Отидете към основна версия

7 742 78

Никой не яде компютърни програми...

  • компютърни програми-
  • програмисти-
  • ценови натиск

Прогресивен данък за работещите в чужди фирми програмисти

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предлагаме ви материала на Танчо Гаргов, публикуван във вестник "Дума", предизвикал остри полемики през седмицата. По темата взе отношение дори председателят на БСП Корнелия Нинова, която заяви, че това не е позиция нито на партията, нито на вестника:

Завършил съм "Народностопанско планиране и статистика" в бившия ВИИ "Карл Маркс", сега УНСС. Беше отдавна, но още се смятам за сведующ и в по-новите тенденции. Виждам един проблем в обществото, за който не се взимат никакви мерки. Става дума за статута на програмистите и компютърните специалисти в България, които са толкова търсени.

Живея в кооперация, строена едно време, не толкова далеч от централните части на София. Привлекателен район, облагороден преди десетилетия. Той съответно се оказва привлекателен за потенциални купувачи на недвижима собственост. С годините хората в кооперацията оредяват, някои жилища биват закупувани от нови лица. Това обаче, което ми прави впечатление сред новодомците, е че всичките се трудят като програмисти и компютърни специалисти.

Направих някои разчети и търсения. На първо място, разбира се, са справките от Националния статистически институт. Най-високите заплати са на работещите в сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти" - средната стойност е почти 3000 български лева. Отиваме и към друга статистика, предоставена от НСИ. И виждаме, че заетите в сектора са около 98 хиляди души от около 2 милиона работещи. След още конкретни проучвания и пресмятания стигнах до извода, че в България работят около 40 хиляди програмисти и компютърни специалисти със средна заплата, достигаща до огромните за българските стандарти 4000 български лева!

На първо четене тези цифри може и да звучат добре, но за човек, умеещ да борави със закономерностите на стопанството, ще разчете веднага проблемите. Първо - ценовият натиск. Както споменах, обитавам имот с привлекателно местоположение и всички новодомци са програмисти! Оказва, че има класа от хора, които могат да си позволят нови жилища, без да се съобразяват с икономическите възможности на обикновените българи, което води до нарастване на цените и до невъзможност за останалите да закупят жилище. Това важи, разбира се, и за редица други стоки и услуги - като започнем от образованието, та стигнем до здравеопазването. Програмистите могат да си позволят по-качествени услуги от обикновения народ.

Второ - интелектуално обезкръвяване на нацията. Всички програмисти и компютърни специалисти - с редки изключения - работят за западни фирми! Какво се оказва в крайна сметка - младежта, подмамена от обещания за високи заплати, масово се насочва към такава дейност. Което, разбира се, обира интелектуалния каймак сред завършващите, а това веднага води до кадрови дефицит в други отрасли - инженерни, производствени и пр.

Трето - целият този отрасъл на стопанската икономика не произвежда нищо. В никой случай не омаловажавам нечий труд, но от тази дейност се генерират само компютърни програми и интернетски сайтове, които не са реално потребима стока. Никой още не се е научил да яде компютърни програми.

Четвърто - така подаряваме образователен ресурс на западни компании и фирми, дори тук, в България. Младежите, работещи като програмисти, са обучени и образовани с народни пари в средното, до голяма степен и във висшето образование.

Явно проблем има. Решението, както аз го виждам, е във въвеждането на специални данъци за програмисти и за чужди фирми, които ползват подобен кадрови ресурс, както и във връщането на прогресивните данъци. Ако на един програмист му се добави допълнителен данък от 1000 лв. месечно (средно) при 40 хиляди души получаваме едни допълнителни 40 милиона лева, влезли в хазната за преразпределение! А при настоящите доходи на тези работещи това няма да е голяма тежест за тях. Мисля, че това би било справедливо спрямо хората, с чиито данъци въпросните специалисти са обучени.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 36 гласа.

Свързани новини

  • Програмистите са новите кулаци

    Приятели, непременно прочетете този социално-икономически шедьовър! И не го обявявайте за ретрограден, защото това е най-модерната модерност отвъд оке ...
    16.02.2020
    4 821
    47