23 Юли, 2012 09:55 7 816 7

Терористи много внимателно следят България

  • бургас-
  • сарафово-
  • атентат-
  • хизбула-
  • израел-
  • терористи
Терористи много внимателно следят България - 1
Летището в Бургас след атентата. Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Терористичните организации много внимателно следят ситуацията в България, те имат източници на място. Това твърди Мохамед Халаф, кореспондент за Балканите на кувейтското издание Ал Уатан. Пред бТВ той заяви, че атентат като този в Бургас е подготвян най-малко половин година, а на място е имало хора, които са проучвали слабостите в системата.

България е станала мишена на терористите, които искат да уязвят Израел, след като отношенията на Тел Авив и Анкара се обтегнаха през последната година и половина и израелските туристи бяха пренасочени към България, Гърция, Кипър и Румъния.

"Терористите имат помощници в България – може да са българи, може и да са чужденци с български паспорти или временно пребиваващи", заяви Мохамед Халаф. "Това обаче могат със сигурност да го кажат само службите".

Атентатът в Бургас е пробив в системата на националната сигурност, заяви пред БНТ червеният депутат Ангел Найденов. Той призова за спешно приемане на Рамковия закон за националната сигурност, за да е ясно кой, какви функции има. Според него, в документа трябва да се заложат специфични мерки и подходи към туристи, които са потенциални мишени на тероризъм.

Рискът от втори атентат на територията на България засега е минимален, тъй като е минало прекалено малко време от първия. Около тази теза обединиха мненията си пред бТВ Румен Иванов от ГЕРБ и Атанас Атанасов, бивш шеф на Национална служба сигурност.

Според Мохамед Халаф на територията на нашата страна действат клетки на иранската Революционна гвардия.

"Още през 2005 година писах, че в помашките райони действат както иранската Революционна гвардия, така и други терористични организации. Хората в Родопите имат много икономически проблеми и проникването сред тях е лесно", коментира Мохамед Халаф. Той не вярва обаче, че българските служби подценяват, който и да е сигнал за заплаха.

По думите на журналиста за атентата е виновна "Хизбула", както твърди и Израел.

"В този акт няма почерка на "Ал Кайда", а и тази организация е отслабнала, след като бяха убити двамата от най-важни хора в нея. Мисля, че по-скоро зад атентата стои "Хизбулла", която никога не е поемала отговорност за терористични нападения", заяви Мохамед Халаф.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Богомил Гигов

    0 2 Отговор
    ПОЧЕРКА НА ЦРУ И МОСАД
  • 2 Грую

    1 0 Отговор
    И как собствено ще го няправят след като в България всяка бюрократична институция е държава в държавата. Американците си измислиха компютрите за да си помагат. Ние едно време крадяхме техните технологии, а сега ги купуванме наготово, като ги използваме съвсем да се объркаме. Няма единна система, която да може да следи какви хора преминават българската граница, която междувпрочем вече е и такава на Европейския съюз. За да се предотврати атентат, като случилия се е трябвало да има възможност след като януари са те предупредили, че се очаква атентат в автобус в България да можеш всички хора, влизащи в България, за които чужди служби са им закачили следа за съмнителна принадлежност и поведение да бъдат преслушвани закакво идват, какво правят, как се държат. Само, че това струва пари, трябват и специалисти и най-вече да се ползват компютрите както трябва , а не да снабдяват с тях различните бюрократични структури на разни ведомства, след това на възлагат на парче на програмисти да създават специални програми само и конкретно за тази бюрократична структура и без възможност за съвместяване на информацията с други подобни и по-този начин да използват държавната машина за налагане на бюрократичен терор и документен тормоз на мирното население, оставяйки терористите да си гърмят на воля из държавата. Ако тези обстоятелства не се промянят аз си мисля, че това ще бъде само началото на бомбеният тероризъм в България. Ситемата трябва да е способна да ги подгони тези до момента, в който им стане неизгодно да инвестират в такива мероприятия на територията на България. За съжаление аз поне не виждам как това може да се случи и едва ли ще се намери някой, който да може да я свърши цялата тази работа добре и резлултатно.
  • 3 Адвокат

    3 0 Отговор
    Не за всичко са виновни службите, защото когато започнаха действия срещу радикалните ислямски проповедници се надигнаха почти всички правозащитни организации и ги обвиниха. Сега мълчат като напикани. От друга страна и службите не са достатъчно активни, а се занимават с несвойствени дейности и лично облагодетелстване. Независимо че нямат резултат сега да извадят разработките и да ги тропнат на масата като оправдание за работата си срещу ислямския фундаментализъм и тироризъм и да кажат причините да спрат работата по тях и защо няма резултати?
  • 4 демокрация за всички

    1 0 Отговор
    Най големите терористи са в Парламента!
  • 5 ф-16

    0 0 Отговор
    Евреите също ги трепят, само, че по цивилизовано ...с ракети...,
  • 6 ivan

    0 0 Отговор
    Ako namiren maj bratiata amerikanzi sa ubili jenamu idezata ? kakvo mu ostava osven otma6tenie.Az sam realist za demokrazia li gi trepiat ili zaradi petrola?zial sviat mrazi amerika.Lo6oto e 4e nie sme po dabioo ipo kadarni ama nesme edinni kato tiax.vinagi golemiat e i... m..kia nie sme malkite za sajalenie.
  • 7 не се ебавайте със страната ни

    2 0 Отговор
    и ние много внимателно ви следим! какво ще кажете за земетресението вчера на 22 юни в турция? не се е.авайте с българия! ще ви сринем!!!