Отидете към основна версия

2 480 19

Изказването на Макрон е обидно!

  • еманюел макрон

Говорителката на френското правителство Сибет Ндиай непрекъснато става за смях с екзотичните си тоалети

Снимки: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От която и страна да го погледнеш предпочитанието изказано от френския президент за "миячи на чинии" от африкански произход, вместо български и украински каналджии (банди) е неприемливо. Каквито и да са аргументите му, думите на Еманюел Макрон нараняват и без това ниското българско самочувствие. Във Франция има около 80 хиляди българи. Всички не са сутеньори, превозвачи на емигранти и крадци.

Вярно е, че на Запад в последно време не се говори с добро за България. Изказването на Макрон ме връща назад към думите на Жак Ширак. "На времето в Европа е имало две държави, България и Франция".

Годините минаха и една нова действителност си покоза рогата. Сблъсках се нея съвсем неочаквано. Един ден, любезен женски глас ми позвъня с искане на мои книги, за някаква библиотека. Бях много поласкан и доставих бързо десетина от застоялите ми творби. В последствие научих, че искането е от Централния парижки затвор, който не разполагаше с литература на български. Изпитах различни, напълно противоречиви чувства. В едно и също време бях доволен, че внасям малко литературна топлина на сънародници, заключени зад решетките и от друга страна разбрах, че нещата не вървят на добре.

От няколко месеца говорителката на френското правителство е госпожа Сибет Ндиай, сенегалка по рождение, добила френско гражданство през 2016г. Тя непрекъснато става за смях с екзотичните си тоалети и арогантните си изяви срещу критичните погледи на френското общество. Макрон я развежда като саксия за да предизвика някой расистки гаф на Марин льо Пен. Предпочитанията му към африканските "миячи на чинии", за сметка на "български бандити" са може би резултат на влиянието както на говорителката, така и на статистиката на министерството на правосъдието на Франция. И в двата случая младият президент не се издига в очите нито на французите, още по-малко на българите. България е страна член на ЕС. Африканските страни и Украйна не са. Единственият печеливш от скандала е Красимир Каракачанов. Благодарение на гафа на Макрон, никой няма да му търси сметка, поне за сега, за трите тераси, построени върху македонските имоти.

Във Франция по настоящем е Задушница с три почивни дни. Хората отпускат сериозно и в медиите са дежурни предимно стажанти. Въпреки това, дори в отсъствието на водещите журналисти и политици, неодобрението към изявите на Макрон прозира навсякъде.

Сега е момента българската група евродепутати да протестират задружно и да защитат честа на България от трибуната на европарламента. Скандалът който подпали Макрон не може да бъде потушен само с протест пред дипломати. Българските представители в Брюксел имат възможност да се реваншират за бездействието си по време на пожара в Балкана.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.

Свързани новини