Отидете към основна версия

1 347 1

Парамов: Цветанов остава сам пред портрета си

  • оставка-
  • цветан цветанов-
  • кольо парамов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Освен Синята Коалиция, която поиска днес по-рано оставката на министъра на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов, това направи и бившият съветник на премиера Борисов Кольо Парамов, но със съвсем други аргументи. Парамов се аргументира пред Факти.бг по десет опорни точки. Те са:
1. От активен проводник на разкритията Цветанов остава сам пред портрета си в момент, когато на България и е нужно нов стил на оперативно въздействие срещу бандитизма и олигархията.
2. Противоречието между съда и вътрешното ведомство е от 100 и повече години насам и Цветанов трябва да разбере, че сам срещу съдебната система е никой. Битката за него вече е история.
3. Днес враговете на Цветанов в правосъдната система са повече от враговете му, които той трябва да разкрие и осъди чрез представените свидетели, ако пък те са компрометирани работата е умишлено свършена на половина.
4. За министъра индивидуалната сага начело на вътрешното ведомство вече приключва – продължава блокирането и самоблокирането на МВР чрез неговото оставане начело на ведомството.
5. Политическата мъдрост на Цветанов сега е да осъзнае, че в парламентарната група може да осигури коренен парламентарен обрат като редови депутат, а не като министър и вицепремиер. Осъзнаването на този факт ще нареди Цветанов между мислещите политици, а не сред останалите – случайно станали министри.
6. Цветанов днес като министър е силен, но утре като гражданин би станал нарицателен, ако не проумее в момента, че силата на неговата убеденост вече не се приема пряко. Изречените истини изпращат всеки вътрешен министър на бунището на историята. За това по света има вътрешни министри, които говорят пред медиите 3-4 пъти за един мандат.
7. Последната година на своето управление Бойко Борисов има много различна и позитивна нагласа за политика чрез убеждението, а не фронт между институциите и война на лидерите и техните лобита. Този свръх негативизъм, появил се сега е безперспективен и минава през оставката на Цветанов.
8. Тежненията на премиера да освободи Цветанов сигурно са големи, но това е единственият и правилен път за ГЕРБ сега. Трябва спешно да се търси нов дубльор на адвоката Данов* за МВР, за да се внесе спокойствие там.
9. Оставката на Цветанов е необходимост първо за него, второ за парламентарната група на ГЕРБ и партията, после за държавата и най-накрая за премиера. Премиерът трябва да бъде освободен от ситуационната тежест да бъде между чука и наковалнята. Той е призван да изпълни своята програма, променяйки поетапно България чрез нова доктрина и друга перспектива.
10. Надявам се Цветанов да осъзнае изреченото от мен, а не да търси поредния враг. Аз знам, че не мога да спечеля войната днес с него за това съм толкова точен, искрен и директен.

----------

*Юристът Христо Данов е министър на вътрешните работи в коалиционното правителство на Димитър Попов от 1990 до 1991 г. Освен като компетентен магистрат,  покойният вече Данов ще бъде запомнен и като вътрешен министър, който ходеше без охрана.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.

Свързани новини