Отидете към основна версия

5 232 34

Руските лекари, които едва оцеляват

  • русия-
  • лекари-
  • доктори

През деня в операционната, през нощта - шофьор на такси

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През деня в операционната, през нощта - шофьор на такси: много лекари в Русия не успяват да издържат семействата си. И затова просто зарязват професията. Особено в държавните болници положението е отчайващо.

45-годишният Алексей Потапов изобщо не иска да си спомня за времето, когато е бил лекар в Русия. 14 години той е работил като хирург в различни държавни болници, седмично му се събирали по 60 часа труд. След началото на новото Хилядолетие той заминал за далечния Север, където заплатите на лекарите са по-високи - 60 хиляди рубли месечно (около 850 евро), което за Русия си е много добро заплащане. Седем години по-късно Алексей се върнал в родния си край Пенза, където за същия обем работа получавал два пъти по-малко пари. Жена му работела в същата болница - и тя била лекарка. Парите обаче не им стигали да живеят. "Буквално трябваше да се борим за физическото си оцеляване", казва Алексей.

Тогава хирургът се сетил за хобито си – информатиката. Паралелно с работата си в болницата започнал да учи програмиране и през 2014-а се дипломирал. От пет години Алексей Потапов работи като компютърен специалист за една голяма компютърна фирма в Москва – за три пъти по-висока заплата. Жена му също междувременно зарязала лекарката си професия.

През деня в операционната, през нощта - шофьор на такси

Много от бившите колеги на Алексей са започнали работа в частни клиники или във фармацевтични компании. „Онези, които останаха в държавните болници, карат таксита, за да се издържат“, казва Алексей.

Всяка година около 10 на сто от лекарите-специалисти зарязват професията си, а в системата на здравеопазването се чувства все по-голям недостиг на медицински кадри: в момента на страната ѝ липсват 25 000 медицински работници. Един пример: в Ямало-Ненецкия автономен окръг в Северна Русия за 43 хиляди души население се грижи само един онколог. Русия дава 3,7% от своя БВП за здравеопазване. За сравнение: за същата цел Германия заделя 11,5%, Белгия – 10,5, а Нидерландия – 9,9% от БВП.

Не само опитни лекари, а също и много млади техни колеги напускат държавните болници. Елена и Евгений Тумасови (имената са променени) преди две години завършили медицина в Санкт Петербург. Елена искала да специализира спортна медицина, а по време на следването си работела като медицинска сестра в държавна болница. „Като инструкторка във фитнес-зала печелех повече“, казва младата жена. А условията в болницата били тежки: работело се почти без почивка, а извънредният труд бил ежедневие. Елена решила да изкара курсове за стилистка и сега прави първите си стъпки в един бранш, който няма общо с медицината. Съпругът ѝ Евгений също зарязал медицинската професия - след 13 години работа като хирург.

Тежка криза в здравеопазването

Особено извън големите руски градове зачестяват съобщенията за лекарски стачки, хвърляне на оставки или протестни петиции. Миналата пролет протестираха лекарите в три болници в района на Новгород. През август стачкуваха всички лекари от бързата помощ в болницата в административния център на Владимирска област, а в Нижни Тагил всички хирурзи напуснаха градската клиника. „Хората от години са претоварени, бушоните им гърмят“, казва Андрей Коновал от лекарския синдикат „Действие“.

През 2018 година заплатите на лекарите в държавните болници трябваше да бъдат вдигнати двойно, а в някои региони – дори тройно, е записано в няколко декрета, подписани от президента Путин още през 2012 година. Но нищо подобно не се случи. Според официалната статистика, лекарите в Русия печелят средно по 79 хиляди рубли месечно (1 120 евро). Но много лекари гледат критично на това, тъй като статистиката отчита и заплатите на мениджърите на болници, които са многократно по-високи от тези на обикновените лекари. Според допитване по поръчка на синдиката на медицинските работници, реалният среден доход на един лекар е 42 000 рубли (около 600 евро). Дори един шофьор, който доставя пакети по домовете, изкарва повече.

Медицински сестри стават чистачки

Стремежът да бъдат изпълнени целите от декретите на Путин само допълнително влоши нещата в болниците. Така например лекари са прехвърляни в по-ниски тарифни ставки или направо уволнявани, медицински сестри пък просто биват писани за чистачки, а в много случаи работното им време е намалявано - само на хартия, твърдят от браншовия синдикат. В действителност масово се полагат извънредни часове труд. Според Лариса Попович, здравен експерт във Висшето училище по икономика в Москва, някои региони на страната системата на здравеопазването функционира добре с достойно заплащане и добри условия на труд - благодарение на усилията на някои по-активни губернатори. На Русия ѝ липсва дългосрочна стратегия в здравеопазването, казва Попович: „Министерството действа като пожарна команда: на проблемите се реагира на парче, вместо да се търсят трайни решения“, казва тя.

Независимо от всичко професията продължава да привлича много млади хора - всяка година около 35 хиляди суши завършат медицина. Те обаче не стигат до държавните болници - опитват се да си намерят работа в частни клиники или във фармацевтичната индустрия, или просто заминават за чужбина.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.

Свързани новини

  • Русия дари оръжия на...

    Руското министерство на отбраната съобщи, че е доставило безплатно оръжия на Габон, за да подпомогне африканската страна в борбата с бракониерите и в ...
    29.11.2019
    10 095
    30
  • Русия бяга от американска валута

    Русия е подготвена значително да намали своята зависимост от чуждестранно финансиране. Това обяви Александър Морозов от Руската централна банка, съобщ ...
    28.11.2019
    5 519
    60
  • Русия окончателно уби медийната свобода

    Горната камара на руския парламент, Съветът на федерацията, прие на пленарно заседание новия закон, позволяващ физически лица да бъдат определяни като ...
    25.11.2019
    3 672
    61