Отидете към основна версия

14 398 16

Последствията за България вече са факт

  • бургас-
  • експлозия-
  • велков-
  • тероризъм
Славчо Велков - експерт по сигурност и борба с тероризма
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„България е ликвидирана като дестинация. Започнаха вече да се отменят резервации. Летището е затворено, полетите са отменени. Известно време ще бъде така. Ще се предприемат драконовски мерки за сигурност, които не могат да продължат вечно, ще има транспортни нарушения, ще страда туризмът”. Това е мнението на Славчо Велков – експерт по сигурност и преподавател по тероризъм и противодействие на съвременния тероризъм в СУ „Климент Охридски” и към Дипломатическия институт към Министерство на външните работи, изказано по bTV относно атентата извършен снощи на летище „Бургас”.

Според него, България няма да е вече онази спокойна, привлекателна туристическа дестинация, каквато е сега. Дестабилизира се обстановката. „Дори не изключвам мотивът да е дестабилизация на обстановката. Виждате какво наслагване на събития се получи  – Сирия, Израел, докладът на Европейската комисия и какво ли не още. Ние не сме оазис на спокойствие. И ние сме толкова уязвими и заплашени, колкото всички останали страни, с които участваме в колективни системи за сигурност, отбрана и политика и изпълняваме мисии в различни места по света”, допълни Велков.

Освен това има аспекти на външната политика на България, които не харесват на определени страни и организации. „Така че всичко това е част от онзи пейзаж, който се нарича тероризъм. Трябва да гледаме реално на нещата”, посъветва експертът по противодействие на тероризма.

Не трябва да бързаме с изводите за външна намеса, за групировки, за организации, тъй като все още нямаме последната компонента на тероризма – не е поета отговорност. До момента, до който не се поеме отговорност от организация, това е криминален терористичен акт.

„Бях учуден, че днес много бързо бяха обявени вероятните извършители. Много важно е какъв е мотивът и каква е целта. В крайна сметка някои може да има интерес да няма туризъм в Бургас. Може интересът да е икономически. Да се върнем малко назад, когато в България се появи информация, че ще бъде извършен терористичен акт през януари и то по автобуси с израелски туристи”, припомни Велков в предаването „Шоуто на Слави”.

Вероятността да се появи извършителят е 50 на 50. „По-скоро групировките, които ще бъдат обвинени, ще се разграничат рязко от извършената акция. Не виждам коя група от добре познатите в Близкия Изток би имала интерес сега да върши подобно нещо”, допълни Велков.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини