататъшна ескалация.

Гръцки и международни медии вече от години критикуват условията в лагера, често наричан от тях „пъкъл на Мория". Бежанският лагер на остров Лесбос (третия по големина гръцки остров) е хронично претъпкан. Хората са принудени да се редят с часове, за да получат храна; душове и тоалетни почти няма. През ноември 2016 година двама души вече загинаха - пак при пожар в лагера. Тогава премиерът Алексис Ципрас начаса обеща, че ще направи всичко възможно, за да подобри живота на бежанците в техните убежища. Но кой знае какво не се случи. В средата на този месец ръководителят на лагера Янис Балбакакис подаде оставка. „Отивам си с вдигната глава. Но съм много уморен", заяви той.

През август в лагера пристигнаха още 3000 бежанци, прекосили с лодки морето. Това допълнително повиши и бездруго високото напрежение в претъпкания лагер. В рамките на настоящата година на Лесбос вече са пристигнали повече от 14 000 бежанци, минали през Турция. В началото на септември на острова вече имаше безредици, след като млади мигранти започнаха да замерят с камъни полицаите и работещите в лагера. Тези бежанци настояваха да ги прехвърлят в континентална Гърция - и за днес наистина беше планирано прехвърлянето на 250 от тях. Не е ясно обаче как безредиците ще се отразят на това намерение.

Атина не може сама да се справи с този проблем

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис и неговото правителство обещават мерки за „по-ефикасно опазване на границите". Важна роля в това отношение ще играе и европейската гранична агенция „Фронтекс". Новото консервативно правителство в Гърция обещава и още нещо: по-бърза обработка на молбите за политическо убежище.

„Всички добре знаят, че Атина не може сама да реши този проблем. Дори най-доброто правителство на света не би могло да се справи самичко", обобщи по телевизията политологът Георге Сарантакос. А през започващата седмица германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер ще посети Гърция и Турция и ще разговаря с двете държави включително и по тази тема.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 4 гласа.

Свързани новини