Отидете към основна версия

2 914 29

Не се ли чува дрънкане на оръжие в Средиземно море

  • средиземно море-
  • оръжие

Най-голяма отговорност за конфликта в Либия носи ООН

Снимка: EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Обсадата на столицата на Либия - Триполи, развали хатъра на Ердоган и той увеличи доставките на дронове и бронирани коли в подкрепа на Ислямистите, окопали се в мазетата на града. От Истанбул тръгват редовно танкери с боеприпаси и военни "съветници", предназначени да спрат Либийската армия за освобождение, водена от маршал Хафтар.

За да обоснове военната си намеса в региона, Ердоган извади аргумента, че навремето Либия е била турска територия и до днес там живее население с турски корени. Което отчасти е вярно. По същата логика, турският президент може да прати армията си в Азарбайджан, Лудогорието, Родопите и другаде.

Най-голяма отговорност за конфликта в Либия носи ООН. След падането на режима на Кадафи, "международната общност" не спря да се меси във вътрешните работи на Либия. ООН назначи в Триполи един министър председател, който никой не е избирал. Казва се Ал Сараж. В противовес на Триполи, в източна Либия в град Тобрук, съществува избран от години парламент. Друг парламент в Либия няма.

По негово решение маршал Хафтар поведе новата либийска армия към столицата, окупирана от милиции, пазещи парашутирания от ООН, министър председател. Ал Сараж обаче се взе на сериозно и извика Турция и Катар на помощ. Зад новата либийска армия на Хафтар застанаха Саудитска арабия, Емиратите и Египет. Италия и Франция едно говорят, друго правят. Говори се за руско присъствие. Щатите - също играят на две табла.

Петролните залежи им действат привлекателно, но Вашингтон не желае да се окаже в един и същи лагер с руснаците, точно в предизборна година. Стрелбата в Либия става все по-жестока и некадърността на чиновниците от ООН, все по-очевидна. Изключително активна се оказа гръцката дипломация. Министърът на външните работи на южната ни съседка - Никос Дендиас посети Египет, Либия и Саудитска арабия, за да организира общ дипломатически фронт срещу Турция.

Ако агресията на Ердоган продължи, много е възможно фронта, който Гърция организира да се превърне във военен. Някой все пак трябва да спре Турция, докато "международната общност" се прави, че не чува дрънкането на оръжие.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.

Свързани новини