Отидете към основна версия

7 815 7

Терористи много внимателно следят България

  • бургас-
  • сарафово-
  • атентат-
  • хизбула-
  • израел-
  • терористи
Летището в Бургас след атентата. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Терористичните организации много внимателно следят ситуацията в България, те имат източници на място. Това твърди Мохамед Халаф, кореспондент за Балканите на кувейтското издание Ал Уатан. Пред бТВ той заяви, че атентат като този в Бургас е подготвян най-малко половин година, а на място е имало хора, които са проучвали слабостите в системата.

България е станала мишена на терористите, които искат да уязвят Израел, след като отношенията на Тел Авив и Анкара се обтегнаха през последната година и половина и израелските туристи бяха пренасочени към България, Гърция, Кипър и Румъния.

"Терористите имат помощници в България – може да са българи, може и да са чужденци с български паспорти или временно пребиваващи", заяви Мохамед Халаф. "Това обаче могат със сигурност да го кажат само службите".

Атентатът в Бургас е пробив в системата на националната сигурност, заяви пред БНТ червеният депутат Ангел Найденов. Той призова за спешно приемане на Рамковия закон за националната сигурност, за да е ясно кой, какви функции има. Според него, в документа трябва да се заложат специфични мерки и подходи към туристи, които са потенциални мишени на тероризъм.

Рискът от втори атентат на територията на България засега е минимален, тъй като е минало прекалено малко време от първия. Около тази теза обединиха мненията си пред бТВ Румен Иванов от ГЕРБ и Атанас Атанасов, бивш шеф на Национална служба сигурност.

Според Мохамед Халаф на територията на нашата страна действат клетки на иранската Революционна гвардия.

"Още през 2005 година писах, че в помашките райони действат както иранската Революционна гвардия, така и други терористични организации. Хората в Родопите имат много икономически проблеми и проникването сред тях е лесно", коментира Мохамед Халаф. Той не вярва обаче, че българските служби подценяват, който и да е сигнал за заплаха.

По думите на журналиста за атентата е виновна "Хизбула", както твърди и Израел.

"В този акт няма почерка на "Ал Кайда", а и тази организация е отслабнала, след като бяха убити двамата от най-важни хора в нея. Мисля, че по-скоро зад атентата стои "Хизбулла", която никога не е поемала отговорност за терористични нападения", заяви Мохамед Халаф.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини