Last news in Fakti

3 Ноември, 2019 20:29 2 430 19

Изказването на Макрон е обидно!

  • еманюел макрон

Говорителката на френското правителство Сибет Ндиай непрекъснато става за смях с екзотичните си тоалети

Изказването на Макрон е обидно! - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

От която и страна да го погледнеш предпочитанието изказано от френския президент за "миячи на чинии" от африкански произход, вместо български и украински каналджии (банди) е неприемливо. Каквито и да са аргументите му, думите на Еманюел Макрон нараняват и без това ниското българско самочувствие. Във Франция има около 80 хиляди българи. Всички не са сутеньори, превозвачи на емигранти и крадци.

Вярно е, че на Запад в последно време не се говори с добро за България. Изказването на Макрон ме връща назад към думите на Жак Ширак. "На времето в Европа е имало две държави, България и Франция".

Годините минаха и една нова действителност си покоза рогата. Сблъсках се нея съвсем неочаквано. Един ден, любезен женски глас ми позвъня с искане на мои книги, за някаква библиотека. Бях много поласкан и доставих бързо десетина от застоялите ми творби. В последствие научих, че искането е от Централния парижки затвор, който не разполагаше с литература на български. Изпитах различни, напълно противоречиви чувства. В едно и също време бях доволен, че внасям малко литературна топлина на сънародници, заключени зад решетките и от друга страна разбрах, че нещата не вървят на добре.

От няколко месеца говорителката на френското правителство е госпожа Сибет Ндиай, сенегалка по рождение, добила френско гражданство през 2016г. Тя непрекъснато става за смях с екзотичните си тоалети и арогантните си изяви срещу критичните погледи на френското общество. Макрон я развежда като саксия за да предизвика някой расистки гаф на Марин льо Пен. Предпочитанията му към африканските "миячи на чинии", за сметка на "български бандити" са може би резултат на влиянието както на говорителката, така и на статистиката на министерството на правосъдието на Франция. И в двата случая младият президент не се издига в очите нито на французите, още по-малко на българите. България е страна член на ЕС. Африканските страни и Украйна не са. Единственият печеливш от скандала е Красимир Каракачанов. Благодарение на гафа на Макрон, никой няма да му търси сметка, поне за сега, за трите тераси, построени върху македонските имоти.

Във Франция по настоящем е Задушница с три почивни дни. Хората отпускат сериозно и в медиите са дежурни предимно стажанти. Въпреки това, дори в отсъствието на водещите журналисти и политици, неодобрението към изявите на Макрон прозира навсякъде.

Сега е момента българската група евродепутати да протестират задружно и да защитат честа на България от трибуната на европарламента. Скандалът който подпали Макрон не може да бъде потушен само с протест пред дипломати. Българските представители в Брюксел имат възможност да се реваншират за бездействието си по време на пожара в Балкана.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    27 6 Отговор
    Хубав коментар, но нито Макрон е Ширак, въпреки че сравнение с много други " лидери" е цвете,нито България е държава днес....
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    5 28 Отговор
    Евалата Макрон само така , по добре негри от колкото прости българи.
  • 4 Иди на Хуй

    22 6 Отговор
    Само с този ли,бабоеб,ще ни занимавате?Нека си взима, африканците и арабите,да си ги интегрира и размножава.Кой нормален,ще иде във Франция?Има толкова много,по-добри европейски държави.
  • 5 Ал та фанах Атаопънах

    18 1 Отговор
    Той пък ще изкара че няма африкански трафиканти на хора и наркотици.
  • 6 Последния софиянец

    28 2 Отговор
    Макарон трябва да научи че през 9 ти век първия европейски съюз е бил между България и Франция. Заедно са разбили аварите и са поделили Европа. Затова да не обижда най старите си съюзници.
  • 7 Мордехай Мошекрадев

    23 2 Отговор
    Изказването на микрон не трябва да се бърка с позицията на френският народ. А тя е микрон да си ходи с неговата баба!
  • 8 хпр

    12 6 Отговор
    Обидно е за каналджиите и мафиотите.
    За мен - не. Аз не съм към така посочените.
    Хубаво е българинът да се научи да чете и да мисли.
    Но няма да стане. Безнадеждно е.

