Last news in Fakti

10 Декември, 2019 06:30 5 224 34

Руските лекари, които едва оцеляват

  • русия-
  • лекари-
  • доктори

През деня в операционната, през нощта - шофьор на такси

Руските лекари, които едва оцеляват - 1
Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През деня в операционната, през нощта - шофьор на такси: много лекари в Русия не успяват да издържат семействата си. И затова просто зарязват професията. Особено в държавните болници положението е отчайващо.

45-годишният Алексей Потапов изобщо не иска да си спомня за времето, когато е бил лекар в Русия. 14 години той е работил като хирург в различни държавни болници, седмично му се събирали по 60 часа труд. След началото на новото Хилядолетие той заминал за далечния Север, където заплатите на лекарите са по-високи - 60 хиляди рубли месечно (около 850 евро), което за Русия си е много добро заплащане. Седем години по-късно Алексей се върнал в родния си край Пенза, където за същия обем работа получавал два пъти по-малко пари. Жена му работела в същата болница - и тя била лекарка. Парите обаче не им стигали да живеят. "Буквално трябваше да се борим за физическото си оцеляване", казва Алексей.

Тогава хирургът се сетил за хобито си – информатиката. Паралелно с работата си в болницата започнал да учи програмиране и през 2014-а се дипломирал. От пет години Алексей Потапов работи като компютърен специалист за една голяма компютърна фирма в Москва – за три пъти по-висока заплата. Жена му също междувременно зарязала лекарката си професия.

През деня в операционната, през нощта - шофьор на такси

Много от бившите колеги на Алексей са започнали работа в частни клиники или във фармацевтични компании. „Онези, които останаха в държавните болници, карат таксита, за да се издържат“, казва Алексей.

Всяка година около 10 на сто от лекарите-специалисти зарязват професията си, а в системата на здравеопазването се чувства все по-голям недостиг на медицински кадри: в момента на страната ѝ липсват 25 000 медицински работници. Един пример: в Ямало-Ненецкия автономен окръг в Северна Русия за 43 хиляди души население се грижи само един онколог. Русия дава 3,7% от своя БВП за здравеопазване. За сравнение: за същата цел Германия заделя 11,5%, Белгия – 10,5, а Нидерландия – 9,9% от БВП.

Не само опитни лекари, а също и много млади техни колеги напускат държавните болници. Елена и Евгений Тумасови (имената са променени) преди две години завършили медицина в Санкт Петербург. Елена искала да специализира спортна медицина, а по време на следването си работела като медицинска сестра в държавна болница. „Като инструкторка във фитнес-зала печелех повече“, казва младата жена. А условията в болницата били тежки: работело се почти без почивка, а извънредният труд бил ежедневие. Елена решила да изкара курсове за стилистка и сега прави първите си стъпки в един бранш, който няма общо с медицината. Съпругът ѝ Евгений също зарязал медицинската професия - след 13 години работа като хирург.

Тежка криза в здравеопазването

Особено извън големите руски градове зачестяват съобщенията за лекарски стачки, хвърляне на оставки или протестни петиции. Миналата пролет протестираха лекарите в три болници в района на Новгород. През август стачкуваха всички лекари от бързата помощ в болницата в административния център на Владимирска област, а в Нижни Тагил всички хирурзи напуснаха градската клиника. „Хората от години са претоварени, бушоните им гърмят“, казва Андрей Коновал от лекарския синдикат „Действие“.

През 2018 година заплатите на лекарите в държавните болници трябваше да бъдат вдигнати двойно, а в някои региони – дори тройно, е записано в няколко декрета, подписани от президента Путин още през 2012 година. Но нищо подобно не се случи. Според официалната статистика, лекарите в Русия печелят средно по 79 хиляди рубли месечно (1 120 евро). Но много лекари гледат критично на това, тъй като статистиката отчита и заплатите на мениджърите на болници, които са многократно по-високи от тези на обикновените лекари. Според допитване по поръчка на синдиката на медицинските работници, реалният среден доход на един лекар е 42 000 рубли (около 600 евро). Дори един шофьор, който доставя пакети по домовете, изкарва повече.

