Отидете към основна версия

103 673 86

Борислава Йовчева и българският премиер

  • борислава йовчева-
  • барселона-
  • бойко борисов-
  • александър чаушев-
  • валентин златев-
  • иван саздов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ето каква е историята, която възбуди интереса на обществеността и българските медии:

В публикация на каталунския вестник „Ел Периодико“ от 21 февруари 2010 г. се говори, че българският премиер e рaзcлeдвaн oт кaтaлунcката полиция зa учacтиe в мeждунaрoднa cхeмa зa прaнe нa пaри. Установено било, че от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – „Numin Invest SL“ и „Emma BGS SL“, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, известна още като „Мис Бикини 2006” . Която живеела в луксозна къща с басейн в Барселона с 8-годишната си дъщеря, с баща си Георги и съпругата му. Имотът бил купен през 2013 г. за 3 млн. евро на името на „Numin Invest SL“. Йовчева била администратор на фирмата от януари до юни 2013 г., а основен акционер на компанията бил Александър Чаушев, бивш шеф в „Лукойл“ при Валентин Златев. Според каталунската полиция компанията нямала реална дейност и била създадена за “репатриране на капитал към трети страни”. Борислава имала и втора компания „Emma BGS SL“, която била собственик на луксозен магазин за дрехи в Барселона. Тази компания получила преводи от близо 2 300 000 евро фирма със седалище в Кипър, собственост на някои си Йордан Христов и Силвия Николова. Установено било още, че Борислава се движи с бяло Porsche Macan за 70 000 евро, което се водело на „Emma“, но според полицията този лукс бил в разрез с данните за загуби на магазина и фирмата, която била пред фалит.

Но какво общо има българският премиер с Борислава Йовчева и тази международна схема за пране на пари? Общото според злите езици било, че Борислава му е била любовница и нейната дъщеря е от него. Доказателства за верността на тази пикантна история обаче няма. Пък и фактите изнесени от „Ел Периодико“ засега са вестникарски писания, а не официално потвърдени от каталунската полиция, която води разследването по сигнал от българското сдружение БОЕЦ от март миналата година.

За къщата в Барселона се заговори за пръв път през 2015 г., покрай скандала с изтеклите записи по случая „Яневагейт“. Тогава бившата шефка на Софийския градски съд Владимира Янева каза, че Борисов е купил къща в Барселона за 1,5 млн. евро за своя любовница. Което пък е два пъти по-малко от цитираната в „Ел Периодико” цена от 3 млн. евро. А миналата година евродепутатът от БСП Елена Йончева подаде сигнал в прокуратурата, в който свърза отново къщата с Борисов и обяви, че пътят на парите води до трима негови приближени – Иван Саздов, който е управител на “Tенис клуб Банкя” ЕООД и председател на инициативния комитет, който издига кандидатурата на Борисов за кмет на София през 2005 г, братовчедът на премиера – Радослав Иванов и Йордан Христов, който е управител на „Спортни имоти Приморско“ АД“. Така, в цялата история се набъркват ред личности - Йордан Христов, Силвия Николова, Иван Саздов, Радослав Иванов и Йордан Христов и Александър Чаушев.

Всичко това изнерви българския премиер, защото беше принуден да влезе в обяснителен режим. Няколко пъти повтаря, че не притежава къща в Барселона, макар че всъщност никой и не твърди, че той има такава, става дума за къща-палат, която обитава или е обитавала някоя си българска манекенка-бизнесмен. Призна, че се познава със Христов, играл с него тенис преди 15 години, също знае, кой е Саздов, бил комсомолски секретар в Банкя по комунистическо време. А затова дали познава Борислава Йовчева заяви: „Аз не се занимавам с личния живот. На тази тема не говоря, защото не е хубаво един мъж да започне да коментира кой, кого познава, защото стават бели. Още повече, че много хора си имат семейства след това, имат си съвсем друг живот“.

Борисов е абсолютно прав. Защото тръгне ли един мъж да разказва за интимните си връзки в миналото и да се споменават имена, на разви бивши, но вече женени изгори, ще разстрои много семейни отношения. Или ще навреди на репутацията на още неомъжени такива.

Личният живот на българския премиер наистина си е негова лична работа и той не е длъжен да дава никому обяснения. Дали или не Борислава му е била любовница няма никакво значение, той е ерген и може да има интимни връзки с която си жена иска. Но тъй като го замесват с някаква история за пране на пари, а и става дума за преводи от лица, преживяващи в България, някои от които той познава, в негов интерес е да разследват тези преводи. Има ли такива в действителност? Кой и откъде е превел тези суми? Имат ли нещо общо с тях Йордан Христов и Силвия Николова, както твърди „Ел Периодико” или лицата, които споменава Елена Йончева? Възможно е да нямат нищо общо обаче, ако се съди по твърдението на Александър Чаушев, че е луксозната къща в Барселона е негова и Борислава Йовчева е живяла там просто под наем. Чаушев твърди, че е закупил къщата преди три години за 3 млн. евро с цел инвестиции и я отдавал под наем чрез брокерска фирма, и по някаква случайност, макар и странна, тъкмо Борислава Йовчева я е наела, която той не познавал. В лично качество ли я е купил или чрез„Numin Invest SL“, в която както твърди „Ел Периодико” за известен период от време Йовчева е била администратор? Каталунският вестник твърди, че имотът е закупен през 2013 г., а Чаушев казва, че я е купил преди три години, значи някъде към край на 2016 или началото на 2017 г. и ако Чаушев иска да опровергае „Ел Периодико”, най-лесно е да покаже нотариалния акт за покупката. Но ако Александър Чаушев продължава да е български данъкоплатец, с какви пари и с превод от България или от друга държава е закупил тази къща, и дали са били плащани съответни данъци? И откровено казано, обяснението, което Чаушев казва, че купил къща за 3 млн. евро за да я дава под наем нещо издиша. Когато бизнесмен купува имот, за да го дава под наем, той разчита на - малко 5% чист доход след данъци върху инвестицията. При 3 млн. евро, това прави 150,000 евро на година или малко над 12,000 евро на месец. Данъкът общ доход за не преживяващи в Испания чужденци е 24% и простата сметка показва, че той трябва да дава къщата под наем за 20,000 евро на месец, наем за милионери, камо ли за Йовчева, пък и всеки един милионер би си купил по-скоро сам такава къща вместо да плаща такъв луд наем.

В тази връзка определен интерес предизвиква заявлението на Главния прокурор Гешев, че прокуратурата се самосезира във връзка с изнесените твърдения в статия в „Ел Периодико“ със заглавие: „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към премиер- министъра на България“, и че ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки.

Не се знае, дали ще изкочи заек от разследването на прокуратурата, но намерението заслужава похвала.

А това, че Борислава се вози в скъпо Порше, си е лично нейна работа и ние може само да ѝ завиждаме.

Автор: Антон Гицов

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 168 гласа.

Свързани новини