    Коментиран от #14

  • 9 Не е обидно

    1 3 Отговор
    Не е
  • 10 БГто

    18 0 Отговор
    Искаше ми се да кажа нещо остроумно по повод на френския "бабоеб" и неговото изказване, ама не ми се получва. На езика ми е постоянното "да го дуФа" бабоеба, както и целият им, измислен съюз!
    Заедно с него да го дуФа Бокото, дето сутринта ми разправяше как тоя, френски "катък" не искал да каже това и да ни обиди!
  • 11 Тръмп

    0 11 Отговор
    Чеков ако изпитваше обида или срам,отдавна да се беше прибрал в БГ-то,а не да смуче от Френската социалистическа система облаги и хрантутене!!!:):):)И да си признае към кой Трафиканти е!!!:):):)
  • 12 bojidar tchekov

    10 0 Отговор
    за номер 11 Тръмп. Аз не съм смукал френската система, а съм я поддържал 45 г. с моите вноски и данъци. Не изпитвам нито срам, нито съм обиден. Аз изпитвам възмущение и го казвам, пиша и разпространявам с всички средства с които разполагам. Никога не пиша анонимни доноси, нито сипя безпочвени обиди. Признавам, че съм от малкото оцелели "трафиканти" на истинската не платена информация!
  • 13 Русенец

    10 0 Отговор
    Фрнция и без това се е превърнала в африканска държава. Поразходете се из който и да е неин град - само черни. Тук-таме се мерне някой белчо - изчезне, не мож го видя. Аман от надути европейски самохвалковци. До ушите са в ^айна, ама продължават да си вирят носа и да се мислят за нещо.

    Коментиран от #17

  • 14 Точно казано

    0 6 Отговор

    До коментар #8 от "хпр":

    Браво!Ние като какви протестираме?!Като държава нямаме основание,освен като престъпни групи!
  • 15 Прочетете

    2 1 Отговор
    изказването на Макрон!!То е срещу престъпни български и украински групи.Ние като какви се припознаваме,та протестираме?? Борисов и външно министерство се поставиха в смешно положение!
  • 16 истинко

    2 1 Отговор
    Може да ни е обидно но това е истината - и за миячи на чинии не ставаме, а искаме и автомобилен завод на Фолксваген!
  • 17 исмет

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Русенец":

    Аз живея във Франция и мнението ти направо ме разсмя сглупостта си !Съветваш хората да разгледат Франция и да обърнат внимание на очевидни неща !Защо така бе Русенец ..подвеждаш хората в нещо което хич не ти е ясно !Вярно е по улиците има много цветнокожи,както и други от Източна Европа например пишман расисти от България !Какво търсите във Франция след като сте недоволни от тази картина !?Но както винаги хората с цървули ,не разсъждават ,ажаба защо виждат тази картина !? Истината е много травиална и логична .....,,белите“ са на работа мой човек и ако искаш да ги видиш излез след 18 часа и ги търси в кафетата,бистрата ресторантите,музеите,кинотеатрите и т.н !!Всичко е фул и там освен бели няма да видиш ,защото бедните цветнокожи отдавна са се прибрали по-своите мизерни жилища !!!
  • 18 исмет

    0 0 Отговор
    Много лесно квалифицирате един глава на една могъща държава какватое Франция като расист ,националист и т,н!Сигурно имате право да мислите така ,но няма да отрчете факта ,че Макрон притежава една от най-добрите разузнавателни структури в света и за него не е проблем да разкаже за нас живеещите и работещите в Франция до ниво какво сме яли снощи !Според вас той няма ли доказателства за именно български и украински канали за прекарване на контрабанда от хора стоки ,наркотици !? Не ви ли направи впечатление ,че за първи път не свързаха България и Румъния в едно деяние ,а включиха Украйна една славянска държава ,потенциален кандидат за ЕС и НАТО !?Немога да разбера възмущението ви особенно на Каракачанов направи по-голям чнтичовешко изказване против ромите ,а сега се възмущава и се притеснява за интересите на чужда държава какватое Северна Македония за наложеното наказание от страна на Франция!!!Ах тези двой стандарти !!
  • 19 Да еаааа!

    0 0 Отговор
    Макрон казва истината, само че не използва правилните наименования. Прави се на хитър, но не е. Ако си беше казал конкретно БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, никой нямаше да му се обиди, дори и БХК, но той започна с рогата.