Медицински сестри стават чистачки

Стремежът да бъдат изпълнени целите от декретите на Путин само допълнително влоши нещата в болниците. Така например лекари са прехвърляни в по-ниски тарифни ставки или направо уволнявани, медицински сестри пък просто биват писани за чистачки, а в много случаи работното им време е намалявано - само на хартия, твърдят от браншовия синдикат. В действителност масово се полагат извънредни часове труд. Според Лариса Попович, здравен експерт във Висшето училище по икономика в Москва, някои региони на страната системата на здравеопазването функционира добре с достойно заплащане и добри условия на труд - благодарение на усилията на някои по-активни губернатори. На Русия ѝ липсва дългосрочна стратегия в здравеопазването, казва Попович: „Министерството действа като пожарна команда: на проблемите се реагира на парче, вместо да се търсят трайни решения“, казва тя.

Независимо от всичко професията продължава да привлича много млади хора - всяка година около 35 хиляди суши завършат медицина. Те обаче не стигат до държавните болници - опитват се да си намерят работа в частни клиники или във фармацевтичната индустрия, или просто заминават за чужбина.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 без да я чета

    44 14 Отговор
    Без да я чета статията направо пиша-Защото и нашите лекари и най вече медицинските ни сестри "оцеляват" тук , та са хукнали по света и при Дойчовците а има и от тях чистят дебели германски задници за някое евро в повече но ни дума за това !

    Коментиран от #6

  • 2 Меркел

    21 9 Отговор
    Скоро и при вас, дойчовци, много скоро.

    Коментиран от #15

  • 3 Рошко

    22 9 Отговор
    По заглавието ще ги познаете, ако не дойче то ще денисчо, в Турция така в Русия така, отрицателна новина ли е, те са
  • 4 Deutsche Welle

    36 15 Отговор
    Пропагандата на Гьобелс за идиоти
  • 5 ЗЕВС

    41 13 Отговор
    Като във всяка демокрация, така и в Русия, шепа олигарси се радват на живота, за останалите мизерия. Важното е да има 🍌 целогодишно.
  • 6 СссереМ

    24 36 Отговор

    До коментар #1 от "без да я чета":

    Абе нашите лекари под 1500 евра не почват работа бе,стажантите взимат по 1300 лева,къде си тръгнал да ги мериш с умрелите ушанки.

    Коментиран от #11, #16

  • 7 Ххх

    12 5 Отговор
    Това не е далновидна политика разбира се. Русия е бедна страна, но все пак доколкото може трябва да ограничава други разходи, особено касаещи представителни разходи, като например организиране на олимпиади или световни първенства. Лекарите са ценни кадри и трябва да получават прилично заплащане, за да остават е професията и да не търсят работа в западните страни. Все пак нищо не се споменава има ли я практиката да се искат пари на ръка от болните, защото като слушам, у нас, някои, особено които правят операции си докарват хиляди от нерегламентирани плащания от пациенти.
  • 8 без да я чета

    12 5 Отговор
    до 6 Ссссрем
    Може и толкова да вземат , но и да превръзват рани могат ли защото май като се обърнат ги няма медицинските сестри! Да си превръзват раните на пациентите и да бият инжекции сами а другите ще чистят дебели евроатлантицески задници на запад !!!
  • 9 русенец

    23 4 Отговор
    Бе не е ясно дали е така. То и за нашите лекари все още говорят, чемилите били беднички, ама в Русе кой си купил футболния отбор, кой половината аптечна мрежа, кой изкупил лабораториите. Джи питата под 6-7 бона на месец и то в сушави месеци не вземат. Ако наистина все още руските лекари карат таксита и не са станали търговци, значи може да им се има доверие. На българските лекари обаче лично аз отдавна им нямам доверие.
  • 10 Бачо Киро

    13 3 Отговор
    Абе хубаво написахте колко отделя Русия за здравеопазването Германия, Белгия... Забравихте САЩ, сигурно процентите не са били фрапиращи, но... НО! Мен ме интересува НИЕ колко отделяме. Защо е пропуснато? А? Защото ще се хванем за главата ли?

    Коментиран от #19

  • 11 Бачо Киро

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Викаш минимална заплата на лекар у нас е 3000лв. Така ли? Сигурен ли си? Тц тц тц тц тц тц тея хора примерно в ловешката болница значи са много нагли от толкова години да протестират. Примерно ако ти се блъснеш на любимата отсечка покрай Ябланица, аз викам въобще да не ходят да ти помагат, както заплашват от доста време, но да са живи и здрави, че са хора, въпреки че им дължат много заплати "от по 3000лв минимум", не са оставили никого.

    Коментиран от #12

  • 12 русенец

    12 7 Отговор

    До коментар #11 от "Бачо Киро":

    То МРЗ на лекарите е едно нещо, а колко получават е съвсем друга история. Държавата, системата и здравната каса позволяват един лекар да има по 7-8 практики ,важи не само за джипитата. Доктор, плъзнал се по посока на търговията със здраве беден не е останал. Няма друг бранш, където да е възможно да се краде в такива огромни мащаби. Защо не въвеждат електронните здравни карти, а? Защото така ще има контрол на това, кой лекар каква диагноза е поставил и какви лекарства е предписал сиреч - колко и лекар и колко - търговец. Няма българин, който да не е погребал някой поради лекарска небрежност. Миналата седмица изпратих приятелка, върната от Токуда защото нищо и нямало. Е, след три дни вече наистина нищо и нямаше и понеже е починала в дома си това няма как да мине за лекарска небрежност...Та, остави тези лакърдии, че докторите в България вземали малко пари. Прекалено много вземат за това, което правят! ...и прекалено малко ги бият и разстрелват!
  • 13 Като става въпрос за доходи

    14 8 Отговор
    Познавам семейство лекари от Ленинград - мъж и жена , имат апартамент в Равда на брега на морето над плажа. Обзаведен като в Некерман. Няколко пъти годишно идват на почивка , и винаги си взимат автомобил на лизинг , и си обикалят Турция Гърция . Били са почти навсякъде по екскурзии . Като стана въпрос , къде им е било най трудно шофирането , казаха в Китай било нещо страшно. Познавам и медицинска сестра , пак от Ленинград има хубав обзаведен апартамент в Поморие , каза работя на две работи -в държавната и частната клиника за да мога да си го позволя. Въпроса е кога обикновен български медик ще може със своята заплата да си позволи апартамент в Ленинград , и да отива там на екскурзии няколко пъти годишно.
  • 14 хахахааааааа

    9 8 Отговор
    И Путин работи като мъжка проститутка през нощта!
  • 15 куку руку ку

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "Меркел":

    Че то немските лекари отдавна бягат от Германия в Австрия и Швейцария, за по-високи заплати...
  • 16 Гурбетчия Ханко брат

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Да ти акам в устата
  • 17 ха ха ха

    8 5 Отговор
    естествено, че дойчо желе пак се е разпльокало :)))

    Тотал щета!
  • 18 българина

    14 4 Отговор
    .Пенсий по 200-300 лева масово,заплати на работници по 500-600 лева масово и то ако си от щасливите роби намерили рабта в България,полувин България в чужбина да търси работа повечето от който нема да се завърнат,за здравната и образователната системе няма дори какво да се говори,ама иначе ще оправяме братушките,нали сме ние много добре ,цял свят ни завижда.

    Коментиран от #23

  • 19 информиран

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бачо Киро":

    У нас държавата „отпуска” около 4.5% от БВП,плюс доплащане от „клиентите” още 3.7%,демек 8.2% тотал от БВП

    Коментиран от #25

  • 20 278ПТГХТХТХГ

    2 4 Отговор
    ТУКА Е ОЩЕ ПО ЛОШО.
  • 21 Емил

    7 2 Отговор
    Защо им са на руснаците лекари - те си имат ВОДКА!
  • 22 Ивайло

    7 3 Отговор
    Не само в Русия, в България е същото!!! Учиш 5-6 години за лекар, инженер или друга високоотговорна работа, започваш работа с хиляди отговорности и за капак взимаш по 600-700 лева за всичкия труд и усилия!!! Пълна подигравка!!! Те хората от немай къде се хващат на втора работа - я шофьор на такси, я продавач!!! То е от немай къде, не че им е кеф!!! А после държавата реве, че хората бягат в чужбина и че няма кадри в държавния сектор!!! Ми няма да има - да си учил 5-6 години, да имаш брутални отговорности и накрая да взимаш колкото една чистачка, едвам избутала средно, ми извинявайте!!! Дайте достойно заплащане на образованите хора, за да почувстват, че е имало смисъл да учат и те ще останат тук!!!

