Отидете към основна версия

4 011 15

Макрон заби пирон в ковчега на НАТО!

  • макрон-
  • солтенберг-
  • нато

Френският президент призова към нов „трезвен“ диалог с Москва

Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

По случай 70-тата годишнина на Атлантическата организация, Еманюел Макрон потвърди нашумялата диагноза: „НАТО е в клинична смърт“. Присъстващият на юбилея Генерален секретар на организацията Йенс Солтенберг напразно убеждаваше за необходимостта всичко да продължи по старому. Думите му се оказаха „глас в пустиня“.

Макрон открито заяви, че сигурността на европейците не може да почива върху двустранни отношения. Което в случая е тактиката на Доналд Тръмп. Заплахата е обща или не е! Между редовете се разбра, че продажбите на американско оръжие на страни членки на ЕС, като Полша, Балтийските републики и може би България е в разрез с колективните планове на европейците за обща отбрана и сътрудничество. За да бъдат нещата съвсем ясни, той наблегна на отношенията с Русия.

Макрон призова към нов „трезвен“ диалог с Москва, почиващ върху откровеност и разбирателство. Позиция, която няма нищо общо с американската антируска истерия. Все повече младият президент върви по пътя на Генерал де Гол, който не само хлопна вратата на НАТО, но дори посети Москва, пръв от западните ръководители.

Военният съюз, който вижда в близко бъдеще настоящият френски президент, трябва да има нова стратегия и нова ориентация. Да бъде подписан и спазван от всички негови членове с ясна цел – борбата срещу крайния ислям, който вилнее в Африка. Още от самото начало на мигрантската криза, Макрон се опитва да убеди страните, които се обграждат с телени мрежи, че не са стените, които ще спрат човешкия поток, а войната с главорезите, които търгуват с надеждата и мизерията на африканците. Има един допълнителен елемент, който той познава, но не спомена. Броят на руските бази, съветници и бойци в Африка внушително расте. Ако европейците продължават „атлантическия разнобой“ относно ислямската заплаха, Франция неизбежно ще потърси сътрудничество с Русия. Норвежецът, натоварен с командването на Атлантическия съюз вероятно ще напусне конференцията в Париж със стомашни киселини. И не само той.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 19 гласа.

Свързани новини