Last news in Fakti

19 Юли, 2012 00:21 14 394 16

Последствията за България вече са факт

  • бургас-
  • експлозия-
  • велков-
  • тероризъм
Последствията за България вече са факт - 1
Славчо Велков - експерт по сигурност и борба с тероризма
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„България е ликвидирана като дестинация. Започнаха вече да се отменят резервации. Летището е затворено, полетите са отменени. Известно време ще бъде така. Ще се предприемат драконовски мерки за сигурност, които не могат да продължат вечно, ще има транспортни нарушения, ще страда туризмът”. Това е мнението на Славчо Велков – експерт по сигурност и преподавател по тероризъм и противодействие на съвременния тероризъм в СУ „Климент Охридски” и към Дипломатическия институт към Министерство на външните работи, изказано по bTV относно атентата извършен снощи на летище „Бургас”.

Според него, България няма да е вече онази спокойна, привлекателна туристическа дестинация, каквато е сега. Дестабилизира се обстановката. „Дори не изключвам мотивът да е дестабилизация на обстановката. Виждате какво наслагване на събития се получи  – Сирия, Израел, докладът на Европейската комисия и какво ли не още. Ние не сме оазис на спокойствие. И ние сме толкова уязвими и заплашени, колкото всички останали страни, с които участваме в колективни системи за сигурност, отбрана и политика и изпълняваме мисии в различни места по света”, допълни Велков.

Освен това има аспекти на външната политика на България, които не харесват на определени страни и организации. „Така че всичко това е част от онзи пейзаж, който се нарича тероризъм. Трябва да гледаме реално на нещата”, посъветва експертът по противодействие на тероризма.

Не трябва да бързаме с изводите за външна намеса, за групировки, за организации, тъй като все още нямаме последната компонента на тероризма – не е поета отговорност. До момента, до който не се поеме отговорност от организация, това е криминален терористичен акт.

„Бях учуден, че днес много бързо бяха обявени вероятните извършители. Много важно е какъв е мотивът и каква е целта. В крайна сметка някои може да има интерес да няма туризъм в Бургас. Може интересът да е икономически. Да се върнем малко назад, когато в България се появи информация, че ще бъде извършен терористичен акт през януари и то по автобуси с израелски туристи”, припомни Велков в предаването „Шоуто на Слави”.

Вероятността да се появи извършителят е 50 на 50. „По-скоро групировките, които ще бъдат обвинени, ще се разграничат рязко от извършената акция. Не виждам коя група от добре познатите в Близкия Изток би имала интерес сега да върши подобно нещо”, допълни Велков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 2 Отговор
    този дрънка глупости относно спецификата на тероризма

    Коментиран от #2

  • 2 Le0n

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "кик":

    Напротив - това това е едно от малкото мнения в което има някакъв смисъл. Ликвидирана като дестинация е много силно казано. В Турция и Гърция много по-често има атентанти или протести с инциденти , но никой не ги е зачеркнал като дестинация. Който си пада по масовия туризъм да му мисли.
  • 3 Мишо

    2 1 Отговор
    Айде,Борисов,цветанов и вас ви почват май Много сте компетемтни да не са киларите,октоподте ил неизвестен изв.
  • 4 Само ЦСКА

    0 2 Отговор
    Да бе да!!!!!
    Ще минат няколко дена и всичко ще си дойде на мястото.
  • 5 добрата новина

    0 4 Отговор
    Супер, дано паднат цените....
  • 6 Ale

    3 0 Отговор
    Абе за колани проверки повече трябва и всичко е точно
  • 7 saab

    2 1 Отговор
    Е знаем кого обслужва шоуто на "маркуча"..."станишко -корумбашко".......та ни е ясна посоката на плъзгане!
  • 8 aha

    2 2 Отговор
    ta kakvo kazva6e mladenov/van6niq ni ministar/ za siriq - strogo osajdal blq blq - daite da si opravim na6ata ko4ina i togava da se mesim v svetovnite l..na !!Utre 6te doidat 4e4enci da vzrivqvat ruski turisti....kak se opazvat 1 mln piqni rusnaci ?
  • 9 Едикой си

    7 1 Отговор
    Според мен вероятността Турция да стои зад атентата е много голяма.
    Турция изгуби значителна част от израелските туристи заради напрежението между двете страни. Като цяло България стана привлекателна за туристите през последните години и много пари се наляха в БВП именно от туризма.
    Дано се разкрият извършителите и да се разбере истината.
  • 10 33333

    0 0 Отговор
    Хора, не се връзвайте на ТЕОРИИТЕ на един ТЕОРЕТИК,който няма дори собствена ТЕОРИЯ от кои терористични групировки може да е дошъл удара по България.
  • 11 velislav

    1 0 Отговор
    Колко е наивен света. Уж сме едно, уж свобода на движение......Я да отидем на аерогарата да летим за Америка със комплект подострени моливи и да видим колко сме свободни. Свобода няма. Граници и контрол. Защото ако сме едно и свободни то няма нужда от граници. Българи, немци, шведи, гърци, бразилци......Ние сме различни. Ти какъв си? Американец. Ти?Грък. А ти? Поляк. Щом има граници значи сме различни и има ограничение. Границата е вид бариера. ГРАНИЦИ И КОНТРОЛ. ПАСПОРТИ, ПЕЧАТИ.........така се разпространяват и вече нови заразни болести. Материалния свят отива на зле.
  • 12 Пловдив

    0 0 Отговор
    Рано или късно щяхме да берем горчиви плодове от това безхаберно отношение към заплахите,които този поток от туристи представлява за България. Както и целият пътникопоток през страната,заради стратегическото и място. Защото заедно с парите,дадени от туристите за евтин алкохол,евтини наркотици и евтини к...и,беше само въпрос на време тук да дойде и някой откачен с бомба. Такъв акт е трудно да бъде предотвратен,но защо институциите се държаха така,все едно терористите по света са дали клетва да не закачат България!?...
  • 13 листен

    0 0 Отговор
    Mnogo predpazliv komentar.
  • 14 Любо

    0 0 Отговор
    Славчо Велков - експерт по сигурност и борба с тероризма"......България е пълна с такива псевдо експерти - за това сме и на това дередже.......Този не бих го взел и за чистач на входа....а гледам тук и че акъл дава.....ужас....
  • 15 тапака

    0 1 Отговор
    СИВИТЕ ВЪЛЦИ ПРИТЕЖАВАТ ПОЧТИ ВСИЧКИ ХОТЕЛИ В ТУРЦИЯ И ОТДАВНА МЕЧТАЯТ ЗА ВРЕМЕНАТА КОГАТО У НАС ИДВАХА САМО СОЦ ТУРИСТИТЕ ,НО СЕГА ГЕНЕРАЛА И ЦЕЦКО ТРЯБВА ДА СИ СКЪСАТ ПАГОНИТЕ И ДА БЯГАТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА ,ТЕ ДОПУСНАХА НЕЧУВАН СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ А ОСВЕН ТОВА СА НЕ КОМПЕТЕНТНИ ЗА ПОСТОВЕ КОИТО ЗАЕМАТ
  • 16 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Ха ,че какво можехме да направим като превенция.Те американците ги изненадаха по бели гащи и им изпобутаха Пентагоните и блоковете в Ню Йорк та нас ли няма да ни гръмнат.То добре,че няма много жертви.