    Коментиран от #27, #28

  • 23 Емил

    7 4 Отговор

    До коментар #18 от "българина":

    Къде са тези работници, бе?! Аз търся магазинерка за гаражно магазинче (на нормиран работен ден) и за по-малко от 800 лв. не намирам (и то пенсионерки)! Пиши един телефон - ще ти платя една заплата комисионна!

    Коментиран от #29

  • 24 дойче зеле

    5 3 Отговор
    Дойче Веле?!
    Ко?
    Не!
    Нещо по повод на битите, български лекари? Нещо по повод на напусналите страната такива? Нещо за мизерните болници или за високо-тарифните клиники на мафиотите с бели престилки?!
    Няма, нали?
    Дойче веле какво плаче на чужд гроб? Те нали си наводниха страната с нано-технолози, ядрени физици и най-вече с лекари? Какво се безпокоят за руските такива?
  • 25 Хехехе

    0 2 Отговор

    До коментар #19 от "информиран":

    Само дето БВП на глава е пет пъти по нисък от западноевропейския. И 100% от БВП да дават пак не могат в реални пари да стигнат бюдбетите на по-богатите държави!
  • 26 Осведомен

    3 1 Отговор
    Сменете името на държавата и намалете наполовина възнаграждението и ще попаднете в родната действителност. И за сведение един студент по медицина учи 6 години почти денонощно, 6 месеца се дипломира, 5 години специализира на минимална работна заплата или срещу заплащане /ако може да си го позволи/ и едва след това започва да работи като правоспособен лекар със заплата от 650 лв. А вече е на 32 години. И за този труд, знания и умения получава това, което би трябвало да получат всички управляващи от 1990, особено сегашните.

    Коментиран от #33

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Иван

    3 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ивайло":

    Стига ревахте!, всички искате работа, но на бюро!. Ако можеш да заваряваш заповядай във ВРЗ- гр. Септември. Работата е мръсна и на 2-е смени, но добър заварчик взима 2000лв. и нагоре, а шлосера 1600лв.. А относно докторите: мой приятел ортопед в Пазарджик,
    по- информация от преди 10-на годинки си прибираше 10000лв. месечно.

    Коментиран от #30

  • 29 Тъпан

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Емил":

    ами защо не работиш в това магазинче? Нали си е твое? Да ти изкарва кинти магазинерката,а ти да ръсиш мозък тук ли?
  • 30 Иванчо

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "Иван":

    га счупиш крак, ходи при заварчика да ти го оправи...
  • 31 До Иванчо

    2 1 Отговор
    Заврчикът няма да може но шлосерът ще може. С планка и винтове ще направи металната остеосинтеза, те на ортопедите инструментите са същите. Но с хигиената не знам как ще е.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 333

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Осведомен":

    Хайде сега! Хирурзите по 650 лева не получават. И по 650 евро не получават. Оня в Пазарджик дето вземаше по 53000 месечно не го броите. Че има лекари с под 1000лв заплати е факт, обаче. Ама министрите са от гилдията обикновено. Сами са си надробили попарата.
  • 34 сам

    0 0 Отговор
    До Русенеца. А бе благородни мъдрецо, като са ти нефелни тези дето те лекуват в Русе - БГ, не се осигурявай тук, осигурявай се и се лекувай в Европата дето всичко е безплатно и много много качествено. Ама преди да трепеш лекари ( то само в Булгаристан може безнаказано такива заплахи да се отправят, в която и да е друга дуржава органите моментално ще ти извият мандарините!), не е ли по-добре да се огледаш за някой друг за поздравления. 90-те години платихме 17 милиарда долара външен дълг без май и цент да е влязъл въобще в БГ. Подариха добива на цветни метали, 3 милиона декара добуджанска земя, БГА Балкан, задигнаха т.е. пренасочиха 1,4 милиарда лева от НЗОК и не ги върнаха, платиха 1.5 милиона за консултация на хидроинженер , направиха вероятно най големия обир на банка в света- 4 милиарда от КТБ... ако се сетиш за още нещо-добави: Е, докторите ли са ти виновни, тези ли, дето галопират с линейките по адреси и бичат нощни дежурства до блокаж!!?? А за Токуда... не знам. Тя е турска, така че претенциите - към падишаха или великия везир моля!